Asteroidą „medžiojęs“ Japonijos kosminis zondas gali nebesugrįžti  (10)

1998 m. atrastą asteroidą 25143 „Itokawa“ tyręs Japonijos kosmoso tyrimų agentūros JAXA kosminis zondas „Hayabusa“ gali nebesugrįžti į Žemę, pranešė naujienų agentūra „Kyodo News“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

2003 m. į kosmosą paleistas Japonijos kosminis aparatas „Hayabusa“ turėjo pasiekti 540 x 270 x 210 metrų dydžio netoli Žemės skriejantį „Itokawa“ asteroidą, nusileisti jame, paimti paviršiaus medžiagos mėginį ir pargabenti jį į Žemę.

2005 m. lapkritį kosminis zondas pabandė nusileisti asteroide ir paimti jo paviršiaus pavyzdį, bet to padaryti nepavyko. Tačiau Japonijos mokslininkai nusprendė, jog egzistuoja didelė tikimybė, kad į aparato mėginio kamerą vis dėlto galėjo patekti asteroido dulkių, todėl kameros skyrius buvo užhermetizuotas, o zondui buvo liepta pakilti nuo asteroido ir skristi į Žemę.

Deja, „Hayabusa“ grįžimo į Japoniją galimybės labai sumenko, nes vakar sugedo dar vienas zondo jonų variklis. Iš viso aparatas turi 4 jonų variklius, iš kurių šiuo metu veikia tik vienas. JAXA pranešė, kad dabar „Hayabusa“ yra už maždaug 160 milijonų kilometrų nuo Žemės.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (10)