[Žinios trumpai] NATO skubiai ieško super svarbaus ginklo, kurio būtinai reikia Ukrainai - tai deficitas visame pasaulyje  ()

Kaip rašo „Financial Times", NATO šalims sunku pakankamai pateikti oro gynybos sistemų, kad būtų patenkintas Ukrainos prašymas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai informuoja „ZN.ua".

Cituodamas Vakarų pareigūnus, leidinys nurodė, kad Kyjivas prašo savo sąjungininkų geresnės apsaugos po to, kai Rusija pirmadienį paleido raketas į Ukrainos miestus ir dėl to žuvo mažiausiai 10 civilių. Oro gynybos sistemų pirkimą Ukrainos vyriausybė laiko Vakarų paramos prioritetu.

Vokietija antradienį pristatė pirmąjį iš keturių žadėtų IRIS-T įrenginių, o JAV prezidentas Joe Bidenas pirmadienį pažadėjo toliau teikti „pažangias oro gynybos sistemas", po pokalbio su Ukrainos lyderiu Volodymyru Zelenskiu.

Šiandien Briuselyje susirinko 50 šalių atstovai aptarti, kaip toliau tenkinti Kyjivo gynybos nuo Vladimiro Putino pradėto karo poreikius. Antradienį V. Zelenskis paragino G7 lyderius paspartinti ginklų tiekimą ir paprašė pagalbos sukuriant Ukrainai „oro skydą". Vakarų pareigūnai sutinka, kad Kyjivui reikia daugiau oro gynybos sistemų, ir jie ieško būdų, kaip ukrainiečiams padėti. Tačiau kartu jie pripažįsta, jog greitai tokius ginklus parūpinti nėra lengva.

JAV ir kitos šalys ieško būdų, kaip pristatyti šias sistemas Ukrainai, esant gamybos stygiui ir mažoms jų atsargoms, „Financial Times" sakė du Vakarų pareigūnai. „Šalys jau kažką perdavė, bet joms trūksta gamybinių pajėgumų", – sakė vienas pageidavęs anonimiškumo leidinio pašnekovas.

Jis taip pat pridūrė, kad kai kurios NATO šalys jau ne vienerius metus laukė savo oro gynybai reikalingų sistemų. „Financial Times" primena, kad aljanso šalys, tarp jų Lenkija ir Didžioji Britanija, nuo Rusijos invazijos pradžios Ukrainai perdavė įvairias oro gynybos platformas. Be to, Ukrainos kariuomenė turėjo savo „S-300" įrengimus.

 

Taigi dabar Ukrainos oro gynyba yra labai įvairi. JAV pažadėjo per artimiausius du mėnesius pristatyti dar dvi NASAMS sistemas, o Ukraina ilgainiui gaus dar šešias. Pirmadienį, kai Rusija pradėjo didžiulę ataką, Ukrainos kariuomenė sugebėjo numušti 41 iš daugiau nei 80 Rusijos paleistų raketų. Tačiau analitikai teigia, kad Ukrainos pajėgumų vis tiek nepakaks tiek civiliams centrams, tiek fronte esantiems kariams apsaugoti.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(41)
(2)
(39)

Komentarai ()

Susijusios žymos: