Kaip veikia staiga išpopuliarėję suktukai ir kodėl vaikams taip patinka su jais žaisti? (Video)  (2)

Naujaisiais „jojo“ praminti suktukai „Fidget spinner“ netikėtai išpopuliarėjo visame pasaulyje, jų paklausa išaugusi ir Lietuvoje. Tačiau kodėl šie žaislai žmonėms taip patinka? Į šį klausimą gali padėti atsakyti fizika.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Fidget spinner“ suktukai vadinami nervus raminančiais, dėmesio sutelkimą gerinančiais žaislais. Ar taip yra iš tiesų, kol kas moksliškai neįrodyta, tačiau jį išbandę žmonės pastebi, kad žaislą įsukus susidaro įspūdis, jog jis atgyja ir tarsi bando priešintis rankos judėjimui. Visa tai lemia fizika, rašo Nerdist.com.

Pajudinus „Fidget spinner“ suktuką, jis įgauna judesio kiekio momentą. Šiai fizikos charakteristikai galioja tvermės dėsnis: jei sistemos neveikia išorinės jėgos, judesio kiekio momentas nesikeičia.

Besisukančių objektų atveju itin svarbų vaidmenį atlieka trintis, o šiame žaisle naudojami guoliai užtikrina minimalią trintį, taigi žaislo sukimasis lėtėja labai pamažu.  Tačiau vartant suktuką rankoje, juntamas „pasipriešinimas“. Taip yra dėl to, kad besisukantis objektas priešinasi sukimosi greičio keitimuisi. Susidaro įspūdis, kad žaislas kovoja su žaidėju, tarsi būtų gyvas. 

Nors „Fidget spinner“ suktukų prekyboje buvo jau prieš kelerius metus, jie pasaulyje staiga išpopuliarėjo tik šįmet. Manoma, kad jų populiarumą lėmė nedidelė kaina, universalumas ir per socialinius tinklus išplitusi mada. Itin didelę įvairovę tokių žaisliukų siūlo naują rinką greitai pajutę kinai - čia galima surasti ne tik didžiulią formų įvairovę, bet ir labai platų kainų spektrą.

Kaip veikia suktukai?

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
(4)
(17)
(-13)

Komentarai (2)