Japonijoje sukurtas greičiausias knygų skeneris (Video)  (4)

Tokijo universiteto mokslininkai sukūrė „supergreito“ knygų skenerio prototipą, galintį suskaitmeninti 200 psl. turinį mažiau nei per minutę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Profesoriaus Masatoshio Ishikawos vadovaujama tyrėjų grupė sukonstravo robotą, galintį skenuoti knygas labai greitai verčiant jų puslapius, praneša „Physorg.com“. Jame naudojamas greičiau už žmogaus akį reaguojantis specialus „Super Vision Chip“ lustas ir didelės spartos vaizdo kamera, fotografuojanti 500 kadrų per sekundę sparta. Ji įprasto apšvietimo sąlygomis skenuoja knygų tekstą ir iliustracijas 1280x1024 taškų raiška. Skenavimo proceso metu naudojamas lazeris – jis puslapiuose projektuoja linijas, kurios padeda skeneriui „prisitaikyti“ prie vaizdo iškraipymų, atsirandančių greitai verčiant knygą. Programinė įranga gautus 3D atvaizdus paverčia skaitmeniniu plokščių ir taisyklingų puslapių turiniu.

Nors skenerio prototipas yra gana didelis, Tokijo universiteto specialistai įrenginį stengsis sumažinti ir padaryti paprastesnį, kad jį būtų galima integruoti net į mobiliuosius telefonus. Tačiau techninės problemos – ne vienintelės: tokio skenerio kūrėjams gali tekti susidurti su teisiniais sunkumais, susijusiais su autorių teisių apsauga. Juk tokiu skeneriu per valandą kitą galima nusikopijuoti šimtus knygų. Pasak mokslininkų, jie jau susidūrė su leidėjų pasipriešinimu šiai naujovei – viena leidykla, į kurią skenerio kūrėjai kreipėsi su prašymu bendradarbiauti, uždraudė skenerio bandymams naudoti jos išleistas knygas.

Kaip veikia greičiausio pasaulyje knygų skenerio prototipas, galite pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (4)

Susijusios žymos: