„Turime apie tai papasakoti visam pasauliui“: skelbiami protu nesuvokiami dalykai, ką Rusija padarė Ukrainoje  ()

Rusijos okupantai Ukrainoje įvykdė daugiau kaip 56 000 karo nusikaltimų. Tikrasis mastas nežinomas: vien Mariupolis gali pasirodyti esąs „šimtas Bučų“.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

„Nebuvo vietos, sėdėjom vienas ant kito. Nebuvo kur kojos pastatyti“, - portalui LIGA.net pasakoja 70-metis Ivan Polguy. Jis yra vienas iš buvusių rusų okupantų belaisvių Jagodnojės kaime, Černigovo srityje. Rusai įsirengė štabą vietos mokykloje ir į jos rūsį sugrūdo 360 vietinių gyventojų, įskaitant 50 vaikų ir kelis kūdikius. Įkaitai mėnesį buvo laikomi 190 kvadratų Nebuvo kuo kvėpuoti. Kartais kūdikiai pradėdavo dusti, todėl juos pakišdavo po langu, kad kvėpuotų pro plyšį“, - prisimena Polguy. Vienuolika kalinimo metu mirė nuo uždusimo ir ligų. Rusai ne visada leisdavo išvežti kūnus. Kai leisdavo – apšaudydavo kapines, keli žmonės buvo sužeisti.

Tai, kas įvyko mažame Černigovo kaime (Ukrainos ginkluotosios pajėgos Jagodnoje išvadavo balandžio 3 d.), yra karo nusikaltimas. Tiek pagal Ukrainos įstatymus, tiek pagal tarptautinę teisę.

„Tai ukrainiečių naikinimas. Akivaizdus ukrainiečių tautos genocidas“, - portalui LIGA.net sako Kijevo srities Nacionalinės policijos pagrindinio skyriaus vadovas Andrej Nebitov. Jis vienas pirmųjų įžengė į deokupuotus miestus netoli Kijevo iškart po to, kai rusai pabėgo: „Negaliu net aprašyti to, ką mačiau. Sudaužyti automobiliai, nukankinti žmonės. Iš tikrųjų pusė regiono buvo karo nusikaltimų vieta. „Siaubingas nusikaltimas prieš žmoniją“.

Iki šiol policija Kijevo regione jau rado 1368 žuvusių ar nužudytų civilių kūnus. Dar apie 350 žmonių vis dar laikomi dingusiais be žinios. Iš 1368 žuvusiųjų daugiau nei pusė buvo nužudyti būtent šaunamaisiais ginklais. „Tai reiškia, kad jie buvo nušauti: iš pistoletų, kulkosvaidžių, snaiperių šautuvų, kulkosvaidžių – tiesiog automobiliuose“, - sako Nebitovas. „Žmonės su kankinimo žymėmis, su surištomis rankomis, užrištomis akimis, su trosu ant kaklo... Kūnus radome visur, kur tik galėjome juos rasti. Turime apie tai papasakoti visam pasauliui“.

Saugumo pajėgos į išlaisvintas nuo okupantų teritorijas įžengia vienos pirmųjų, iškart po kariuomenės. Taip nutiko Chersono srityje, kuri nuo rugsėjo pradžios buvo deokupuojama etapais, o kulminacija įvyko lapkričio 11 d., kai Ukrainos ginkluotosios pajėgos įžengė į patį Chersoną. Dabar kasdien iškeliama 30-50 naujų baudžiamųjų bylų dėl karo nusikaltimų.

 

„Pačioje Chersone laikinojo sulaikymo įstaigoje rasta kankinimų kamera. Per visą okupacijos laikotarpį, nuo kovo iki lapkričio, ten buvo laikoma mažiausiai 500 žmonių. Ir kasdien nustatome vis daugiau belaisvių. Daugelis žmonių Chersone praėjo būtent per šią kankinimų kamerą, per sulaikymo centrą. Rusai prieš juos naudojo įvairius fizinio smurto metodus, kankindami juos mušė, naudojo elektros srovę, žudė“, - portalui LIGA.net sakė Chersono srities nacionalinės policijos vyriausiosios valdybos viršininko pavaduotojas ir Tyrimų skyriaus viršininkas Nikolaj Verbytskij.

Pasak jo, pirmiausia tai yra žmonės, kurie užėmė aktyvias pareigas Ukrainoje. Jo žodžiais tariant, pirmiausia tai žmonės, kurie užėmė aktyvią Ukrainos poziciją, protestavo prieš Rusijos okupaciją, tarnavo Ukrainos ginkluotosiose pajėgose arba teisėsaugos institucijose, Valstybinėje nepaprastųjų situacijų tarnyboje (net ir praeityje) ir jų artimieji.

Deokupuotose Ukrainos teritorijose nustatytos 48 vietos, kuriose rusų okupantai sulaikė ir kankino ukrainiečius.

KAS IR KAIP FIKSUOJA KARO NUSIKALTIMUS UKRAINOJE

 

Generalinės prokuratūros duomenimis, Rusijos okupantai įvykdė daugiau kaip 56 000 karo nusikaltimų prieš ukrainiečius. Į šią statistiką iš tikrųjų neįtraukti nusikaltimai okupuotose Ukrainos teritorijose: ten neįmanoma įvertinti jų masto ir užfiksuoti.

Pavyzdžiui, gruodį „Associated Press“ atlikto tyrimo metu, remiantis palydovinėmis nuotraukomis ir dronų vaizdo įrašais, okupuotame Mariupolyje rasta mažiausiai 10 300 naujai sunumeruotų kapų. Lapkričio pradžioje prezidentas Vladimiras Zelenskis pareiškė, kad Rusijos agresijos aukų skaičius Mariupolyje bus nustatytas po deokupacijos, tačiau kalbama apie tūkstančius ir net dešimtis tūkstančių.

Visos teisėsaugos institucijos turi nuolat fiksuoti ir tirti nusikaltimus. Ukrainos saugumo tarnybos regioniniai skyriai turi vidutiniškai 10 tyrėjų, o Nacionalinė policija – apie 100. „Todėl karo nusikaltimais užsiima visi – Ukrainos saugumo tarnyba, Nacionalinė policija ir Valstybės sienos apsaugos tarnyba... Naujai deokupuotose teritorijose tam, kuris pirmas aptiko masinę kapavietę, grubiai tariant, nepasiseka“, - LIGA.net pripažįsta pašnekovas iš Ukrainos saugumo tarnybos.

 

Visuotinis saugumo pajėgų tikslas – nustatyti vardus ir pavardes rusų, kurie „paspaudė mygtuką“ paleisdami raketas ar dronus, nužudė ar nukankino. „Ne tik kas davė įsakymą – ten kažkoks Putinas – bet ir visa grandinė tų, kurie dalyvavo“, - aiškina Ukrainos saugumo tarnybos pašnekovas. Buvo ir teigiamų atvejų: „Yra žmonių, kuriuos sulaikėme už nusikaltimų padarymą. Ir kovotojų, ir rusų kadrų. Kita istorija – kas su jais vyksta toliau“.

Toliau kai kurie iš jų gali būti perduoti Rusijai mainams.

Pasakytina, kad Ukraina ne tik renka visus įrodymus nacionaliniam procesui. Ko visi siekia, yra Haga. Kad Haga taptų realesnė, Generalinės prokuratūros kvietimu Ukrainoje dirbo 42 Tarptautinio baudžiamojo teismo atstovai, aiškina Nebitovas: „Jie davė rekomendacijų, aptarė su mumis klaidas, kad dokumentai turėtų kuo didesnę tarptautinę perspektyvą“.

Ir net dabar, esant dabartinei jėgų pusiausvyrai, įmanoma pasiekti gerą tarpinį rezultatą. Jei nustatomas konkretus nusikaltėlis, jo kaltė įrodoma teisme (net ir už akių) ir priimamas nuosprendis, tai yra pagrindas įtraukti jį į tarptautinį Interpolo ieškomų asmenų sąrašą. „Ieškomam asmeniui uždraudžiama įvažiuoti į civilizuotas šalis. Mūsų minimali užduotis – paversti Rusijos Federaciją kalėjimo šalimi“, - aiškina Ukrainos saugumo tarnyba.

 

Nacionalinė policija sudaro „karo nusikaltėlių“ duomenų bazę apie visus rusus, kurie kirto Ukrainos sieną su ginklais rankose ir kėsinosi į Ukrainos teritorinį vientisumą. Dabar joje suskaičiuota 170 000 rusų, iš kurių 5 000 nustatė Kijevo regioninė kriminalinė policija.

„Nė vienas iš šių niekšų neturėtų išvengti atsakomybės“, - įsitikinęs Nebitovas. – „Kaip po Antrojo pasaulinio karo nusikaltėliai buvo traukiami baudžiamojon atsakomybėn, taip ir dabar – bet kur pasaulyje. Ir bet kokiomis priemonėmis“.

Ši medžiaga parengta bendradarbiaujant su "Freedom House Ukraine" pagal projektą "Visuomenės vykdoma saugumo institucijų priežiūra Ukrainoje".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(81)
(0)
(81)

Komentarai ()

Susijusios žymos: