Kas būtų įkišus galvą į veikiantį dalelių greitintuvą? Šis vyras tai patyrė savo kailiu – pasekmės nepavydėtinos (Foto, Video)  (13)

Dalelių greitintuvai yra mašinos, kurios neįtikėtinu greičiu varo įkrautas daleles, kurios paprastai susiduria su kitomis dalelėmis. Labai patartina nepapulti į jų kelią, kaip rodo vieno žmogaus, išmokusio šią pamoką savo kailiu, istorija.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-06-26 Kas būtų įkišus galvą į veikiantį dalelių greitintuvą? Šis vyras tai patyrė savo kailiu – pasekmės nepavydėtinos (Foto, Video)  (13)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

1978 m. liepos 13 d. dalelių fizikas Anatolis Bugorskis dirbo didžiausiame Sovietų Sąjungos dalelių greitintuve „U-70“ sinchrotrone. 36-erių vyras tikrino įrangos dalį, kuri sugedo įvykus avarijai.

Jam nežinant, sugedo ir keli saugos mechanizmai, o tai reiškė, kad kai jis pasilenkė, norėdamas gerai išnagrinėti savo užduotį, protono pluoštas šovė per pakaušį beveik šviesos greičiu.

Iš pradžių jis nejautė skausmo. Jis žinojo, kas nutiko, nes matė šviesą „ryškesnę nei tūkstantis Saulių“, taip pat suprato situacijos rimtumą. Apie incidentą jis niekam nesakė ir tiesiog baigė dienos darbus ir nuėjo namo laukti neišvengiamo įvykio.

 

Gavus 5 grėjus (500 rentgenų) spinduliuotės dažniausiai laukia mirtis. Nors jis to dar nežinojo, jis buvo nukentėjęs nuo 2 000–3 000 grėjų (200 000 – 300 000 rentgenų).

Naktį jo veidas ėmė neatpažįstamai tinti, todėl Bugorskis kitą rytą apsilankė pas gydytojus. Iš ten jis buvo nuvežtas į Maskvos kliniką, nors daugiausiai dėl to, kad būtų galima stebėti jį, o ne dėl bet kokių lūkesčių, kad pavyks išgelbėti jo gyvybę.

Kitą dieną jo oda nusilupo aplink įėjimo ir išėjimo žaizdas, pro kurias ėjo švarus kelias, išdegintas tiesiai per odą, kaukolę ir smegenis.

Nuostabiausia, kad jis nemirė. Vėlesniais metais smegenų audinys toliau degė, o veidas buvo paralyžiuotas kairėje pusėje, jis neteko klausos kaire ausimi. Dar keisčiau, kai dešinėje galvos pusėje buvo senėjimo požymių, o kairėje – ne.

 

Per kelis ateinančius dešimtmečius jis patyrė priepuolius, tačiau išliko funkcionalus, tęsė fiziko darbą ir baigė daktaro laipsnį. Siauras pluošto židinys, nors ir padarė didžiulę žalą, greičiausiai sužalojo tik tas smegenų sritis, be kurių jis galėjo gyventi.

Dešimtmetį po avarijos jis negalėjo niekam apie tai pasakoti, atsižvelgiant į pagarsėjusį Sovietų Sąjungos slaptumą. Tačiau jis išgyveno gerokai po SSRS pabaigos. Tiesą sakant, vyras, įkišęs galvą į dalelių greitintuvą, gyvas iki šiol.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(239)
(6)
(233)

Komentarai (13)