Mokslinė sensacija – perovskitas – žada perversmą LED šviestukų srityje  (5)

Perovskitas – tai kalcio titanatas, mineralas, 1839 metais atrastas Uralo kalnuose ir pavadintas rusų minerologo Levo Perovskio vardu. Visai neseniai perovskitas tapo moksline sensacija, ir jam jau žadama ateitis, ne prastesnė nei grafenui. Pasirodė, kad iš šio mineralo ir jo junginių galima nebrangiai pagaminti efektyvius saulės elementus ir puslaidininkius.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2014-08-16 Mokslinė sensacija – perovskitas – žada perversmą LED šviestukų srityje  (5)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Visai neseniai mokslininkai iš Kembridžo ir Oksfordo universitetų pranešė apie savo pasiekimą – jie, panaudoję perovskitą, sukūrė didelio ryškumo LED šviestukus, kurių gamybai nereikia sudėtingų technologinių procesų.

Iš organometalinio perovskito halogenido jie pagamino puslaidininkį, kuriame elektros krūvius galima izoliuoti labai ploname medžiagos sluoksnyje, todėl sukuriamos geros sąlygos efektyviai šviesos emisijai.

Perovskito diodai buvo pagaminti naudojant paprastą technologiją, kurioje perovskito tirpalas buvo liejamas ant specialaus pagrindo - substrato. Šiam procesui nereikia aukštos temperatūros ar vakuumo bei sudėtingų gryninimo procedūrų, todėl tokių šviesos diodų gamyba pramoniniu mastu butų labai pigi.

Tyrėjai dabar ieško būtų padidinti LED diodų efektyvumą, kad juos būtų galima panaudoti ir diodiniuose lazeriuose. Tokie diodai taip pat gali būti naudojami ir lanksčių spalvotų ekranų gamybai.

Pirmieji komerciniai perovskito LED diodai gali pasirodyti maždaug po penkerių metų, teigia mokslininkai.

Šio darbo rezultatai skelbiami žurnale „Nature Nanotechnology“. Bright light-emitting diodes based on organometal halide perovskite, Nature Nanotechnology, 2014, DOI: 10.1038/nnano.2014.149

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MokslasPlius
MokslasPlius
(32)
(3)
(29)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: