[Žinios trumpai] Prigožinas pagal galią jau lygus Putinui? ISW skelbia, ką tokio padarė  ()

Rusijos karinės grupės „Wagner“ įkūrėjas Jevgenijus Prigožinas bando padidinti savo politinę įtaką Rusijos Federacijoje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Tokią išvadą sausio 5 d. ataskaitoje padarė Amerikos karo tyrimų instituto (ISW) analitikai.

ISW atkreipė dėmesį į tai, kad J. Prigožinas viešai paskelbė malonę rusų belaisviams, kurie pusę metų kovojo Ukrainoje, priklausydami „Wagner“ grupei. Tuo pat metu verslininkas neturi šiai procedūrai reikalingų įgaliojimų.

Kremliaus spaudos tarnyba nepateikė jokio patvirtinimo, kad Prigožino nusikaltėliams išduotuose dokumentuose iš tiesų panaikinti visi jiems pateikti kaltinimai.

Pagal Rusijos įstatymus tik Rusijos prezidentas turi teisę suteikti malonę kaliniams. Regioninės malonės suteikimo komisijos arba privatūs asmenys gali pateikti valstybės vadovui prašymą dėl konkretaus kalinio.

„Gali būti, kad Prigožinas jų vardu pateikė malonės prašymą buvusiems kaliniams. Taip pat gali būti, kad Prigožinas teigia, jog buvusiems kaliniams buvo suteikta malonė, nors iš tikrųjų Rusijos teismas galėjo juos atleisti nuo bausmės“, – mano ISW.

Ekspertai teigia, kad Jevgenijus Prigožinas bando parodyti visuomenei, jog turi pakankamai įtakos Rusijoje, kad galėtų paskelbti amnestiją kaliniams. Tikėtina, kad verslininkas tikisi padidinti savo žinomumą tarp karingai nusiteikusios Rusijos auditorijos.

 

„Jis rizikuoja pasisavinti galias, kurias iš tikrųjų turi tik Putinas“, – rašoma ataskaitoje.

Viešą atleidimą „Wagner“ kovotojams Prigožinas galėjo parodyti ir laukdamas naujų kalinių verbavimo. Rusijos žiniasklaidos duomenimis, per du mėnesius Ukrainoje nužudyta apie 500 buvusių „Wagner“ kalinių.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: Technologijos.lt
(13)
(7)
(6)

Komentarai ()