Fizikams pavyko laboratorijoje sukurti „bangą žudikę“ (Video)  (6)

Mokslininkų grupė, vadovaujama profesoriaus Nail Akhmediev iš Fizikos ir inžinerijos tyrimų mokyklos Australijos nacionalinio universiteto (angl. Research School of Physics and Engineering), kartu su kolegomis iš Hamburgo Technologijų universiteto bei Turino universiteto vykdo netiesinės dinamikos eksperimentus, kuriais bando paaiškinti bangų „žudikių“ (angl. rogue, killer) atsiradimą. Dabar yra nustatyta, kad šios didžiulės bangos gali atsirasti santykinai ramiame vandenyje atviroje jūroje ir net paskandinti laivus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Naudodami akvariumą, bangų generatorių ir Lego konstruktoriaus laivelį, mokslininkai sugebėjo parodyti, kad gali atsirasti žymiai didesnės bangos šalia įprastinių bangų. Jūrose šios bangos buvo pavadintos super bangomis žudikėmis (angl. super rogue waves), nes jos gali būti apie penkis kartus didesnės nei kitos aplinkoje esančios bangos.

„Mūsų gauti rezultatai gali suteikti žymiai daugiau žinių apie šiuos paslaptingus objektus“, – pasakė dr. Akmediev. – „Toks didelis bangų žudikių stiprinimas lyginant su įprastomis bangomis leidžia manyti, kad egzistuoja visiškai naujo tipo bangos – super bangos žudikės. Mes parodėme, kad jūroje esant net mažam bangavimui bangos žudikės gali atsirasti dėl netiesinės dinamikos efektų vandens paviršiuje. Tai neįprastas faktas, kuris galėtų paaiškinti bangų žudikių stebėjimą atviroje jūroje, esant ramiam orui.“

Bangos žudikės tik neseniai buvo moksliškai pripažintos. Anksčiau tai buvo tik jūrininkų pasakojimuose egzistuojantys objektai. Nežiūrint dešimtmečio debatų, šios bangos, vadinamos Peregrine solitonais, buvo eksperimentiškai stebėtos optiniame pluošte tik visai neseniai.

Darbo rezultatai buvo atspausdinti prestižiniame „Physical Review“ žurnale. Straipsnyje pabrėžiama, kad teorija yra svarbi norint suprasti bangų žudikių susidarymą pasaulio vandenynuose.

„Žinoma realiame vandenyne reikia žymiai nuoseklesnio tyrimo, bet mes tikimės, kad tyrimų rezultatai bus svarbūs nagrinėjant ekstremalias bangas vandenynuose bei ekstremalius procesus gamtoje ir visuomenėje“.

Paskutiniai tyrimai rodo, kad siaubingosios bangos pasirodo žymiai dažniau nei buvo manyta anksčiau.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(2)
(0)
(1)

Komentarai (6)