Lanksčios mikroschemos paliks be darbo kasininkes  (19)

Naujoji RFID mikroschemų gamybos naudojant plonos plėvelės tranzistorius ir nanomedžiagas technologija pirkėjų eiles prie parduotuvių kasų pavers praeitimi.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rice universiteto (JAV) ir Sunčono nacionalinio universiteto (Pietų Korėja) mokslininkai sukūrė naują lanksčių radijo identifikacijos (RFID) mikrochemų gamybos naudojant TFT (Thin Film Transistor) tranzistorius būdą, praneša „Gizmag.com“. Šis išradimas ilgainiui gali išvaduoti pirkėjus nuo būtinybės stovėti eilėse prie prekybos centro kasų, kad galėtų susimokėti už pirkinius.

Į prekių pakuotes būtų įterpiami išoriškai nepastebimi jas identifikuojantys radijo siųstuvėliai. Prie išėjimo iš parduotuvės skeneris jas nuskenuotų ir vienu metu perduotų į atsiskaitymo sistemą įsigytų prekių sąrąšą ir bendrą pirkinių sumą, kuri būtų nuskaičiuota nuo pirkėjo kortelės arba sumokėta grynaisiais. Tokios RFID mikroschemos padėtų išvengti eilių ir leistų sumažinti pirkėjus aptarnaujančių kasininkių skaičių.

Pasak leidinio, techniškai pažangesnės tokios RFID mikroschemos prekybos centrų darbuotojams padėtų realiuoju laiku sekti prekių apyvartą prekybos salėje ir laiku papildyti trūkstamų produktų atsargas.

JAV ir P. Korėjos mokslininkai sukūrė naują rašaliniams spausdintuvams skirto specialaus rašalo su jame esančiais anglies nanovamzdeliais technologiją. Toks rašalas naudojamas plonos plėvelės tranzistoriams (TFT) gaminti, kurie savo ruožtu yra radijo identifikacijos (RFID) mikroschemų pagrindas. Naujoji technologija suteikia galimybę pigiai ir greitai tokias mikroschemas spausdinti ant popieriaus ar plastiko.

Sunčono universiteto spausdintinės elektronikos inžinerijos profesorius Gyou-jin Cho, kartu su kolegomis plėtojantis tokių mikroschemų ruloninio spausdinimo būdą, tikisi, kad ši technologija bus parengta komerciniam naudojimui per artimiausius 5 metus. Pasak mokslininko, rinkoje pasirodysiančios lanksčios RFID mikroschemos atpigs iki vieno ar poros centų, o jų naudojimo sritis būsianti labai plati.

Iki šiol prekėms ar siuntoms žymėti naudojamos RFID mikroschemos gaminamos iš silicio ir yra palyginti nepigios. Tačiau popierinės ar plastikinės etiketės, kuriose būtų įterptos RFID žymos, leistų tokių mikroschemų gamybos kaštus nepaprastai sumažinti.

Mokslininkai jau sukūrė 3 žingsnių procesą 1 bito RFID mikroschemoms kartu su antena, elektrodais ir dielektriniais sluoksniais spausdinti ant plastikinės folijos. Šiuo metu kuriamos 16 bitų mikroschemos, kurių talpos jau pakaktų praktiniam naudojimui, be to, jas bus galima spausdinti ant popieriaus. Ilgainiui mikroschemų talpą ir ryšio nuotolį siekiama padidinti taip, kad jos galėtų nukonkuruoti šiuo metu visuotinai naudojamą brūkšninio kodo technologiją.

Pasak amerikiečių ir korėjiečių specialistų, RFID mikroschemos praktiškos, nes yra pasyvios. Joms nereikia atskiro energijos šaltinio – energija gaminama paveikus jas tikro dažnio radijo bangomis, kurias skleidžia RFID skeneris, nuskaitantis mikroschemose įrašytą informaciją. Kadangi nereikia maitinimo šaltinio, RFID mikroschemos gali veikti neribotą laiką, nes informaciją radijo bangomis siunčia tik „pažadintos“.

Kad būtų galima komercializuoti šią technologiją, prekių etiketės su įterptomis RFID mikroschemomis turi būti sumažintos iki brūkšninio kodo dydžio. Be to, reikia padidinti radijo ryšio atstumą. Pasak mokslininkų, kol kas skeneris turi būti gana arti spausdinamų RFID mikroschemų, tačiau ryšio atstumas nuolat didinamas. Praktiniu požiūriu svarbu jį padidinti bent iki 1 metro, kad parduotuvės skeneris galėtų išsyk nuskaityti visas pirkėjo vežimėlyje sudėtas prekes. Tačiau siekiama ryšio aprėptį išplėsti iki 300 metrų – tokiu atveju prekybininkai galėtų kontroliuoti visas savo parduotuvėse esančių prekių atsargas, žinotų, kurių iš jų nebėra lentynose, kada baigiasi produktų galiojimo laikas, ir netgi tai, kad viena ar kita prekė užkrito už stelažo.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (19)

Susijusios žymos: