Vietoj injekcijų ir dantų šepetuko - kramtoma guma  (8)

Sergantieji diabetu insuliną galėtų gauti ne per injekcijas, o kramtydami gumą, teigia mokslininkai. Be to, į gumą galima įdėti ne tik insulino injekcijų, bet ir dantims reikalingo antibakterinio preparato.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kalifornijos universiteto profesorė Tejal Desai kuria gumą, kurią kramtant vaistai pasisavinami per burną, o tuomet patenka į kraują, rašoma dienraščio „The Telegraph“ interneto svetainėje.

Insulino ir daugelio kitų vaistų negalima gerti, nes jie neištveria kelionės virškinamuoju traktu. Juos sunaikina skrandžio rūgštys bei žarnyne esantys fermentai. Tačiau dabar mokslininkai kuria gumą, susidedančią iš mikroskopinių kapsulių, padedančių apsaugoti vaistus ir jiems patekti į kraują.

Kapsulės tokios mažos, jog ištirpsta burnos seilės ir pacientas jas praryja to net nepajutęs. Kapsulių paviršius nelygus, tai padeda joms prisitvirtinti prie žarnos sienelių ir pamažu paskleisti vaistus.

Mokslininkė šiuo metu tiria, ar šias kapsules saugu naudoti žmonėms. Naudojant tokią gumą, pacientai galėtų be injekcijų gauti net tik reikiamas insulino, bet ir hormonų, priešuždegiminių vaistų dozes.

Lygiagrečiai šiems tyrimams kiti JAV mokslininkai kuria kariškiams skirtą kramtomąją gumą su antibakteriniu preparatu. Ji gali pakeisti dantų pastą ir šepetėlį, nes gumos sudėtyje yra amerikiečių chemikų sukurtas antibakterinis preparatas KSL, naikinantis ir tirpinantis dantų emalio apnašas. Lauko sąlygomis, kai nėra sąlygų išsivalyti dantis, tokia kramtomoji guma apsaugo burnos ertmę nuo bakterijų kaupimosi – pasak Kentukio universiteto mokslininkų, ją tereikės pakramtyti 20 – 30 minučių. Skelbiama, kad ši guma apsaugos ir nuo vadinamosios Vensano anginos – dantenų uždegimo, dažnai kamuojančio karo veiksmuose dalyvaujančius karius.

Netrukus JAV bus pradėti klinikiniai naujosios kramtomosios gumos tyrimai, o po bus ieškoma gamintojo, kuris imtųsi tiekti ją Jungtinių Valstijų kariuomenei.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)