Ant revoliucijos slenksčio. Mokslininkai priartėjo prie penktosios gamtos jėgos atradimo  ()

Fizikai atrado naujų įrodymų, kad miuonai nesielgia taip, kaip numatė standartinis dalelių fizikos modelis.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV mokslininkai iš Nacionalinės Fermi laboratorijos (arba tiesiog „Fermilab“), žurnale „Journal Physical Review Letters“ pristatė naujo tyrimo rezultatus. Fizikai mano, kad jie priartėjo prie penktosios gamtos jėgos atradimo, nes atrado, kad tokių dalelių kaip miuonai elgesys nesutampa su Standartinio dalelių fizikos modelio prognozėmis, rašo BBC.

Pagrindinės Visatos jėgos

Šiuo metu žinoma, kad visų elementariųjų dalelių ir visų žinomų objektų elgseną visatoje veikia keturios pagrindinės gamtos jėgos:

  • elektromagnetinė sąveika;
  • gravitacinė sąveika;
  • stiprioji sąveika;
  • silpnoji sąveika.

Visos šios jėgos valdo elementariųjų dalelių ir objektų sąveiką. Mokslininkai jau seniai tikėjo, kad turi egzistuoti penktoji gamtos jėga, kuri mokslui vis dar nežinoma. Visų dalelių elgseną numato Standartinis dalelių fizikos modelis, ir 50 metų mokslininkai žinojo, kad niekas nenukrypsta nuo šių prognozių.

Naujas eksperimentas

Naujame eksperimente su elementariomis dalelėmis, tokiomis kaip miuonai, kurios yra panašios į elektronus, bet turi 200 kartų didesnę masę, mokslininkai pagreitino šias daleles beveik iki šviesos greičio. Rezultatai parodė, kad miuonai gali elgtis kitaip, nei prognozuoja standartinis modelis. Tai reiškia, kad juos veikia dar nežinoma pamatinė jėga.

Eksperimento metu fizikai privertė miuonus svyruoti galingų superlaidžių magnetų pagalba. Ir pasirodo, kad jie svyruoja daug greičiau nei turėtų. Norint patvirtinti gautus rezultatus, reikia papildomų tyrimų, tačiau jei šie duomenys pasitvirtins, tai padarys tikrą revoliuciją šiuolaikinėje fizikoje.

 

Prieš dvejus metus „Fermilab“ mokslininkai pirmą kartą paskelbė, kad yra arti penktosios gamtos jėgos atradimo, ir nuo tada ieško naujų įrodymų. Pasitelkę naujus duomenis, jie sumažino ankstesnių skaičiavimų neapibrėžtumą 2 kartus, tačiau vis dar nėra visiško tikrumo, kas tiksliai atsitiks su miuonais.

Mokslinis proveržis

Jei mokslininkai artimiausiu metu galės patvirtinti savo naujas išvadas, tai yra, jie įrodys penktosios pamatinės jėgos egzistavimą, tai bus didžiausias mokslinis proveržis nuo Alberto Einšteino bendrosios reliatyvumo teorijos atsiradimo.

Penktoji sąveika, kurios fizikai ir toliau ieško, nėra standartinio dalelių fizikos modelio dalis ir nepaaiškina kitų su šia jėga susijusių dalelių buvimo. Tai yra, šios sąveikos egzistavimo patvirtinimas privers peržiūrėti visas turimas žinias apie Visatos sandarą, nes tada bus galima kalbėti apie tai, kad yra kita fizika.

Nežinoma fizika

 

Mokslininkai jau įtaria, kad penktoji sąveika egzistuoja, nes šiuolaikinės teorijos negali paaiškinti kai kurių mokslininkų kosmose pastebėtų reiškinių. Pavyzdžiui, vis dar neaišku, kas yra tokia jėga kaip tamsioji energija, dėl kurios kosmosas plečiasi su pagreičiu. Taip pat neaišku, kas yra tamsioji medžiaga, kuri sudaro didžiąją dalį visų galaktikų masės, ir iš kokių dalelių ši tamsioji medžiaga susideda.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(31)
(0)
(31)

Komentarai ()