„Google“ su konkurentais susirems teisme dėl planų sukurti didžiausią skaitmeninę biblioteką  (2)

„Google“ ruošiasi susitikti su priešininkais Niujorko teisme dėl ilgai atidėliotų planų sukurti didžiausią pasaulyje skaitmeninę biblioteką, praneša BBC.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Teisėjas nešališko nagrinėjimo metu išklausys argumentus apie prieštaringai vertinamą susitarimą tarp „Google“ ir JAV rašytojų, leidėjų. Kritikų teigimu, šis susitarimas leistų paieškos gigantui monopolizuoti interneto knygų pardavimus.

26 suinteresuotoms šalims bus suteiktas laikas, kuomet jos galės pateikti prieštaravimus. „Ši byla yra ginčo pabaiga. Pasirodymas prieš teisėją yra svarbiausias“, – teigia Johnas Simpsonas iš Vartotojų teisių kontrolės tarnybos „Consumer Watchdog“, kuri pateiks prieštaravimą.

„Aš manau, kad visos pasaulio knygos turi būti paverstos skaitmeninėmis, tačiau manau, kad yra visiškai neteisinga suteikti vienai didžiulei bendrovei šios milžiniškos duomenų bazės kontrolę, tai labai svarbus klausimas“, – teigia J. Simpsonas.

Prie „Consumer Watchdog“ prisijungs „Open Book Alliance“, konsorciumas, atstovaujantis kelioms šiam sandoriui prieštaraujančioms organizacijoms, įskaitant „Amazon“, „Microsoft“ ir „Yahoo!“.

Trumpame bylos pristatyme aljansas teigia: „Google“ tikslas – tapti vieninteliu didžiulės skaitmeninės bibliotekos savininku, tai pagerins bendrovės paieškos verslą, paremtą reklama. Ši faktiškai išskirtinė licencija suteiks „Google“ nepaprastai didelį privalumą prieš jų paieškos konkurentus.“

Tarp kitų kritikų, kuriems bus suteikta galimybė kalbėti, yra Konektikuto valstijos, Vokietijos ir Prancūzijos atstovai.

Pirmą kartą „Google“ planui paversti skaitmeninėmis milijonus viso pasaulio knygų iškilo sunkumų 2004 m., kai Amerikos rašytojų gildija ir Amerikos leidėjų asociacija padavė juos į teismą dėl „didžiulio autorių teisių pažeidimo“.  Vėliau sandoris vėl buvo sukritikuotas 2005 m. - tuomet „Google“ sutiko sumokėti 125 milijonus dolerių (313 milijonų litų), kad sukurtų Knygų teisių registrą („Book Rights Registry“), kuriame rašytojai ir leidėjai galėtų registruoti savo darbus ir gauti kompensaciją. Kalbama apie teises į daugiau nei 25 milijonų knygų. Tačiau šis ginčas vis dar neįspręstas iki galo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (2)