Karo analitikai: rusai okupuotas teritorijas paliks tada, kai kasdien drebės dėl savo gyvybės  ()

Kryme kilo panika po to, kai galingi sprogimai sudrebino Sakų karinę bazę netoli Novofedorivkos, Krymo vakaruose, šalia rusų pamėgtų paplūdimių. Žmonės ėmė masiškai bėgti iš Novofedorivkos, susidarė spūstys. Kai kurios Rusijos žiniasklaidos priemonės pranešė apie septynias Ukrainos oro atakas į Krymo pusiasalį. Kyjivas paneigė, kad smogė į aviacijos bazę, o Maskva išplatino pranešimą, kad, tiesiog, bazėje detonavo sprogmenys.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kadangi patys rusai netiki Kremliaus pranešimais, Kryme ir Rusijos regionuose aplink Ukrainą kilo panika. Rusai žino, kad ukrainiečiai jau turi raketų, galinčių naikinti taikinius už 300 km, todėl daugelis mano, kad sprogimai Kryme – Ukrainos kariuomenės smūgių rezultatas.

Taip. Tą jau sakėme ne kartą ir dar pakartosime – driskiai bus priversti palikti užgrobtas teritorijas tik tada, kai kiekvieną dieną, kiekvieną valandą drebės dėl savo gyvybės, kai negalės sudėti bluosto, kankinami nežinios ir nerimo, ar jie nėra kiti eilėje, kai bet kuris nuėjimas už krūmų galės reikšti tik vieną - jų varganos būties okupuotoje žemėje pabaigą.

Karas Ukrainoje baigsis Krymo išlaisvinimu, pareiškė prezidentas Volodymyras Zelenskis. Pareiškimas nuskambėjo netrukus po sprogimų Kryme, tačiau savo kalboje Zelenskis to neminėjo: "Krymas yra ukrainietiškas ir mes niekada jo neatiduosime”.

Pranešama, kad nepaisant susitarimo su ES, problemos dėl Kaliningrado tranzito padidėjo. Kaliningrado gubernatoriaus teigimu, Rusija į abi puses gali išsiųsti apie 500 000 tonų sankcionuotų prekių. Tačiau kvotos cementui, kurio būdavo importuojama apie 200 000 tonų per metus, jau išnaudotos.

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis paragino pasaulio bendruomenę neleisti rusams keliauti po jų šalis. Tai būtų bausmė už Ukrainai ir ukrainiečiams atneštas nelaimes.

Apie tai sakėme jau pačioje invazijos paradžioje. Visi Rusijos piliečiai privalo grįžti namo ir nedelsiant imtis darbų, nuverčiant Putino chuntą. Jei Kremliaus režimui nepritaria bent 15 milijonų Rusijos gyventojų – tai ženklus skaičius, galintis pakeisti į viduramžių gūdumas besiritančios šalies likimą. Tik kovoti reikėtų ne su plakatėliais rankose: „Putinas - vagis“, „Karui - ne“, o užkurti Kremliaus nusikaltėliams pirtį su tikra ugnimi ir dūmais.

Tuo tarpu Kremlius pasmerkė Zelenskio pasiūlymą kaip neracionalų, pareikšdamas, kad Europa galiausiai turės pati nuspręsti, ar ji nori apmokėti sąskaitas už Zelenskio "užgaidas".

Keisti, vienok, tie maskoliai. Nekenčia Vakarų, kovoja su jais, nori sunaikint, nukariaut, sugriaut. Tačiau vis tiek ten perka vilas, atostogauja ir pramogauja. Tai ko lendat į tuos nekenčiamus Vakarus? Važiuokit į Belgorodą fejerverkų žiūrėt.

 

Norvegija paskelbė mažinsianti elektros energijos eksportą į Europą, tuo dar labiau padidindama nerimą ES vyriausybėms, kovojančioms su energetikos krize. Elektros energijos kainos šoktelėjo į neregėtas aukštumas: Vokietijos bazinės metinės elektros energijos kaina, kuri yra Europos etalonas, pakilo iki rekordinės 415 eurų už megavatą. Norvegija mažina elektros eksportą, nes po užsitęsusios sausros šaliai trūksta elektros energijos.

Šis žingsnis - smūgis Europos vyriausybių politikams, ieškantiems atsvaros energijos tiekimui iš Rusijos. Klimato atšilimas, deja, yra ne sąvoka, o realybė. Beatodairiškas žmonijos naudojimasis gamtos resursais, negalvojant apie pasekmes ir ateitį jau reikalauja už tai susimokėti, ir tikrai ne pačiu geriausiu momentu.

Rusija iš Kazachstano teritorijos paleido Irano palydovą, kuris jau pasiekė orbitą. Manoma, kad šį palydovą Maskva naudos kariniams tikslams Ukrainoje pasiekti. Didėjant Rusijos tarptautinei izoliacijai, Kremlius ieško naujų sąjungininkų tęsti šalies kosmoso programą.

 

Kremlius pareiškė, jog Volodymyras Zelenskis atvyks į G20 aukščiausiojo lygio susitikimą Indonezijoje, jei jame dalyvaus jo kolega iš Rusijos Vladimiras Putinas. Tuo tarpu Ukrainos prezidento administracija praneša, kad Indonezijos vadovas pakvietė Zelenskį į G20 susitikimą, tačiau Ukrainos prezidentas nepatvirtino ar priims kvietimą, nes Rusija yra sakiusi, kad jos prezidentas Vladimiras Putinas planuoja ten dalyvauti.

Štai kaip gudriai Kremlius makaluoja melo mišrainę.

Rusijos nelaisvėje esančių „Azovo“ kovotojų artimieji kreipėsi į TRK, JT, prezidentą Zelenskį prašydami „įsikišti į šį absurdo teatrą, pasmerkti ir neleisti surengti netikrų tribunolų, keliančių grėsmę Azovo pulko kovotojams“.

Joks įsikišimas situacijos nepakeis, išskyrus raketų ir bombų krušą ant driskių galvų.

Prancūzijos kariuomenė uždraudė Rusijos piliečiams lankytis Chateau de Vincennes pilyje dėl Rusijos invazijos į Ukrainą. Ši pilis yra buvusi Prancūzijos karalių rezidencija ir vienas geriausiai išsilaikiusių tokio pobūdžio paminklų Europoje. Joje saugoma dalis Prancūzijos ginkluotųjų pajėgų istorinių archyvų, į kuriuos patekti draudžiama.

Operacinis lygmuo

 

Atrodo, matome nedidelį psichologinis lūžį.

Nors jokių patvirtinančių teiginių, kad Ukraina smogė šalia Novofedorivkos įkurtam kariniam aerodromui nėra, faktas, jog ukrainiečių artilerija pasiekia visa Chersono sritį, įskaitant Krymą rodo, kad driskiams saugios vietos ten nebėra. Tą įrodo ir vakar dieną sunaikinti į Rusijos sandėliai Geničeske, kuris yra prie pat administracinės sienos su Krymu.

Maskva, baimindamasi Kyjivo atakų, įsakė Belgorodo srityje dislokuotai Vakarų karinės apygardos 6-osios armijos dviejų dalinių vadovybei atitraukti karines lauko stovyklas nuo sienos. Prieš kelias dienas Ukrainos oro gynyba numušė visas keturias iš Juodosios jūros rusų paleistas sparnuotąsias raketas.

Kai ukrainiečiai visiškai išlygins Rusijos artilerijos persvarą fronte ir pradės dominuoti ore, Kremliui ši „specialioji operacija“, be visuotinės ordosnukių mobilizacijos, taps neįgyvendinama.

Taktinis lygmuo

 

Šią naktį Rusija paleido 80 raketų į gyvenamuosius Nikopolio rajonus ir nužudė 11 žmonių bei 13 sužeidė. Margance apgadinta daugiau kaip 20 daugiaaukščių pastatų, miesto administracinis centras, kultūros centras, nakvynės namai, dvi mokyklos, miesto tarybos ir kiti pastatai, nutrauktos elektros perdavimo linijos.

Charkivo rajone, Bajako-Husarivkos kryptimi tęsiasi mūšiai.

Slovjansko, Kramatorsko, Bachmuto kryptimis okupantai tęsia apšaudymą artilerijos ugnimi.

Driskiai mėgina atnaujinti puolimą Donecko - Peskų kryptimi, kovos tęsiasi.

Ukrainos Pietų operacinė vadovybė praneša, kad sunaikintas priešo šaudmenų sandėlis, vadavietė ir stebėjimo postas, 35 rusų kariai ir karininkai.

Iš viso surengti 7 oro antskrydžiai, smogta penkioms priešo gyvosios jėgos, ginklų ir įrangos grupėms bei įtvirtinimams netoli Chersono.

Okupantai paleido penkias sparnuotąsias raketas "oras-oras" į Ukrainos karinių oro pajėgų orlaivius. Ukrainiečių aviacija nuostolių nepatyrė.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Lrytas.lt
Lrytas.lt
Autoriai: Aurimas Navys
(11)
(1)
(10)

Komentarai ()

Susijusios žymos: