Skelbiama, kad Rusija sukūrė tikrą monstrą: „gali smogti net į kosmosą“. JAV paviešino savo komentarą (Foto)  (5)

Rusijos karo istorikas teigė, kad „Ochotnik“ gali atsidurti kosmose, nors jam dar nėra išrasti tinkami varikliai.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijos karo istorikas, Oro gynybos pajėgų muziejaus direktorius Jurijus Knutovas komentare „Izvestija“ teigė, kad Rusijos dronas S-70 „Ochotnik“ (Medžiotojas) gali veikti su naikintuvu Su-57, yra aprūpintas dirbtinio intelekto (DI) sistema ir geba pasiekti didelius aukščius, o ateityje – ir „kosmosą“. Tereikia sukurti jam tinkamus variklius. Eurasiantimes.com žurnalistai nusprendė išsiaiškinti, ar Knutovas buvo teisus kalbėdamas apie „kosminį“ droną.

Kas žinoma apie droną „Ochotnik“

Iki šiol žinoma, kad „Ochotnik“ drone yra sumontuotas turboreaktyvinis variklis AL-31, kuris turėtų užtikrinti 1000 km/h greitį ir 6000 km skrydžio atstumą. Be to, UAV kūrėjai orlaivyje sumontavo įrangą, leidžiančią atlikti žvalgybą ir sekimą. Tuo pačiu metu naudingosios apkrovos, kuri turėtų būti suprantama kaip amunicija, svoris yra 2,8 tonos.

Tuo pačiu metu Knutovas tvirtina, kad „Ochotnik“ gali pasiekti kosmosą, jei jame bus sumontuoti nauji varikliai, kurie vis dėlto dar turi būti sukurti. Knutovas taip pat sakė, kad UAV gali dirbti kartu su naikintuvu Su-57. Anot jo, Su-57 gali valdyti būrį „Ochotnik“ bepiločių orlaivių ir šis derinys atveria puikias galimybes spręsti strategines kovines misijas.

 

Iš Knutovo pareiškimų eurasiantimes.com žurnalistai padarė išvadą, kad jis užsiminė apie galimybę sunaikinti didelius strateginius taikinius, tokius kaip NATO vadovavimo centrai, pasitelkus Su-57, palaikomus būrio „Medžiotojų“. Arba Knutovo užuominas reikėtų vertinti taip: Su-57 ir S-70 („Medžiotojas“) galės nutiesti kelią dideliems bombonešiams, tokiems kaip Tu-160, Tu-22 ar MiG-31, kurie gali nešti Kh-101 arba hipergarsines raketas „Kinžal“.

Pasak Knutovo, JAV kažkada bandė sukurti panašių charakteristikų UAV, bet atsisakė projekto, nes jų inžinieriai nesugebėjo susidoroti su jiems paskirta užduotimi.

2021 m. gruodį buvo pristatyta drono versija su plokštesniu antgaliu ir vėliau buvo paskelbta, kad jis bus pradėtas gaminti. Apie tai prezidentui Vladimirui Putinui pranešė „Rostec“ generalinis direktorius Sergejus Čemezovas. Jis taip pat pažymėjo, kad UAV kuriamas naujas antžeminio valdymo postas.

 

Vėliau Rusijos karinės-pramoninės komisijos kolegijos pirmininko pavaduotojas Andrejus Elchaninovas atskirame interviu vėliau pareiškė, kad orlaiviai ir dronai gali sąveikauti „ne tik vienas su kitu“. Liepos 27 d. paskelbtame TASS leidinyje teigiama, kad Rusijos Federacija jau kuria dvivietį Su-57, skirtą valdyti būrį „Ochotnik“ kovinių bepiločių orlaivių, „kad sunaikintų oro ir žemės taikinius“.

Tačiau nuo to laiko terminai buvo nukelti du kartus: iš pradžių iki 2022 m., o vėliau iki 2023 m.

Kaip amerikiečių ekspertas vertina „Ochotnik“

Nepilotuojamų orlaivių ir Rusijos karinių technologijų ekspertas, norėjęs išlikti anonimu, skeptiškai vertina S-70 „Ochotnik“ „kosmines“ galimybes. Anot jo, iš pradžių jis buvo sukurtas kaip oro gynybos slopintuvas.

 

Taigi, Su-57 ir S-70 grupės greičiausiai bus naudojamos oro gynybai slopinti. Amerikiečiai turi tą pačią koncepciją – dronai, vadovaujami F-35, turėtų smogti oro gynybos sistemoms.

„Apie S-70 skrydžius į kosmosą kalba tiesiogiai su projektu nesusiję žmonės, todėl į juos reikia žiūrėti skeptiškai. Manau, viena iš siūlomų „Ochotnik“ funkcijų yra oro gynybos slopinimas – tam jis iš pradžių buvo sukurtas“, – interviu „EurAsian Times“ sakė amerikiečių ekspertas.

Kalbant apie skrydžių į kosmosą galimybes, tiksliau, apie skrydžius stratosferoje maždaug 50 km aukštyje, amerikiečių karo analitikas teigė, kad teoriškai tai įmanoma, tačiau iki šiol Rusijos pusė nepateikė jokių įrodymų apie tokius bandymus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(22)
(6)

Komentarai (5)