„Tai ne įrodymas“ – Bidenas ir Zelenskis tarpusavyje susirėmė dėl Lenkijos raketų krizės: skelbiamas ir lenkų atsakymas  (1)

Prezidentas Joe Bidenas užginčijo savo Ukrainos kolegos Volodymyro Zelenskio pareiškimą apie Lenkijoje nukritusios raketos kilmę.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2022-11-17 „Tai ne įrodymas“ – Bidenas ir Zelenskis tarpusavyje susirėmė dėl Lenkijos raketų krizės: skelbiamas ir lenkų atsakymas  (1)

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Antradienį pasaulis buvo įstrigęs po to, kai rytiniame Lenkijos Pržewodowo kaime nukrito raketa, pražudžiusi du žmonės – tai pirmasis incidentas per karą Ukrainoje, tiesiogiai palietęs NATO narę.

Pagal NATO chartijos 5 straipsnį užpuolimas prieš vieną iš 30 Aljanso narių laikomas visų puolimu, o smūgis iškėlė karo eskalavimo galimybę.

Nors Rusijos gynybos ministerija neigė atsakomybę, Zelenskis buvo aiškus, kad sprogimą sukėlė Rusijos raketa. „Neabejoju, kad tai nebuvo mūsų raketa“, – sakė jis televizijos kreipimesi.

Tačiau Bidenas, anksčiau sakęs, kad JAV gins „kiekvieną NATO žemės centimetrą“, buvo vienas iš pirmųjų lyderių, susilaikiusių nuo tiesioginių kaltinimų, ir sakė žurnalistams G20 konferencijoje Balyje, Indonezijoje, kad raketos trajektorija rodo, kad „tai mažai tikėtina“, jog ji buvo paleista iš Rusijos.

Grįžęs į JAV, paklaustas apie Zelenskio įvykių versiją, Bidenas Baltuosiuose rūmuose žurnalistams pasakė, kad „tai nėra įrodymas“, rašo „Reuters“.

 

Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda šį incidentą pavadino „tragišku incidentu“, įvertindamas JAV gynybos sekretorių Lloydą Austiną, kuris teigė, kad sprogimą greičiausiai sukėlė Ukrainos oro gynybos raketa, „deja, nusileidusi Lenkijoje“.

Tyrimas vyksta, bet Duda teigė, kad tai tikriausiai buvo Rusijoje pagaminta raketa S-300. Abi kariaujančios pusės naudoja rusišką amuniciją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(17)
(5)
(12)

Komentarai (1)