[Žinios trumpai] Kremliui smūgis nuo Serbijos: Vučičius pasakė, ką galvoja apie Krymą ir Donbasą  ()

„Mums Krymas yra Ukraina, Donbasas - Ukraina. Taip ir liks.“


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Serbija, viena artimiausių Rusijos sąjungininkių Europoje, po visapusiškos Rusijos invazijos į Ukrainą bando atsiriboti nuo Maskvos. Serbijos prezidentas Aleksandras Vučičius nustojo bendrauti su Rusijos kolega ir viešai pasmerkė Kremliaus pradėtą ​​karą, pažymėdamas, kad Krymas ir Donbasas yra Ukraina.

Vučičius tai pasakė interviu „Bloomberg“. Jis atmetė bet kokias teritorines Putino pretenzijas Ukrainai.

„Mes nuo pat pradžių sakėme, kad nepalaikome Rusijos invazijos į Ukrainą. Mums Krymas yra Ukraina, Donbasas - Ukraina. Taip ir liks“, – pabrėžė Serbijos lyderis.

Kartu jis užsiminė, kad šiame kare „blogiausia dar laukia“, nes abi pusės neketina daryti nuolaidų.

Aleksandras Vučičius, pastaraisiais metais turėjęs dešimtis susitikimų su V. Putinu ir netgi lankęs rusų kalbos pamokas, kad galėtų su juo pasikalbėti be vertėjo, pažymėjo, kad su savo kolega iš Rusijos nekalbėjo „daug mėnesių“.

Pasak Vučičiaus, klaidinga manyti, kad Serbija visada palaiko Rusiją.

„Ne visada palaikome jų poziciją. Tradiciškai turime gerus santykius, bet tai nereiškia, kad palaikome kiekvieną sprendimą ar daugumą sprendimų, ateinančių iš Kremliaus“, – sakė Serbijos prezidentas.

 

Nuo pat Rusijos invazijos į Ukrainą pradžios Belgradas priešinosi Europos Sąjungos spaudimui ir neįvedė sankcijų Maskvai, nepaisant to, kad Serbija yra ES šalis kandidatė.

Vučičius pabrėžė, kad šalies narystė Europos Sąjungoje yra pagrindinis jo, kaip prezidento, tikslas. Tačiau jis priešinasi sankcijoms dėl Rusijos paramos už jo atsisakymą pripažinti Kosovo nepriklausomybę ir dėl savo paties Serbijos ekonominės izoliacijos patirties. Nemažą vaidmenį čia vaidina, kad Rusija Serbijai parduoda gamtines dujas žemesnėmis nei rinkos kainomis.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(30)
(1)
(29)

Komentarai ()