D. Peskovas skelbia atsakymą apie beprotišką R. Kadyrovo raginimą naudoti branduolinius ginklus  ()

Emocijų pasireiškimas masinio naikinimo ginklų naudojimo klausimais, pasak Dmitrijaus Pekovo, yra nepriimtinas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusija branduolinį ginklą prieš Ukrainą gali panaudoti tik vadovaudamasi šalies karine doktrina. Tokią informaciją per spaudos konferenciją paskelbė Rusijos prezidento spaudos sekretorius Dmitrijus Peskovas.

Visų pirma jis nusprendė pakomentuoti emocingą Čečėnijos Respublikos vadovo Ramzano Kadyrovo pareiškimą po RF ginkluotųjų pajėgų nesėkmės Limano kryptimi. Čečėnijos lyderis dėl Limano deokupacijos ir priverstinio Rusijos kariuomenės traukimosi į Luhansko sritį paragino Kremlių pereiti prie „drastiškesnių priemonių“, įskaitant taktinių branduolinių ginklų panaudojimą prieš Ukrainą.

„Ar jums neužteko Iziumo? Turime vykdyti specialiąją karinę operaciją visa to žodžio prasme, o ne flirtuoti. Išnaudoti visas galimybes ir bet kokį ginklą, kad apsaugotume savo teritoriją... Mano asmenine nuomone, turime imtis daugiau drastiškų priemonių, iki karo padėties paskelbimo pasienio zonose ir mažos galios branduolinių ginklų panaudojimo. Nebūtina priimti kiekvieno sprendimo žiūrint į Vakarų Amerikos bendruomenę – ji jau pasakė ir padarė daug prieš mus“, – pridūrė R. Kadyrovas, komentuodamas Rusijos ginkluotųjų pajėgų nesėkmę Limano kryptimi.

D. Peskovas mano, kad Rusijos regionų vadovai turi visas teises reikšti savo nuomonę, tačiau tokiais momentais reikia tramdyti emocijas. Vladimiro Putino atstovas spaudai pabrėžė, kad Ramzanas Kadyrovas „įnešė didelį indėlį“ prie visapusiškos Rusijos ginkluotųjų pajėgų invazijos į Ukrainą, tačiau Kremliaus branduolinio ginklo panaudojimo klausimas šiuo metu nesvarstomas.

„Mūsų šalyje branduolinio ginklo panaudojimas grindžiamas tuo, kas išdėstyta atitinkamoje doktrinoje“, – tęsė D. Peskovas ir pridūrė, kad negali būti jokių kitų prielaidų masinio naikinimo ginklų panaudojimui prieš Ukrainą.

 

Rusijos Federacijos karinėje doktrinoje, kuri skelbiama oficialiame Kremliaus tinklalapyje, teigiama, kad Rusija gali panaudoti branduolinius ginklus, reaguodama į branduolinio ir kitokio pobūdžio masinio naikinimo ginklų panaudojimą prieš ją ar jos sąjungininkus, kaip ir agresijos prieš Rusijos Federaciją atveju naudojant įprastinius ginklus, kai kyla grėsmė pačiai valstybės egzistavimui. Sprendimą panaudoti tokio tipo ginklą asmeniškai priima prezidentas Vladimiras Putinas.

Branduolinio ginklo naudojimo sąlygos, kaip išdėstyta karinėje doktrinoje, yra šios:

  • gauti patikimą informaciją apie balistinių raketų paleidimą, kurių pagalba bus atakuojama Rusijos Federacija ar jos sąjungininkai;
  • priešo branduolinių ar kitokių masinio naikinimo ginklų panaudojimas prieš Rusiją ar jos sąjungininkes;
  • priešo poveikis kritiniams Rusijos Federacijos valstybiniams ar kariniams objektams, kurių išvedimas iš rikiuotės sukels branduolinių pajėgų atsakomųjų veiksmų sutrikimą;
  • agresija prieš Rusijos Federaciją naudojant įprastinius ginklus, su sąlyga, kad iškyla pavojus pačios valstybės egzistavimui.

 

Verta paminėti, kad Ukrainos gynybos ministerijos karinė žvalgyba neatmeta galimybės, kad Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą. Agentūros teigimu, Rusijos ginkluotosios pajėgos gali panaudoti masinio naikinimo ginklus, kad galėtų smogti palei fronto liniją, kur yra dislokuotas Ukrainos kariuomenės personalas ir karinė technika.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(2)
(11)
(-9)

Komentarai ()