75 proc. „Linux“ kodo rašo apmokami programuotojai

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

immortallt 2010-01-26 17:20
Naudojama papildiniu strategija (gal ir netaisyklingai kalbos kulturos atzvilgiu issireiskiau), bent as taip manau. Tai yra produktas nemokamas, bet pvz imones vis tiek daznai moka pinigus kitai imonei, kuri uzsiima sistemu diegimu. Gi linux'ai tikrai ne basic vartotojui skirti, o turint omeny vidiniu sistemu sukurima, tai ir ne kiekvienas advanced vartotojas tai lengvai gali padaryt.
MindaugasV85 2010-01-26 17:37
Kaip jau šiandien samprotavo kolega apie gimp: pvz photoshop (adobe) galėtų dalinai finansuoti gimp kūrimą ir pati kompanija naudotų gimp kūrėjų sukurtas funkcijas. Taip gautųsi pigiau, nei patiems tiesiogiai investuoti pilną sumą.
TomasS 2010-01-26 17:46
Pasenusi nuomonė. Naudojimas "paprasto vartotojo funkcijų" vienur paprastesnis, kitur - sudėtingesnis nei kitų OS. Realiai pagrindinė bėda - MSOffice. Todėl būtent dabar, kai MSOffice labai pakeitė savo vartotojo sąsają yra puikus laikas vartotojams pereiti prie laisvos įrangos. Kuriose vietose paprasčiau? Pvz. VISOS programinės įrangos atnaujinimas (OS, office, naršyklė, paštas ir t.t.). Linux viskas daroma per vieną kanalą (t.y. viskas atnaujinama centralizuotai, kai specialistai jau būna sužiūrėję, koks esamų programų tarpusavio suderinamumas), kai tuo tarpu windausuose - reikia skirtingų programų naujinimus siųstis ir įsidieginėti atskirai, niekada nežinant, ar įdiegus naują A versiją nesuges B. Saugumas (paliekant gan kontroversišką argumentą "windausuose virusų daug, nes jie populiaresni") - linuxuose vartotojui nereikia bijoti dėl to, kad jį tuoj užpuls baisieji virusai ir sugrauš jo duomenis arba kad jo kompas taps šlamšto siuntinėjimo zombiu, ryjančiu kartais visai ženkliai apribotus interneto megabaitus. Linuxuose (KDE) jau n metų kartu su Vokietijos universitetais vystomas semantinis darbastalis. Microsoftas toje vietoje dar gan atsilikęs (aš čia ne apie produktus, tiesiog indeksuojančius ir darančius google paiešką vietiniuose failuose). Čia apie tokį funkcionalumą kaip: ką aš vakar dariau su kompu? Kokie buvo apsikeitimai informacija su Algirdu liepos mėnesį? Kai Microsoftas leidžia milijardus savo įrangos reklamai, žurnalistų, standartų leidėjų papirkinėjimui, linux pusė gerokai mažiau informuoja apie save (PR be pinigų gerokai sunkiau daryti nei tiesiog kurti produktus), dėl ko žmonės turi labai senas arba MS viešųjų ryšių specialistų "pakištas" legendas apie linux ir šiaip visą atvirą kodą.
KeeperMustDie 2010-01-26 18:07
Gal nereik malt tos paranojos cia, kad reklamuoja tai taip, bet papirkineti niekam nieko nereikia, vartotojai tiesiog renkasi produkta kuris jiems atrodo tinkamesnis. Standartu leidejei daro standartus turbut pagal tai, kuom naudojasi didzioji dauguma vartotoju. Nezinau jokiu legendu, niekad negirdejau, kazkaip net keista, kai linux fanatikai taip kalba apie kazkokias "legendas", noreciau isgirsti... Dabar i tema: as kazkaip ir nemaniau, kad populiarios distribucijos varomos vien geru noru. Na dabar yra irodymas. Mano akyse tai visiskai nenuvertina Linux ir kitu AK sistemu, svarbu, kad butu pripazistami zmoniu norai ir galimybes pasaliniams asmenims prisideti prie kurimo jei norima - tai pagal mane ir yra AK esme. O kalbant apie "viskas turi buti nemokama", tai tokia ideja pasmetka zlugti, pavizdys televizija, reklama neislaiko televizijos ir zmones renkasi mokama televizija del kokybes, nemokama televizija pasmerkta. Siuo atveju statybibinkai protingesni uz programuotojus, ar jus matet, kad namai butu statomi uz dyka "is idejos"?
Pihas 2010-01-26 18:24
Nu žinai pas tave ir palyginimas... Geriau eik išsimiegok - gal statybinikas negyvens tame name kurį statė? O programuotojas, naudosis tuo ką sukūrė.... Nori pasakyti tu namo nestatatym sau nemokamai, imtum iš savęs pinigus? Esmė visa ta, kad patys programuotojai visų pirma kuria dėl savęs, kad jiems būtų patogu, ir stengiasi padaryti kuo patogesnę sau, kadangi tokių žmonių grupė labai didelė, tai iš rankų į rankas perėjęs toks "gaminys" būna tikrai atidirbtas ir user friendly. Naudojausi Ubuntu daugiau nei pusė metų, esu žiauriai patenkintas Linux'ais.
TomasS 2010-01-26 18:48
KeeperMustDie 2010-01-26 20:41
As tiesiog noriu pasakyti, kad tai jog zmones nori gauti tikra atlyginima uz savo darba nera nei blogai nei gedinga. Ir jei ubuntu staiga pasidarytu mokama daugelis vartotju mastytu "isdavikai", AK naikintojai, nors manau, kad moakma ar nemokama, tai neturetu buti AK esme, as toliau naudociau ubuntu(aisku priklauso nuo kainos )
Justin999 2010-01-26 21:22
Jeigu rankos kreivos, tiek Linux, tiek Windows, tiek OSX, tiek dar kazkas kels problemu. Jeigu rankos nekreivos, su visomis galima normaliai gyventi. Eilinis Linux vs. Windows fleimas, kuriame teisiu nera. Reikia sneket apie individualius konkrecius atvejus, o ne bendrai, abstrakciai ir vienareiksmiai. Tiek Linux, tiek Windows dabar gerokai nebetokie, kurie buvo 1999m., kuriu tam tikrais OS aspektais kai kurie zmones dar gyvena.
kionig 2010-01-26 21:34
Permainu vejai linux bendruomeneje, manyciau gan geras budas visus suburti, kad gamintu nebutinai 10 linuxu versiju, bet viena kokybiska. Asmeniskai ubuntu 9,04 nelabai trauke - perdaug asketiska aplinka. Kitas tingiu bandyti, ivairios problemos su hardwaru ir panasiai. Aisku su MS irgi pakanka problemu. Pakolkas kad ir kokie puikus butu linuxai kazko tai nevilioja, kad ir kokia ten super duper versija butu P.S Kaip pastebejo Justin999, fleimo niekad neisvenksi ypac tokiose temose. Na is kitos puses tai vyksta siokia tokia savisvieta kai kam.
