A.Matelis: apmokestinus duomenų laikmenas, jos gali brangti apie 3 proc.  (30)

Vyriausybei svarstant, ar apmokestinti įrašančią garso ir vaizdo įrangą, kompiuterių standžiuosius diskus, atminties korteles bei USB atmintines, skaičiuojama, kad šie įrenginiai galėtų brangti apie 3 procentus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

"Mes manome, kad apie 3 proc. produkto kainos gali pakilti, bet šiuo atveju autoriai turi teisę reikalauti padengti tuos nuostolius, kuriuos jie patiria dėl teisėto suteikimo kopijuoti jų kūrinius", - pirmadienį žurnalistams sakė Nepriklausomų prodiuserių asociacijos vadovas ir Kinematografininkų sąjungos tarybos narys režisierius Arūnas Matelis.

"Aš noriu, kad jeigu valstybė suteikia teisę kopijuoti mano kūrinį, pateiktų ir sprendimą, kaip tai kompensuoti", - pabrėžė A.Matelis.

Jo teigimu, autoriai patiria didelių nuostolių, o pardavimai krenta "katastrofiškai": "Mes matome didelius nuostolius. Atsiradus galimybei kopijuoti, mažėja ir turinio pardavimai".

Kultūros ministras Remigijus Vilkaitis po Vyriausybės pasitarimo teigė, jog iki 1 gigabaito duomenys gali būti apmokestinti 0,5 lito tarifu.

"Susiduriame su tam tikromis problemomis derybose. Turime pastabų iš Švietimo ir mokslo ministerijos. Yra pozicijos, kurias reikia dar derinti", - teigė R.Vilkaitis.

Asociacijos "Infobalt" viceprezidentas Vytautas Vitkauskas pritaria idėjai apmokestinti įrašančią garso ir vaizdo įrangą, tačiau jam kelia abejonių mokesčių sistema.

"Mūsų supratimu, mokesčių paskirstymai yra daromi neefektyviai, administracinės išlaidos tų mokesčių paskirstymui yra per didelės", - pabrėžė V.Vitkauskas.

Kultūros ministerija siūlo nuo liepos pradžios apmokestinti Lietuvoje parduodamą įrašančią garso ir vaizdo įrangą, kompiuterių standžiuosius diskus, atminties kortelės bei USB atmintines.

Šiuo metu toks atlyginimas renkamas tik nuo tuščių laikmenų - garsajuosčių, vaizdajuosčių, mini diskų, CD, DVD, "Blu-ray" diskų pardavimo kainos.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: delfi.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (30)

Susijusios žymos: