[Žinios trumpai] Ukrainiečiai pasiekė neįtikėtiną rekordą: tanko šūviu sunaikino priešą už daugiau nei 10 kilometrų – kaip jiems tai pavyko? (Video)  ()

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų tanko įgula sugebėjo pataikyti į priešo tanką iš rekordinio atstumo. Ankstesnis šaudymo nuotolio rekordas priklausė britams, kurie Irake sunaikino tanką iš 4,7 km.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Ukraine Weapons Tracker“ analitikai paskelbė vaizdo įrašą, kuriame teigiama, kad T-64 įgula sunaikino rusų tanką iš 10 600 metrų atstumo – tai gali būti pasaulio rekordas. Tai praneša „Forbes“, išanalizavęs įvykį.

Vaizdo įraše teigiama, kad rusų tankas buvo sunaikintas iš 10,6 km atstumo, padvigubinant ankstesnį britų „Challenger“ pasiektą nuotolio rekordą. Autoriai teigia, kad tai neatrodo nerealu. Ekipažas šį rezultatą pasiekė naudodamas droną ir planšetę su programa „Dilgėlė“ (Крапива).

Paprastai tankų mūšiai vyksta vizualiai matant taikinį. Vienas tankas šaudo beveik tiesiogine ugnimi į priešą, todėl sviedinys skrenda dideliu greičiu ir šarvų prasiskverbimo lygiu. Mūšyje net vienas šūvis gali nulemti viską. Jei kas nors nepataiko, antro šūvio šanso gali ir nebūti.

 

Kaip matyti vaizdo įraše, tanko galia panaudota kaip artilerijos ginklas. Sviedinys buvo paleistas išlenkta trajektorija, kad smogtų už regėjimo linijos.

Kaip Ukrainos tankistams pavyko sunaikinti tanką 10 km atstumu?

Pirma, Ukrainos kariškiai šaudo ne aklai, o pasitelkę dronų korekcijas. Operatorius padeda koreguoti smūgius. Tokiomis sąlygomis tai sudėtinga užduotis, todėl kaip tik šiuo metu į pagalbą ateina „Dilgėlė“ – programa, skirta technikos specialistams. Joje yra tyrinėjimo žemėlapis ir ją galima įdiegti bet kuriame „Android“ planšetiniame kompiuteryje.

 

 

Ji veikia pagal šią schemą:

  • skaičiavimas susiejamas su reljefu;
  • dronas automatiškai perduoda duomenis į „Dilgėlę“;
  • „Dilgėlė“ apskaičiuoja tikslią ugnies korekciją;
  • įgula nustato norimą kampą ir azimutą šaudyti;

Rusijos tanko sunaikinimo atveju teigiama, kad jį sunaikinti prireikė 20 šūvių. RF ginkluotosios pajėgos negalėjo suprasti, iš kur buvo šaudoma, todėl greičiausiai apleido tanką.

Pažymima, kad savarankiškai patvirtinti įrašo neįmanoma. Ankstesnis rekordas priklausė britų „Challenger 1“, kuris tiesiogine ugnimi sunaikino Irako tanką iš 4700 metrų nuotolio.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(56)
(0)
(56)

Komentarai ()