wolas 2010-01-26 22:35
Fleimas fleimas! Baikit fleimint! "Linux" nestabilus? Ir taip ir ne priklauso nuo distribucijos. Kas cia lygino namus su programine yranga baikit sapnuoti nama pastatei ir copy paste nepadarysi su programom TAIP todel microsoftas ir turi milijardus nes pardavineja kaip NAMUS! Tiksliau kaip grazius langus namams, tik dar reikia sienu (firewall) ir antiviruses (stogo? ) iki pilno namo Linux sudetingi? TAIP cia ne windows ta pati greiciausiai bus lengviau padaryti su windows nei su linux, bet iki tam tikro sudetingumo lygio, veliau paprasciausiai to nebus imanoma padaryti su windows! Kodel linux ir distribucijos yra blogai? Jei nera tam tikro paketo/programos tavo distribucijoje you are shit out of luck! tu esi pasmerktas kompiliavimui kas paprastam vartotojui gali buti smarkiai per sudetinga ir labai daznai reikia ka nors dar patvarkyti kad susikompilintu. Taip distribucijos "prisirisa ir monopolizuoja" ar kaip cia pavadint. + naujausia versija gali net neveikti nes tavo distribucija paprasciausiai per sena ir netinka libc versija ar dar kas nors arba gausi gerai paprakaituoti kas gali uztrukti 100x nei ant windows way susirasti programa ir ja susidiegt. Ir dar pamirsau paminet jog distribucijos prisirisa prie tam tikru programu versiju taigi iki naujausios versijos lengvai neatsinaujinsi. Aisku yra rolling realease modelio distribucijos, bet tada bus laaabai daug problemu pastoviai kas nors nustos veikti ir tt. Ir paprastas naudotojas ju nesugebes naudoti. Dar vienas linux minusas jie susiktai daznai tobulinami ir viskas pastoviai keiciasi tai yra pain in the ass komerciniu programu developeriams (gal JAVA programom yra isimtis nezinau) ant windows parasiai programa ji ir po 10 metu veiks ( taip pat ir 10 metu senumo virusai)
gabus 2010-01-26 22:52
Baikit su savo tuo sudėtingumu. O aš pats, kadangi esu tik vartotojas, ne kažkoks kompiuteristas, entuziastas, ar maniakas, tai naudoju ubuntu. Paskutinį kartą kompiliavau... gal prieš 3 metus Ir tai tada, kai slackware naudojau. Kai įpranti, tai gerokai patogiau, nei windows. Ypač patogus programų diegimas ir atnaujinimas. O jei dar konsolę įvaldai, tai iš viso gerai. Aš dėja jos tik pagrindus moku. Nors žinoma galima ir be jos gyvent.
immortallt 2010-01-26 23:22
Pasakysiu taip, isirasiau windowsus, nei virusu bijau, nei knistis reikia del uzluzimu. 3 metus be antivirusines sedejau, tik kartas nuo karto pravalydavau (max i pusmeti karta) ir viskas. Budavo paskui ant galo, kad garso driver'iai nepasileidzia ir viskas veikia. Prijungi skeneri, kuriam 10 metu - o jis puikiai veikia. Linux'ui drive'u ant to skenerio nera. Tai ka man reiktu pasirasinet drive'us ? Tik vienas dalykas, no ideas where to start. Naudojuos kompu kaip vartotojas, o ne programuotojas. Nenoriu ieskoti kaip pasitaisyti ka nors, kaip sutvarkyti drive'us ir pan.
mch0lic 2010-01-27 01:05
Įsivažiavo flame'as tai pamąsčiau gal ir man reikia prisijungt. Esu laimingas Ubuntu vartotojas. OS įrašymas užtruko ~20 min. Jokių driver'ių problemų ar klausimų iš kur gaut office'ą ar dar kažką. Idiegta ir veikia. O dar ir lietuviškai jei pageidauji. 90% laiko mano poreikiai yra internetas, dokumentų rengimas, muzikos grotuvas ir video grotuvas. Viską gavau įdiegęs vieną CD. Jokių papildomų naršymų internete sprendžiant kodėl nėra garso ar kodėl neveikia wireless ar bluetooth. Kompiliuot nekompiliuoju, žaist nemėgstu taip, kad mano poreikiai patenkinti. Tačiau jeigu Ubuntu kainuotu tiek kiek Windows su visom man būtinom programom arba Windows'ai būtų nemokami turbūt rinkčiausi juos nes kartais studijų sumetimu tenka naudotis specifinėm programom kurios neveikia Linux aplinkoje. Tačiau tai tikrai ne Linux programuotojų kaltė, juk viskas yra orientuota į mainstream'ą ir kol Microsoft plauna smegenis (o jie tą daro ir man pačiam teko dalyvaut privalomo dalyvavymo konferencijoj studentams kokie jie geri ir kaip čia jie viską išranda) tai 3rd party kompanijom kažkaip nėra prasmės žengt į Linux platybes ir investuot lėšų į reklamą pritraukti vartotojams. Kas dėl Linux programuotojų tai kaip kažkas jau paminėjo jie paprastai stengiasi palengvinti savo darbą ir pritaikyti programą savo reikmėms. Todėl visiškai nenuostabu, kad 75% jų dirba ir gauna atlyginimą kompanijose kuriose papildo programas ar sistemos galimybes ir taip palengvina pačioje kompanijoje atliekamą darbą, o ne laukia kol vėl išlįs 10 metų spraga kurios niekas negali užlopyti. Neesu nei labai už vieną nei labai už kitą tačiau mane labai erzina žmonių, kurie nėra pirkę nei vienos programos ar Windows versijos komentarai. Paprastai tokie žmonės nekelia sau klausimo ar aš teisingai pasirinkau ar nemoku per daug? Kiti skundžiasi, kad Lietuvoje per mažas pragyvenimo lygis pirkt ir t.t. tačiau kažkaip niekam nerūpi ar programuotojas gauna bent menką atlygi už savo darbą ar ne...
