Paraleliniai pasauliai egzistuoja? Japonų mokslininkai teigia įrodę, kas juose vyksta vienu metu  ()

Teorinės fizikos srities superstygų teorijos teigia, kad egzistuoja paraleliniai pasauliai (A pusė ir B pusė).


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teorinės fizikos teorinių stygų teorija numato paralelinių pasaulių egzistavimą (veidrodinės simetrijos prognozė).

Šie du pasauliai (A pusė ir B pusė), manoma, skiriasi šešių dimensijų erdvėmis, kurios slypi kiekviename pasaulyje. Šios erdvės yra labai panašios, nematomos, tad teoriškai mes negalime atskirti, kuriame pasaulyje gyvename. Atlikta nemažai erdvės A ypatumų tyrimų, nustatyta, kad esant tam tikroms sąlygoms joje nevyksta ekstremalūs pokyčiai (t. y. sprogimas).

Šių visatų neįmanoma atskirti – jos yra susijusios tarpusavyje. Tsukubos universiteto (Japonija) tyrėjų komanda atliko matematinius skaičiavimus ir jais įrodė, kad tam tikromis aplinkybėmis didžiulės transformacijos (sprogimai) nepasireiškia A pusėje ir tuo pačiu neįvyksta B pusėje.

Neseniai buvo nustatyta, kad erdvės A ir B tam tikru būdu transformuojamos, ir tada jų akivaizdžiai skirtingi objektai atitinka vienas kitą. Vis dėlto šios transformacijos prigimtis ir mastas nėra galutinai aiškūs tyrėjams, o B erdvės ypatumų tyrimas dar nepasistūmėjo į priekį. Šio tyrimo autoriai pasitelkę matematinius skaičiavimus aiškinosi, ar B erdvės funkcionuoja ir pasižymi tokiais pat ypatumais kaip A erdvė. Jie perkėlė žinomą fenomeną iš A pusės į B pusę ir įrodė, kad esant tam tikroms sąlygoms ir B erdvėje neįvyksta taip vadinamas sprogimas.

 

Šis skaičiavimas matematiškai pagrindžia vieną iš numanytų A ir B pusių panašumų. Tyrėjai, norėdami įrodyti šią teoremą, iškėlė hipotezių, vis dėlto ateityje jiems dar teks aiškintis, ar ši teorema egzistuoja be tų hipotezių.

Tyrimas publikuojamas The Asian Journal of Mathematics.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(19)
(4)
(15)

Komentarai ()