Septynios gravitacijos mįslės (I dalis)

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Finalfour 2015-01-04 18:17
Labai idomus straipsnis. Bet kometaru kaip visada ne kazka, geriau pakomentuoti daug zemesnio lygio politinius ar buitinius straipsnius, nei tokius nuostabius dalykus kaip aprasomi siame straipsnyje.
punktyras 2015-01-04 19:39
Nurimk, gerasis žmogau Dar nė para nepraėjo nuo straipsnio paskelbimo. Turint galvoje, kad šiandien išeiginė diena, skaitytojų visai nemažai, jau ~1500. Žinoma, malonu, kai straipsnis vertinamas ir aptariamas, ne tik perskaitomas, bet čia labiau toks apžvalginis, įžanginis straipsnis. Savaitės viduryje bus tęsinys, kur, tikiu, komentarų bus daugiau. Ir dar patarimas – užuot prikaišiojus „daug žemesnio lygio“ politinių ar buitinių straipsnių komentavimą, apleidžiant šviečiamuosius, naudingiau būtų pasidalint paties samprotavimais straipsnio tema. Pavyzdys užkrečia
mirtis 2015-01-05 06:29
Nesutinku su 2 punktu. Gravitacija ne tik traukia, ji traukia tik tada, kaip atomas dar pajegus kruteti, jei atsaldysi ji iki apbsoliutinio nulio, babach, gravitacija dings, po to tasko viskas atvirkstine tvarka. Nera judejimo, near energijos, nera mases ir galiausiai gravitacijos. Tai tik teorija atrodo, kurios nelabai eina patikrinti, bet kazkur kazka esu girdejes, jog zemiau absoliutinio nulio imanoma pasiekti, nepamenu ir principo pamineto.
Dvigubas nulis 2015-01-05 12:22
. Norint kitų jėgų efektus pašalinti, reikia naudoti toli esančius objektus, kaip planetos, žvaigždės ar galaktikos, bet atstumas didėja greičiau negu gravitacijos jėga veikianti nuo tų kūnų. Summa summarum, yra du variantai: a) lokalus eksperimentas su silpna gravitacija ir stipriomis pašalinėmis jėgomis b) didelio atstumo eksperimentas su dar silpnesne gravitacija, bet be pašalinių jėgų. Asmeniškai nemažai vilties dedu į gravitacinius detektorius, jie gali sukelti revoliuciją gravitacijos (turbūt ir visos fizikos) suvokime. Pamatysim per artimiausius keletą metų.
prusas 2015-01-05 14:31
Manau kad gravitacijos vienakryptiškumo problema tampriai susieta su laiko vienakryptiškumu, o tai savo ruožtu su klausimu kas yra erdvė ir vakumas. Todėl kantriai laukime, kol bus sukurta viso ko teorija. O tai ne tik 4 žinomos jėgos ir erdvėlaikis, bet ir toks reiškinys kaip intelektas, kuris jau padarė poveikį bent vienos galaktikos vystymesi. Voyager išskridę į trapžvaigždinę erdvę negali būti paaiškinti jokia fizika, jei joje nebus intelekto ar Dievo komponento. O fizika su tokiu komponentu, dar nė nekvepia , o be jo nežinia ar kitos fizikos bus teisingos, nes nepaaiškins iš kur galėjo atsirasti toks objektas kaip Voyager'is. Prisiminiau- kvepia, pirmas užkabinimas buvo informacijos problema juodose skylėse.
mirtis 2015-01-06 04:41
Dvigubas nulis > nujau nujau http://www.nature.com/news/quantum-gas- ... ro-1.12146 Pasiskaityk dvi paskutines pastraipas, viena is ju buvo pamineta 2 punkte, kita kaip ir pramesta per apdairuma... O visas formules ir skaicius mes ir patys sirast mokam, beje, jei dar niekas kazko nepaaiskino, nereiskia kad tas neimanoma Kad jau toks fizikas ziniunas esi, tai turetum zinot, kad dauguma atradimu didziuju buvo atrasti atsitiktinai, eksperimentu metu. O paaiskinimas ateina tik veliau, kaip nera kito kelio kaip tik NEIMANOMA pakeisti i IMANOMA. Beje, as nemanau kad pats fotonas is saves kreipia erdvelaiki, jis tik juo keliaudamas keicia savo trajektorija, tiesa sakant jis galvoja kad juda tiesiai... Ir du viens salia kito fotonai netraukia vienas kito, vadinas jie "antigravitaciniai", del tos priezasties ziuredamas i 14kkk metu zvaigzde, dar vis matai zvaigzde o ne fotonu kusi Ir as cia nenoriu leistis i kvantine mechanika su jais nes diskusija bus neuzbaigta siais metais taigi taip paprastai... P.s. pripazystu kad mezu klaideliu mano komentare yra, bet tai nekeicia bendro vaizdo, o tai ka turejau omeny, prasom pasiskaityti numestoj nuorodoj...