celsyum 2010-01-27 02:37
insirasiau ubuntu kazkokiaq ish paskutiniu stabiliu versiju, netas neveikia , nes pasirodo, kad standartine integruota tinklo plokste nesuderinta su ta versija linuxu - imanoma pataisyt , bet kapstytis ilgiausiai! wtf ? isirashai wisndows 7 - viskas veikia , draiveriu beveik nereik instaliuot - pats susikonfiguruoja bevielis , garso draiveriai ir kitokie draiveriai. Ko truksta - pasileidi viena programike - Driver Magician. Visa windoze su visais ofisais , antivirusinem, draiveriais ir nero susitvarkai per pora valandu , jei ne greiciau. Vakare dar speju filma paziuret. Linux atzvilgiu vakare prie naktines lempos ash dar tebereguliuociau savo garso sistema. Yra obuolys ir ji naudokit paaukokit , bet atsipirks
KeeperMustDie 2010-01-27 09:56
, monstrai, "uzmetyti juos akmenim!".
Windas 2010-01-27 10:12
KeeperMustDie, galiu paklaust ar labai gerai zinai kaip kuriami virusai? tau gal paaiskint kaip sukurti virusa kurio neatpazins programos kaip viruso? seip del saugumo WIN yra total sh1t. Dar pradziai rasiai ant linux pastoviai kazkas nuluzta? Blem cia ishvis kliedesiai.. niekad nenuluzo man dar kazkodel... Standalone php programos net tvarkingai sukasi. KeeperMustDie daug shneki mazai tiesos... seip kita syki kaip kazka blogo sakai apie linuxa stenkis labai stipriai argumentuoti. Savo imonej kur dirbu sudiegiau 1 vadybininkei Linuxa na ji zalia toj srityj tai ubuntu dejau. pabandybui. Na po 3menesiu tokia patenkinta kad net namie sake nori tureti. Manau kad linuxu nenaudoja nes zmones per daug blogos nuomones apie juos nuo seno.. kaip tik console budavo.
Smėlis 2010-01-27 10:20
Windas 2010-01-27 10:34
Smėlis o tu paargumentuok kas blogai priesh peikiant
Smėlis 2010-01-27 10:53
2. rašai, kaip iš one.lt išlindęs 3. kaltini kitus kliedėjimais (kultūros stoka) 4. argumentų pasisakyme nebuvo. tik asmeninė patirtis.
Mopsiasnukis 2010-01-27 10:55
eee... idealai yra ne nemokamumas, o laisve. tai truputi skirtingi dalykai. http://www.gnu.org/philosophy/free-sw.html siaip as kaip linux vartotojas, tai teigiamai ziuriu i bet kokias investicijas ir stambesniu komaniju pastangas vystyti linux kerneli. manau, kad tai skatina pazhanga ir didesni linux taikyma.