Žingsnis link "jaunystės eleksyro": surastas genas, apsaugantis talomeras nuo nykimo  (12)

Mokslininkams atradus geną, apsaugantį talomerus nuo nykimo, spaudoje jau pasirodė pranešimai apie ateities galimybes išgyventi 100 metų bei vaistų nuo senatvės gaminimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Mokslininkų grupė, stebėjusi 97 metų amžiaus žmones, pastebėjo, kad dalis jų turi senėjimą sustabdantį geną.

Alberto Einšteino medicinos koledžo Niujorke (JAV) mokslininkai, stebėję Amerikos Aškenazių žydų bendruomenėje 86 asmenis, teigia, kad tyrimo rezultatai yra labai svarbūs, aiškinantis patį senėjimo procesą ir galbūt kuriant vaistus nuo senėjimo.

Kaip praneša britų „The Telegraph“, surastas genas apsaugo telomerazė fermento (ang. Telomerase) sukuriamas talomeras (ang. telomeres) nuo trumpėjimo ląstelės dalijimosi metu. Apsaugos procesas vyksta maždaug taip pat, kaip ir batų raištelių antgaliai apsaugo nuo jų išsiraizgymo.

Kiekvieną kartą, kai ląstelės dalijasi, jų telomeros trumpėja, o dėl to ląstelė greičiau miršta. Mokslininkai mano, kad paskatinus telomerazės procesą, kurio metu specialus ribonukleoproteinas telomerazė prideda rekombinacijos metu prarastus telomeros galus, būtų galima sustabdyti ląstelių mirimą, taigi – apsisaugoti nuo senatvės.

Tyrimo rezultatai publikuoti žurnale „Proceedings of the National Academy of Sciences“.

Priminsime, jog 2009 m. Nobelio premiją medicinos ir fiziologijos srityje Švedijos mokslų akademija paskyrė trims JAV mokslininkams už atradimą, kaip „chromosomos yra saugomos telomerų ir telomerazių fermentais". Ta proga publikuotame straipsnyje surasite daugiau informacijos apie ląstelės dalijimosi mechanizmus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: lrt.lt
lrt.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (12)