[Žinios trumpai] Pagal Sun Tzu taktiką: kaip Ukrainos ginkluotosios pajėgos Charkivo srityje taikė V amžiaus pr. Kr. karo patarimus  ()

Per kontrpuolimą Ukrainos kariškiai dezorientavo priešą, privertė jį bėgti, o kur jis buvo stipresnis, „tekėjo aplink jį kaip vanduo“, kaip prieš 2500 metų rašė kinų teoretikas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Analitikai jau aktyviai analizuoja Ukrainos kariuomenę per kontrpuolimą Charkivo kryptimi. „Forbes“ siūlo apsvarstyti dar vieną aspektą – Sun Tzu karo strategijos, aprašytos V amžiuje prieš Kristų, taikymą.

Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kontrpuolimas Charkivo srityje tapo vadovėliniu įvairių padalinių ir pajėgų bendrų operacijų pavyzdžiu. Aiškėjant operacijos detalėms tapo aišku, kad ginkluotosios pajėgos veikė labiau pagal Sun Tzu „Karo meno“ principus, o ne pagal šiuolaikinio karo modelius.

„Aukščiausias įgūdis yra palaužti priešo pasipriešinimą be kovos“ - Sun Tzu

Priešą apgavo daugybė pranešimų apie Ukrainos planus išvaduoti Chersoną, kurie privertė Rusijos vadovybę stiprinti šią kryptį. Rusijos ginkluotųjų pajėgų susilpnėjimas kitose teritorijose leido surengti žaibo karą Charkivo srityje.

Ukrainos pajėgos sukūrė daugybę specializuotų padalinių su lengvomis ir greitomis ratinėmis transporto priemonėmis – tai leido apeiti priešą ir smogti ten, kur to nesitikėta. Ukrainos ginkluotosios pajėgos aplenkė galingas Rusijos ginkluotųjų pajėgų įtvirtintas zonas, o Ukrainos kovotojai su „Humvee“ įvažiuodavo į silpnesnes priešo pozicijas, o vėliau išplėtė kontrolę apgyvendintose vietovėse.

„Kartkartėmis ginkluotosios pajėgos stodavo į mūšį su Rusijos kariuomene, sėdamos chaosą ir bandydamos įtikinti Rusijos karius, kad jie puola iš visų pusių“, – sakė Ukrainos karininkas Ponomarenko.

 

Taktika buvo labai sėkminga. Okupantai neįsivaizdavo, kur yra priešas ir kokiais skaičiais. Pranešimas, kad ginkluotosiose pajėgose buvo 8 kartus daugiau pajėgų nei Rusijos Federacijoje, kalba tik apie visišką Rusijos Federacijos ginkluotųjų pajėgų vadovybės dezorientaciją.

Sun Tzu rašė, kad kariuomenė turi būti kaip vanduo, kuris formuojasi priklausomai nuo situacijos, kuris teka kur priešas silpnas – būtent taip ir padarė Ukrainos pajėgos.

„Kai apsupi armiją, palikite išėjimą laisvą. Nespauskite per stipriai beviltiško priešo“

 

Ukrainos kariuomenė taikė šį principą. Rusijos ginkluotųjų pajėgų garnizoną Iziume sudarė apie 10 000 karių. Tokios pajėgos galėjo padaryti nuožmią ir ilgą atkirtį kaip Ukrainos ginkluotųjų pajėgų kovotojai Mariupolyje, tačiau susidūrusios su grėsme priešo pajėgos „tirpdavo“.

Rusijos kariai neturėjo drąsos kautis, todėl paliko vietovę. Jei Rusijos ginkluotųjų pajėgų moralė ir toliau smunks, o Ukrainos pajėgos ir toliau demonstruos tokį patį įgūdžių ir profesionalumo lygį, po to gali sekti eilė veiksmų, kurių metu bus greitai atkovota daugiau teritorijų.

„Forbes“ straipsnis vėl baigiamas Sun Tzu citata: „Didžiausia pergalė yra ta, kuriai nereikia mūšio“.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(74)
(1)
(73)

Komentarai ()