Nauja branduolinio kuro technologija leidžia pakartotinai naudoti uraną  (5)

Bendrovė „Kanados atominė energija“ (Atomic Energy of Canada Limited (AECL)) pranešė, kad Kinijos „Qinshan“ atominėje jėgainėje, CANDU tipo reaktoriuje, pirmą kartą buvo išmėginta pažangi branduolinio kuro technologija, kuri leidžia pakartotinai naudoti jėgainėje jau panaudotą uraną.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bendrovės specialistų teigimu, tai – paprasčiausias, taupiausias ir mažiausiai žalos aplinkai darantis branduolinio kuro naudojimo jėgainėje procesas, teigiama AECL pranešime. Naujovės esmė – atominėje elektrinėje panaudotas uranas nevežamas perdirbti ir neruošiamas laidojimui. Jis toliau yra sėkmingai naudojamas CANDU (sunkiojo vandens tipo) reaktoriaus veikloje. Išbandant technologiją Kinijos jėgainėje, į sunkiojo vandens reaktorių buvo įdėta kuro rinklė, kuria regeneruotas uranas buvo tiekiamas tiesiai iš lengvojo vandens reaktorių su panaudotu kuru.

 Pristatyta technologija pagrįsta „naujos kartos“ kuro, pavadinto „Nue“, naudojimu. Jis gaminamas regeneruotą uraną, išgaunamą iš jau panaudoto kuro, sumaišius su sodrinimo įrenginiuose išvalytu gamtiniu uranu. „Sukurta pažangi „Nue“ kuro technologija itin efektyvi. Ji sudaro galimybes nuolat plėsti bendrą urano atsargų kiekį ir pakartotinai naudoti kurą, esantį lengvojo vandens reaktoriuose. Be to, kaip parodė tyrimai, CANDU 6 reaktoriai, palyginti su kito tipo reaktoriais, suvartoja 30 procentų mažiau gamtinio urano“, – bendrovės pranešime ncituojamas AECL vyriausiasis inžinierius dr. Anthony De Vuono. Suslėgto sunkiojo vandens reaktoriai CANDU veikia ir yra statomi Kanadoje, Pietų Korėjoje, Rumunijoje, Kinijoje, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (5)

Susijusios žymos: