[Žinios trumpai] „Jie ne savižudžiai“: kodėl būtina užmegzti kontaktą su Putino aplinka  ()

Pasak amerikiečių generolo, buvusio JAV pajėgų Europoje vado Beno Hodgeso, Kremliaus pareigūnai turės „patraukti Rusijos prezidentą nuo raudono mygtuko“, jei tikisi gyvenimo po Putino ir sugrįžimo į normalų gyvenimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos pareigūnai ne kartą yra pareiškę, kad bet koks Rusijos Federacijos teritorijos puolimas ar grėsmės Rusijos valstybės egzistavimui bus vertinamos kaip priežastis panaudoti branduolinį ginklą. Tačiau amerikiečių generolas Benas Hodgesas vis dar mano, kad tokia įvykių raida Ukrainoje yra mažai tikėtina.

Pirma, tai nesuteiks rusams pranašumo mūšio lauke. Taktinis branduolinis ginklas yra tinkamas tik tada, kai kariai gali pereiti per nukentėjusį plotą arba kai galima išvystyti branduolinio sprogimo suteiktą pranašumą. Tačiau Rusijos kariuomenė nėra tokioje padėtyje, neturi antrojo ešelono, kuris eitų per smūgio vietą. Todėl taktinio branduolinio ginklo panaudojimas rusams nesukurtų jokio realaus pranašumo.

Branduolinio ginklo panaudojimas tik pakenktų Rusijos kariams, nors kai kurie stebėtojai užsiminė, kad Rusija skubotai rengė „referendumus“ ir aneksavo naujas teritorijas Ukrainoje, kad pateisintų artėjantį branduolinį smūgį.

„Kremlius žino, kad jei jie griebsis branduolinių ginklų, tiesioginės konfrontacijos su JAV išvengti bus neįmanoma. Jungtinės Valstijos turės atsakyti. Ar Rusija gali panaudoti branduolinį ginklą ir išvengti nepageidaujamų pasekmių? Žinoma, ne. Nežinau, koks bus šis smūgis, bet Pentagonas tikrai pateiks prezidentui galimų veiksmų sąrašą – nuo ​​kinetinių iki nekinetinių, branduolinių ar nebranduolinių. Tai gali būti kombinuotas atsakas – viskas priklauso nuo Rusijos veiksmų. Tikiuosi proporcingo atsako. Taip pat tikiuosi atsako, kuris automatiškai nesukeltų eskalacijos“, – sakė Hodgesas.

 

Pasak analitiko, Bideno atsakymas tokių atveju būtų paskelbtas diskusijų su sąjungininkais, nes tai liečia kitas šalis. „Kremlius tai žino. Jie žino, kad jei JAV atsakys, pasekmės Rusijos ginkluotosioms pajėgoms bus pražūtingos. Pavyzdžiui, gali būti smogta tam, kas liko iš Juodosios jūros laivyno, arba prieš bazės Tartuse, arba smūgis į svarbius Rusijos objektus Ukrainoje“, – aiškino Hodgesas.

 

Nepaisant savo grėsmingo įvaizdžio, eksperto nuomone, Putinas nėra savižudis. „Tačiau galbūt dar svarbiau yra tai, kad jį supantys žmonės taip pat nėra linkę į savižudybę. Ir šiuo kritiniu etapu svarbu užmegzti ryšį su aplinka, kuri jį remia valdžioje. Jiems reikia pasakyti: „Klausykit, jei tikitės kažkokio gyvenimo po Putino, norite grįžti prie kažkokio normalumo, pabandykite įsitikinti, kad Vladimiras Putinas nepanaudos branduolinio ginklo“, – aiškino generolas.

(21)
(0)
(21)

Komentarai ()