Rogozinas duoda milijoną, kad NATO mokymai Baltijos šalyse nukreipti prieš Rusiją  (37)

NATO pranešė, kad jos karinės oro pajėgos virš Baltijos šalių šį mėnesį surengs pratybas. Komentuodamas šiuos planus Rusijos nuolatinis atstovas prie NATO yra pasiryžęs sumokėti milijoną tam, kas sugebės įtikinti jį, kad NATO yra taikiai nusiteikusi Maskvos atžvilgiu.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Aš duosiu milijoną dolerių tam, kas man įrodys, jog NATO nevykdo karinio planavimo prieš Rusiją“, – rašo Dmitrijus Rogozinas savo tinklaraštyje tinkle „Twitter“.

Todėl jis abejoja teiginiais, kad būsimi NATO kariniai mokymai Baltijos šalyse nėra nukreipti prieš Rusiją. „Kaip sąlyginis priešininkas nurodyta kažkokia legendinė šalis Istlandas. Spėkite iš trijų kartų, kas turima omenyje“, – sakė Rusijos atstovas.

Anksčiau agentūrai „Interfax“ jis pranešė, kad ketina pareikalauti iš savo kolegų Šiaurės Atlanto aljanse išsamios informacijos apie numatytus kovą karinių oro pajėgų mokymus.

„Šis klausimas kelia nerimą Rusijai ir mes ketiname pareikalauti kuo išsamesnės informacijos apie pratybose dalyvausiančių pajėgų sudėtį, tikslą, scenarijų, apie tai, kas bus paskelbtas priešu“, – ketvirtadienį sakė D.Rogozinas.

NATO karinės oro pajėgos kovo 17–20 dienomis virš Lietuvos, Latvijos ir Estijos teritorijų surengs pratybas, kuriose dalyvaus Prancūzijos „Mirage 2000“ ir Lenkijos F-16 naikintuvai, specialūs degalų papildymo ore JAV lėktuvai, taip pat lietuvių „L-39 Albatros“.

Lietuvos Krašto apsaugos ministerijos atstovai antradienį sakė, kad tai bus tradicinė, jau penktą kartą rengiama NATO oro policijos misijoje dalyvaujančių karinių pajėgų treniruotė. Lietuva ir kitos Baltijos šalys neturi oro erdvės patruliavimui tinkamų orlaivių. Šiaurės Atlanto Tarybos sprendimu, nuo 2004 metų Lietuvoje dislokuojami NATO šalių lėktuvai ir kontingentai, kurie po kelis mėnesius saugo Baltijos šalių oro erdvę. Pernai NATO nusprendė pratęsti oro policijos misijos Baltijos valstybėse terminą iki 2014 metų pabaigos, tačiau Lietuva, Latvija ir Estija siekia, kad misija būtų pratęsta bent iki 2018-ųjų.

Tačiau tokie pareiškimai Rusijos atstovų neįtikina. Anot D.Rogozino, pareikalavusi išsamios informacijos apie rengiamas pratybas, Rusija dar reikalaus surengti trumpą pratybų pristatymą artimiausiame NATO ir Rusijos tarybos posėdyje ambasadorių lygiu. „Tikiuosi, mums nebus pasakojama, kad šie mokymai Baltijos šalyse rengiami siekiant pasirengti Irano grėsmei atremti“, – ironizavo D.Rogozinas.

Dar Rusijos atstovas stebėjosi, kad Baltijos šalių žiniasklaidoje šie mokymai tiesiogiai siejami su Rusijos ir Baltarusijos kariniais manevrais „Vakarai-2009“ ir „Ladoga-2009“.

D.Rogozinas pabrėžė, kad minimi NATO mokymai vyks prie pat Rusijos sienų, dalyvaus galingos pajėgos – Aljanso šalių karinės oro pajėgos, tarp kurių bus ir JAV karinis oro laivynas.

„Jeigu tai yra savotiškas „atsakymas Chamberlainui“, organizuotas atsikeršijant už Rusijos karinius mokymus, tai visa tai, esu įsitikinęs, neatitinka partnerystės dvasios, o labiau panašu į karinės jėgos ir karinės technikos lenktynes Europos žemyne“, – tęsė D.Rogozinas.

Jis nurodė, kad Rusijos pratybos vyko „mūsų (Rusijos) suverenioje nacionalinėje teritorijoje, o amerikiečių ginkluotosios pajėgos pasirodys teritorijoje, esančioje prie sienos su Rusija“.

Anot D.Rogozino, susirūpinimą kelia ir Gruzijoje planuojamos pratybos pagal NATO programą „Partnerystė taikos labui“; jų laikas dar derinamas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (37)