[Žinios trumpai] Vokiškas monstras MARS II tiesiog sutraiškys rusus  ()

Tik po mėnesio naudojimo amerikietiška daugkartinė raketų paleidimo sistema HIMARS padėjo ginkluotosioms pajėgoms sunaikinti šimtus Rusijos štabų ir sandėlių su amunicija. Tačiau tai ne vienintelės vakarietiškos MLRS, kurias gavo ar gali gauti Ukrainos kariuomenė.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Vykdydami Ukrainos strateginę partnerystę su JAV ir jos sąjungininkais, Ukrainos draugai kalbėjo apie Vokietijos „Mars II" daugkartinio paleidimo raketų sistemų tiekimą. Tiesą sakant, tai yra „M270" analogas, tačiau jis yra patobulintas ir turi daug naujovių.

Pagrindiniai „Mars II" kūrėjai buvo vokiečių kompanija KMW. Jų inžinieriai sukūrė MLRS, skirtą sunaikinti:

    -priešo darbo jėgai;

    -artilerijos baterijoms;

    -komandų postams;

    -sandėliams su amunicija;

Taip pat, esant reikalui galima išminuoti teritoriją nuotoliniu būdu.

Pati mašina buvo pagaminta pėstininkų kovos mašinos „M2 Bradley" pagrindu. Ji turi vikšrinę važiuoklę, todėl lengvai įveikia daugumą kliūčių, kurios gali atsirasti priešakyje.

Beveik metro aukščio siena jai nėra problema. Beveik 2,5 metro pločio grioviai taip pat yra lengvai pervažiuojami.

Be to, „Mars II" gali įveikti 30 laipsnių statumo pylimą. Šios mašinos manevringumas yra geras, turint omenyje, kad tai yra MLRS, o ne tankas ar šarvuotas automobilis, specialiai sukurtas tokioms užduotims.

„Mars II"  taktinės ir techninės charakteristikos:

Šios sistemos matmenys yra gana dideli. MLRS aukštis – kiek daugiau nei 2,5 metro, plotis – beveik 3 metrai, ilgis – beveik 7 metrai.

Tuo pačiu metu ji taip pat daug sveria - daugiau nei 26,5 tonos. Įguloje yra trys žmonės – vadas, vairuotojas ir ginklininkas.

Ši sistema per minutę paleidžia 12 raketų salvę. Jos dedamos į du paleidimo konteinerius, kurių kiekvienoje yra po 6 raketas. Pačios platformos sukasi, bet yra vienkartinės. Po salvės šūvio reikia perkrauti du naujus konteinerius. Visi šiam procesui reikalingi mechanizmai yra toje pačioje platformoje. Tai reiškia, jog raketoms pakeisti nereikia jokios papildomos įrangos, išskyrus pačius konteinerius.

 

Skaitmeninė ugnies valdymo sistema leidžia nukreipti salvę iki 70 km atstumu. Ir tai nepaisant to, jog užtaisus galima iššauti įvairiomis raketomis. „Mars II" gali veikti su komutacinėmis ir skilimo galvutėmis – jos turi nukreipimo sistemas – arba su kasetinėmis (iki 40 kilometrų atstumu).

Toks ginklas leidžia taškas po taško tiksliai pataikyti į priešo taikinius ir nepalieka nei įsibrovėlių, nei jų įrangos ar sandėlių – jiems nėra jokios galimybės išgyventi.

Vieno tokio įrenginio kaina prasideda nuo beveik 2,5 milijono dolerių. Viskas priklauso nuo įrangos ir raketų rūšies, kurios bus naudojamos su šia sistema.

 

Beje, „Mars II" taip pat yra gana greitai paruošiama kovai:

    -pervedimo į kovinę parengtį laikas yra 2 minutės. Tam padeda automatizuotos taikymo sistemos ir automatinis kosminis MLRS navigacijos nustatymas. Operatoriui belieka tik atidengti ugnį.

    -užtaisų įkrovimo laikas yra tik 5 minutės. Tai geras rodiklis, kaip  ginklui, kurio perkrovimui reikia visiškai pakeisti du paleidimo konteinerius.

Dėl Ukrainos strateginės partnerystės su JAV ir jos sąjungininkais mūsų ginkluotosioms pajėgoms pavyko neįtikėtinai tiksliai ir saugiu atstumu pataikyti į pagrindinius priešo taikinius. Šiuo atžvilgiu „Mars II" bus idealus esamų sistemų papildymas. Ir kuo daugiau tokių ginklų naudos ginkluotosios pajėgos, tuo greičiau tai leis nugalėti priešą šiame sunkiame kare.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(97)
(1)
(96)

Komentarai ()

Susijusios žymos: