[Žinios trumpai] Mokslininkai skelbia apie didelę sensaciją ir dar didesnę problemą: pirmą kartą sukūrė termobranduolinę reakciją, panašią į Saulės  (2)

Tyrėjai laboratorijoje sugebėjo gauti termobranduolinę reakciją, kuri atsinaujina pati.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Lawrenco Livermoro nacionalinės laboratorijos mokslininkams (JAV) pavyko gauti termobranduolinę reakciją, kuri atsinaujina pati. Panašus procesas vyksta ir Saulėje, ir tokia reakcija yra raktas į neribotą energiją. Tačiau dabar yra viena problema: mokslininkai nežino, kaip pakartoti savo sėkmingą eksperimentą, praneša „ScienceAlert“.

 

Termobranduolinė reakcija yra lengvųjų atomų branduolių sujungimo procesas, sukuriantis sunkesnius atomų branduolius, dėl kurių išsiskiria didžiulis energijos kiekis.

Termobranduolinę reakciją sunku atkurti laboratorijoje, nes jai reikia daug daugiau energijos, nei gaunama pačios reakcijos metu. Tačiau mokslininkai dirba ties tuo, kad būtų galima sukurti branduolių sintezės reaktorius, kurie būtų beveik neribotos energijos šaltinis.

Pavyzdžiui, Saulėje vyksta termobranduolinė reakcija, kai vandenilio atomai susijungia ir sukuria helį. Taip pat termobranduolinės reakcijos vyksta supernovos sprogimų metu, kai kosmosas užpildomas sunkesniais elementais, tokiais kaip geležis.

Tačiau tam, kad sintezė čia, Žemėje, taptų energijos šaltiniu, mokslininkai stengiasi užtikrinti, kad reakcijai sunaudojamos energijos kiekis būtų mažesnis nei išsiskiriančios energijos kiekis. Kai plazmos šildymo mechanizmai padengia energijos nuostolius, vėl prasideda termobranduolinė reakcija, tai yra procesas savaime atsinaujina.

Lawrenco Livermoro nacionalinės laboratorijos mokslininkams pavyko gauti termobranduolinę reakciją, kuri atsinaujina pati. Panašus procesas vyksta ir Saulėje, ir tokia reakcija yra raktas į neribotą energiją.

Dar 1955 metais anglų fizikas Johnas Lawsonas pasiūlė kriterijų, leidžiantį įvertinti šilumos balansą plazmoje termobranduolinės reakcijos metu. Jei energijos kiekis, išsiskiriantis dėl termobranduolinės reakcijos, yra didesnis nei energijos kiekis, išleistas jai sukurti, tada balansas bus teigiamas. Būtent šią pusiausvyrą siekia pasiekti mokslininkai.

Lawrenco Livermoro nacionalinės laboratorijos mokslininkai pareiškė, kad jie pirmieji pasiekė tokią termobranduolinę reakciją. Tai yra, pirmą kartą jie gavo teigiamą Lawsono kriterijaus balansą.

Šiai termobranduolinei reakcijai reikėjo deuterio ir tričio branduolių, kurie yra vandenilio izotopai, susidūrimo. Dėl eksperimento mokslininkai gavo termobranduolinę reakciją, kuri atsikuria pati. Ši sintezė per 100 trilijonų sekundės dalių išleido 1,3 megadžaulio energijos, o tai yra 10 kvadrilijonų vatų.

 

Tiesa, mokslininkai savo rezultatą pranešė tik praėjus metams po eksperimento. Galų gale, pastaruosius metus jie bandė atkurti šią termobranduolinę reakciją kelių eksperimentų metu. Tačiau iki šiol jiems nepavyko pasiekti tokio pat rezultato. Vienintelis dalykas, kurį mokslininkams pavyko padaryti, buvo gauti perpus mažiau energijos nei per pirmąjį istorinį bandymą.

Amerikos mokslininkai ir toliau ieško savo nesėkmių priežasčių, siekdami pakartoti savo eksperimentą ir iš tikrųjų ilgesnį laiką sukurti savaime besikuriančią termobranduolinę reakciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(21)
(1)
(20)

Komentarai (2)