Didžiajame hadronų greitintuve buvo sugauta vaiduokliška dalelė – pirmą kartą pamatytas neutrinas!  ()

Sugauti neutrinus buvo galima pasitelkus FASERnu detektorių, kuris buvo įrengtas Didžiajame hadronų greitintuve (LHC).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Didžiajame hadronų greitintuve mokslininkai sugebėjo sukurti neutrinus. Šios subatominės dalelės yra tokios nepastebimos, kad nepastebimai praeina net per materiją. Štai kodėl jos vadinamos „vaiduokliškomis dalelėmis“, rašo „ScienceAlert“.

Pasak eksperimento autorių, jų darbo rezultatai – pirmasis tiesioginis neutrinų stebėjimas greitintuve. Mokslininkai įsitikinę, kad tokie stebėjimai padės suprasti, kaip šios dalelės susidarė, kokias savybes turi, taip pat kokį vaidmenį atlieka visatos evoliucijoje.

Neutrinus buvo galima užfiksuoti naudojant FASERnu detektorių, įrengtą dideliame hadronų greitintuve.

„Mums pavyko aptikti neutrinus visiškai naujame šaltinyje – dalelių greitintuvuose, kur du spinduliai susiduria vienas su kitu esant itin didelei energijai“, – sako Kalifornijos Universiteto fizikas Jonathanas Fengas.

Neutrinai yra viena iš labiausiai paplitusių subatominių dalelių visatoje, antra po fotonų. Tik neutrinas neturi elektros krūvio, jo masė lygi nuliui, o neutrinai beveik nesąveikauja su kitomis savo kelyje esančiomis dalelėmis. Šiuo metu per jūsų kūną praeina šimtai milijardų neutrinų, kurie nepastebimi.

Mokslininkai žino, kad neutrinai susidaro branduolių sintezės procese, kuris vyksta žvaigždžių viduje arba supernovų sprogimo metu. Nors neutrinai retai sąveikauja su aplinkiniu pasauliu, kartais jie gali susidurti su kita dalele ir sukelti labai silpną šviesos blyksnį.

 

Žemėje yra giliai po paviršiumi paslėpti detektoriai, galintys užfiksuoti šiuos silpnus blyksnius. Tačiau mokslininkai jau seniai medžiojo neutrinus greitintuve, nes tokio tipo neutrinai atsiranda dėl didelių energijų, o šis procesas mažai ištirtas.

„Būtent šie neutrinai gali suteikti mums neįkainojamos informacijos apie kosmosą, kurios negalime gauti kitu būdu“, – sako CERN dalelių fizikas Jamie Boydas.

Pažymima, kad šeši neutrinų kandidatai buvo atrasti dar 2021 m., tačiau tik dabar mokslininkai galėjo patvirtinti atradimą. Duomenys gauti jau trečią kartą paleidus LHC po jo modernizavimo praėjusiais metais.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(37)
(1)
(36)

Komentarai ()