JAV rastas paskutinis I-ajame pasauliniame kare nuskendęs vokiečių povandeninis laivas – nuskendo 1922-aisiais: kaip tai gali būti? (Foto)  ()

Vokiečių povandeninis laivas iš Pirmojo pasaulinio karo eros buvo aptiktas po 100 metų po to, kai buvo sunaikintas JAV vandenyse.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Remiantis „National Geographic“ pranešimu, laivo U-111 nuolaužas prie Virdžinijos krantų, 65 km nuo kranto, aptiko istorikas, laivų nuolaužų tyrinėtojas ir techninis naras Erikas Petkovičius.

U-111, paskutinis Pirmojo pasaulinio karo laikų vokiečių povandeninis laivas, 1922 m. buvo nuskandintas JAV karinio jūrų laivyno prie Virdžinijos krantų ir nugrimzdo į dugną maždaug 500 m gylyje.

Keista, bet Petkovičius pastebėjo jį vos 120 m gylyje. Stebėtina, kad jis buvo aptiktas šiame gylyje prie Virdžinijos krantų – žymiai mažesniame gylyje, nei prognozuota.

 

Anksčiau buvo manoma, kad šis povandeninis laivas yra per giliai, kad jį būtų galima surasti narams. Be to, vandenyno vandenyje, kuriame yra daug druskos, medinės laivų ir povandeninių laivų dalys greitai suyra, metalas rūdija. Medienos dalis sunaikina kirminai ir kiti povandeniniai gyventojai.

Tyrėjai aptiko laivą naudodami droną. Gauti įrašai buvo lyginami su nuskendusio laivo nuotraukomis ir parodė, kad tai tikrai povandeninis laivas U-111.

Papildomi nardymai patvirtino radinį, nors tyrėjų komanda laiko paslaptyje sudužusio laivo vietą. Nauji tyrimai planuojami kitais metais.

 

Iki šiol JAV jūrose buvo atrasti penki Pirmojo pasaulinio karo vokiečių povandeniniai laivai ir aštuoni Antrojo pasaulinio karo vokiečių povandeniniai laivai, o U-111 yra vienintelis, kuris, kaip žinoma, nuskendo prie JAV krantų, kuris dar nebuvo atrastas.

Lėta laivo agonija

U-111 įgula pasidavė 1918 m. lapkritį britų pajėgoms. 1919 m. laivas perduotas JAV laivynui.

1921 m. birželio 18 d., velkamas iš Portsmuto, Naujajame Hampšyre, kur būtų naudojamas kaip lėktuvų bombardavimo taikinys, jis pradėjo skęsti.

Jis nuskendo maždaug už 5 km nuo Virdžinijos pakrantės. Povandeninio laivo laivagalis liko kyšoti virš vandens. Laivas keliantis pavojų navigacijai, 1922 m. rugpjūčio 14 d. buvo iškeltas ir nugabentas atgal į Norfolko karinio jūrų laivyno bazę, kur jis vėl nuskendo 3-iajame sausame doke.

Povandeninis laivas buvo sulopytas. 1922 m. rugpjūčio 30 d. leidosi į paskutinę kelionę į jūrą. U-111 buvo nuskandintas 1922 m. rugpjūčio 31 d., kai buvo atidaryti jo liukai, o USS „Falcon“ paleido giluminį povandeninio laivo užtaisą.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(15)
(1)
(14)

Komentarai ()