Sukurta ant peties nešiojama hidroelektrinė  (4)

JAV bendrovė „Bourne Energy“ pagamino į kuprinę telpančią hidroelektrinę, skirtą ir kariniam, ir civiliniam naudojimui.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie „Bourne Energy“ nedidelės galios ir mobilias hidroelektrines mes jau esame rašę prieš porą metų - tuomet kompanija sklebėsi sukūrusi RiverStar, TidalStar ir OceanStar modelius. Dabar gi toliau plečiamas produkcijos spektras ieškant galimų verslo nišų ir rinkodarą kreipiant į mobilumą.

Pasak gamintojų, nešiojamoji nedidelės galios jėgainė gali praplėsti „žalios“ energijos naudojimo galimybes ir suteikti daugiau lankstumo tais atvejais, kai energijos vartotojai neturi galimybių ar nenori prisijungti prie stacionaraus elektros tinklo.

San Franciske (JAV) vykusioje konferencijoje „Bourne Energy“ atstovai pademonstravo du – kariškiams ir civiliams – skirtus nešiojamos hidroelektrinės „Backpack Power Plant“ modelius. Kariuomenei skirtas modelis išsiskiria didesniu atsparumu fiziniam poveikiui ir didesnėmis pritaikymo galimybėmis.

Pasak gamintojų, apie 15 kilogramų sverianti nešiojamoji jėgainė gali būti naudojama bet kurioje upėje arba upelyje, kurio gylis ne mažesnis, nei 120 centimetrų. „Backpack Power Plant“ elektrinė galia – 500 W.

Bendrovės atstovų teigimu, ši nešiojamoji jėgainė veikia tyliai, neišskiria šilumos ir išmetamųjų dujų, yra mažai pastebima. Jei norima, kad jos visai nesimatytų upės vagoje, „Backpack Power Plant“ galima pritvirtinti prie dugno.

Norint sumontuoti jėgainę, abiejuose upelio krantuose reikia iškasti duobes lengviems įrenginį laikantiems inkarams. Tarp jų nutiesiama įrenginį laikanti sintetinė virvė.

Skirtingai nei kariškiams skirtas „Backpack Power Plant“ modelis, pritaikytas naudoti skirtingo sraunumo upėse, civiliams skirta jėgainės versija geriausiai veikia tada, kai srovės greitis yra maždaug 2,3 metrai per sekundę.

„Bourne Energy“ atstovai teigia, kad tokios jėgainės yra pranašesnės už saulės elektrines: kad būtų galima pasiekti tą pačią kaip „Backpack Power Plant“ elektrinę galią, prireiktų 18 kvadratinių metrų dydžio saulės fotoelementų skydo. Jis užima daug vietos, be to, elektra gaminama tik tada, kai šviečia saulė.

Civiliams skirtas „Backpack Power Plant“ modelis, pasak gamintojų, kainuos apie 3000 JAV dolerių. Dabar bendrovė ieško investuotojų serijinei tokių jėgainių gamybai pradėti. Jomis tikimasi sudominti atokiuose regionuose gyvenančius žmones, kariškius ir besivystančių pasaulio šalių gyventojus.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(1)
(0)
(0)

Komentarai (4)