Mokslininkai išvedė negendančius obuolius  (14)

Australijos mokslininkai pranešė išvedę „geriausią pasaulyje“ obuolių veislę RS103-130. Šie obuoliai skanūs, nepūva ir labai atsparūs kenkėjams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Australijos Kvinslendo valstijos vyriausybės Maisto ir žvejybos departamento specialistai po beveik 20 metų trukusių bandymų pranešė išvedę naujos veislės obuolius, kurie net ir po kelių mėnesių laikymo išlieka švieži ir traškūs, pranešė britų dienraštis „The Independent“. RS103-130 pavadintos naujos veislės obuoliai, Australijos mokslininkų teigimu, yra patys geriausi pasaulyje.

Pasak jų, į vaisių vazą sudėti naujosios veislės obuoliai, išsiskiriantys sodrai raudona spalva, iki 14 dienų išlieka tokie pat traškūs, tarsi būtų ką tik nuskinti. Laikant juos šaldytuve obuoliai išlieka nesugedę ir nesuvytę 4 mėnesius.

Kvinslendo valstijos vyriausybė pranešė ieškanti komercinių partnerių, kurie padėtų tiekti naujos veislės obuolius masinei rinkai. Tai planuojama padaryti jau kitais metais.

Pasak australų specialistų, naujieji obuoliai yra gražios išvaizdos, saldūs, atsparūs ligoms, todėl jų nereikia apdoroti fungicidais. Jie taip pat nebijo obuolių rauples sukeliančio Venturia inaequalis grybelio, bloginančio vaisių kokybę ir derlių.

Laikoma, jog naujieji obuoliai nėra genetiškai pakeisti. Į šią veislę tik buvo įterptas Azijoje auginamos obuolių veislės Malus floribunda genas, suteikiantis atsparumą nuo obelinio rauplėgrybio.

D. Britanijos Varviko universiteto Tarptautinio sodininkystės tyrimų centro mokslinio vadovo Dezo Barbara teigimu, jei naujoji veislė iš tiesų pasižymi tokiomis savybėmis, ji galėtų būti laikoma dideliu pasiekimu. Tačiau jis pridūrė, kad naujoji veislė dar negarantuoja sėkmės D. Britanijos klimato sąlygomis, ir pirmiausia turės būti atlikti jos bandymai.

Pasak mokslininko, 1980 m. šalyje buvo pristatyta nauja tą patį geną naudojanti obuolių veislė „Saturn“, tačiau ji nesusilaukė sėkmės rinkoje. „Auginant obuolius labai svarbu ne tik tai, kad juos būtų galima lengvai išauginti ir nuskinti, bet ir tai, ar jie patinka pirkėjams, – pastebėjo D. Barbara. – Jei žmonės nepirks kurios nors veislės obuolių, gamintojai jų neaugins.“

Specialistai pabrėžia, kad stiprioji RS103-130 obuolių pusė – jų gebėjimas ilgai išlikti šviežiems ir negesti laikomiems šaltose saugyklose.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (14)