„Aria“ trimis pamainomis: atskleista, kokiais beprotiškais tempais JAV „kepa“ „Javelin“ ir HIMARS  ()

Arba kokia yra dabartinė Amerikos gynybos pramonės padėtis po beveik metus trukusio visapusiško Rusijos Federacijos karo prieš Ukrainą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Financial Times“ leidimas savo publikaciją skyrė problemoms, kurios šiuo metu vyksta JAV karinės pramonės darbe. Trumpai tariant, paveikslas atrodo taip.

Viena vertus, pastaruosius kelis mėnesius amerikiečių karo pramonė dirba trimis pamainomis, pilnai apkrovusi visus gamybos pajėgumus. Tuo pačiu metu Amerikos gynybos korporacijų vadovybė negaili pinigų kapitalo investicijoms ir tai duoda teigiamą rezultatą: pavyzdžiui, per pastaruosius metus M142 HIMARS paleidimo įrenginių gamybos apimtis išaugo nuo 48 iki 60 vnt.. FGM-148 „Javelin“ raketų – nuo ​​2100 iki 4000 vnt. Tačiau kartu net ir tokių darbo tempų neužtenka net Ukrainai jau perduotų ginklų atsargoms padengti. Jau nekalbant apie variantą, kai JAV teks tiesiogiai kovoti su Rusijos Federacija.

Kaip aiškina FT autoriai, pagrindinė amerikiečių karo pramonės problema šiuo metu iš tikrųjų yra nedidelis skaičius rangovų, kurie galėtų atitinkamai padidinti gamybą. Jei 10-ajame dešimtmetyje JAV karinė pramonė turėjo daugiau nei 50 pagrindinių rangovų Pentagono užsakymams vykdyti, tai dabar jų yra tik penki. Tačiau nuo jų darbo stabilumo priklauso dešimtys mažesnių subrangovų.

Pavyzdžiui, per pastaruosius trejus fiskalinius metus „Lockheed Martin“ turėjo mažiausiai 110 subrangovų M142 HIMARS paleidimo priemonėms ir mažiausiai 60 GMLRS gamybos subrangovų, ir gana dažnai tos pačios įmonės galėjo dalyvauti abiejose programose. Tam, kad bent paprasčiausiai išlaikytų savo „subrangovų medį“, Amerikos gynybos korporacijoms reikia stabilių užsakymų iš Pentagono, apskaičiuotų bent keleriems metams į priekį. Tačiau dabar JAV karinė pramonė tokiais pasigirti negali.

 

Be to, ilgalaikių užsakymų iš JAV gynybos ministerijos trūkumas iš esmės stabdo gamybos plėtrą. Ir čia kalbama ne tik apie naujų gamybinių patalpų statybą, bet ir apie „čia ir dabar“ reikalingų komponentų gamybos mastelį. Pavyzdžiui, raketai FGM-148 „Javelin“ reikia ne mažiau kaip 200 skirtingų mikroschemų, o GMLRS jokiu būdu ne mažiau.

Norint pagaminti daugiau raketų, JAV gynybos pramonei reikia daugiau raketų variklių. Ir čia „butelio kaklelis“ yra riboti „Raytheon Corporation“ pajėgumai, iš esmės vienintelė tokių komponentų gamintoja JAV.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(50)
(0)
(50)

Komentarai ()