Baisuols 2015-01-06 22:32
Man įdomu, koks čia pastebėjimas ar pasiūlymas. Įtraukti į fizikos skaičiavimus IQ ar bibliją? Kas pas Voyager blogai su fizika?
prusas 2015-01-07 17:21
Niekaip nepravesi priežasties-pasekmės grandinės, pradedant didžiuoju sprogimu ir baigiant tokios sudėties, struktūros ir judesio krypties objektui judačiam trapžvaigždinėje erdvėje, be aukščiau paminėtų komponentų. Nėra jokio fizikos dėsnio sąlygojančio tos grandinės tolygumą. Yra trūkis. Ir tik veikiantis intelektas turintis laisvą valią jį užpildo, o jo fizikoje kaip veikiančio proceso-jėgos nėra. Kometai visiškai nesunku tai padaryti ir viską iš principo paaiškinti naudojantis visu šiuolaikinės fizikos aparatu, o Voyageriui- ne. O tiek kometa, tiek Voyageris galaktiniai reiškiniai. Ir visiškai neakivaizdu, kad fizikos komponentas užpildantis minėtą trūkį nėra esminis. Tai analogiška lamda koeficinetui pas Enšteiną dabar pradėtąm suvokti kaip tamsioji energija sudaranti esminę visatos dalį...
Dvigubas nulis 2015-01-09 00:41
Fotonai iškreipia erdėlaikį taip pat, kaip ir bet kuris kitas objektas, turintis masę/judesio kiekį. Pačiam straipsnyje parašyta, kad gravitacija yra pati silpniausia jėga, tad fotonas, kuris neturi rimties masės, tik judesio kiekį, nykstamai mažai iškreips erdvėlaikį (kažin, ar pamatuojamą šiuolaikiniais detektoriais). Visatos amžius yra 13.7mlrd metų, o tu sugebi stebėti žvaigždę 14mlrd metų. Ignoruoji ne vien kvantinę fiziką ar reliatyvumą, bet dar ir kosmologiją? Esu kažkiek susipažinęs su kvantine mechanika, tad mielai perskaitysiu tavuosius argumentus iš QM, jei tik jie turės mažiau esminių klaidų nei pastarieji pranešimai.
mirtis 2015-01-10 06:03
Pats CERN ieskodamas vienu daleliu atsitiktinai rado kitokiu, kuriu nikas nenumate, toliau x-ray, infraredas, mikrobangos, radioaktyvumas ir dar tai, ko nepaminejau... Bozonas Tai kad jis buvo numatytas kazkada, dabar rastas ir nobeliu apdovanotas, tai nereiskia kad jis didis... Tai tik zingsnis tolyn, bet net is tolo neprilyks xray, infraredui ar prizmei padetai pries teleskopa! Jei susipazines su kvantine mechanika, tai zinai kad ten tamsus miskas ir diskutuoti apie tai neverta, o jei manai kad verta, tai dar pasidomek Beje, patys kvantai elgesi taip, kaip NEIMANOMA, bet mes matom is eksperimentu kad tai IMANOMA ir bandom tai paaiskinti. Visatos amzius 13.7 Tu paprasciausiai nematai toliau zmogau, uztai ir apsistojom ties siuo skaicium. O kad as daznai suapvalinu iki 14, tai cia dramblio is muses daryti nereiketu, paprasciausiai tai nieko nekeicia ir apie tai diskutuoti neverta. Beje, as zinau ta skaiciu kuo puikiausiai ir jis 13.8 naujausiais duomenim Beje, maziau rasyk, labai nuobodu skaityt
jordanbn2 2015-03-22 11:49
Jei gravitacija iskreipta erdve tai ja iskreipia higso bazonas, nes ji mases nesejas..
vilivis 2020-04-27 00:02
Ar tikrai masyvus kunai kuria gravitacija? O gal tik parodo gravitacijos stipruma, pvz kiek gravitacinis objektas sugeba pritraukti ir islaikyti kietos, skystos ir dujines materijos?
Arunas1948 2020-04-27 07:03
Man tik gaila zmoniu kurie prisipirko Musko bilietu i Marsa o taip tikejo kad nuskraidins.
punktyras 2020-04-27 07:41
Materijoje higsonas suteikia <1% masės, visa kita – dalelių sąryšio energija, E=mc².
punktyras 2020-04-27 07:43
Tas gebėjimas ir vadinamas gravitacija.
Arunas1948 2020-04-27 08:37
Elementaru, gravitacija tai dvieju daleliu traukos jega, nesuvokiama kodel ta jega sumuojasi ir dar persiduoda milijonus kilometru.
_alvydas_ 2020-04-28 09:45
O aš apskritai neįsivaizduju jokio traukos mechanizmo aplamai (jokiom sąveikom). Kažkaip virvučių tarp kūnų nesimato. Matosi tik, kad neįvertinama išorinio kosmoso sąveika su kūnais ar jų grupėmis. Tarsi išorinis slėgis. Na gal bloga vaizduotė, tada padėkit ?
svetys 2020-04-28 10:41
atomo skersmens...
Arunas1948 2020-04-28 11:54
Ka tu nori pamatyti, mokslas tik isivaizduoja kad yra maziausia dalele Bozonas, nevagos patvirtino greitintuve o tu nori matyti ju saveikos jega, pasitelk fantazija tada pamatysi.
punktyras 2020-04-28 15:36
Ką tai turi bendro su straipsnio tema? Ar jau kažkas suviliojo sumokėti? Muskas rengiasi nuskristi dar tik 2022. Ir tai bus tik pirmieji laivai, bandymai.