[Žinios trumpai] NATO įjungta, neutralumas pašalintas: skelbiama kaip Ukrainos invazija paveikė Šveicariją  ()

Precedento neturintis apklausos rezultatai Šveicarijoje - 52 % gyventojų pritaria priartėjimui prie NATO.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tiesa, tik 27 % apklaustųjų nori, kad Šveicarija prisijungtų prie NATO.

35 % apklaustųjų mano, kad prisijungimas prie Europos gynybos sistemos padidintų saugumą labiau nei dabartinis Šveicarijos neutralumas – 12 % daugiau nei 2021 m. sausio mėnesį.

Šveicarijos karo akademija ir Saugumo studijų centras – abi įstaigos veikia prie Šveicarijos federalinio technologijos instituto Ciuriche – kasmet skelbia visuomenės nuomonės apklausas užsienio, saugumo ir gynybos politikos klausimais. Tyrimas „Saugumas 2022“ buvo atliktas sausio mėnesį, tačiau 1003 piliečiai buvo papildomai apklausti gegužės 30 - birželio 17 dienomis, siekiant išsiaiškinti Rusijos invazijos į Ukrainą pasekmes Šveicarijos visuomenės nuotaikoms.

Šveicarijos ilgametė pozicija buvo ginkluotas neutralumas. Šveicarijoje vyrai šaukiami tarnauti, ji daug investuoja į modernią ginkluotę ir karinę infrastruktūrą šalyje. 89 % apklaustųjų vis dar palaiko neutralumo principą, tačiau pirmą kartą per daugiau nei 20 metų parama sumažėjo. Ir nors šveicarai palaiko neutralų šalies statusą, jie nebėra įsitikinę, kad jis padeda išvengti konfliktų.

„Tik 58 % Šveicarijos gyventojų tebėra įsitikinę, kad neutralumas apsaugo Šveicariją nuo tarptautinių konfliktų, palyginti su 69 % sausį“, – sakoma vyriausybės pranešime.

80 % palaiko nuomonę, kad Šveicarija turi išlaikyti kariuomenę, o visiškai aprūpintos kariuomenės šalininkų dalis yra rekordinė – 74 %.

 

Tiesa, 30 % apklaustųjų mano, kad Šveicarija gynybai išleidžia per daug, tačiau 19 % mano, kad išlaidos yra per mažos.

Šveicarija nusprendė įsigyti 36 „Lockheed Martin F-35A“ naikintuvus, kad atnaujintų savo oro gynybos pajėgas. Šis sprendimas dar gali būti užginčytas prie balsadėžių - kairieji ir antimilitaristai norėtų surengti viešą balsavimą.

Dauguma (58 %) mano, kad ginkluoti konfliktai Europoje dabar taps dažnesni. Kas trečias praneša, kad dėl karo Ukrainoje tapo labiau susirūpinęs. Šveicarija pritarė ES sankcijoms Rusijai, sakydama, kad tai nepažeidžia karinio neutralumo, tačiau blokavo šveicariškos ginkluotės perdavimą Ukrainai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(41)
(4)
(37)

Komentarai ()