„Greitosios akies“ atsisakyta dėl Apokalipsės baimės (Video)  (9)

Pentagonas nutraukė „Rapid Eye“ žvalgybos sistemos kūrimo projektą: būgštaujama, kad ji gali išprovokuoti branduolinį karą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Gynybos departamento Priešakinių gynybos tyrimų agentūra (DARPA) nusprendė nutraukti nepilotuojamo žvalgybinio orlaivio, kuriamo pagal „Rapid Eye“ programą, projektą, pranešė „Wired.com“.

Ši programa buvo pradėta 2007 metais: DARPA tuomet paskelbė planuojanti sukurti sulankstomą nepilotuojamą orlaivį (UAV), kuris galėtų tilpti į tarpžemyninės balistinės raketos kovinės galvutės formos konteinerį. Tokia „Rapid Eye“ pavadinta žvalgybos priemonė suteiktų JAV karinei ir politinei vadovybei precedento neturinčias žvalgybos galimybes – kilus rimtai krizei, į bet kurią pasaulio vietą per 1 valandą būtų atgabentas nepilotuojamas žvalgybinis lėktuvas, galintis surinkti ir perduoti į Vašingtoną naujausią operatyvinę informaciją.

„Rapid Eye“ nepilotuojamas lėktuvas, perduodantis informaciją iš krizės epicentro, daugeliu atžvilgių būtų pranašesnis už JAV žvalgybinius palydovus. Pasak ekspertų, balistine raketa „žaibiškai“ pristatytas į kilusios krizės regioną, jis galėtų iškart pateikti itin vertingą pirminę informaciją ir sekti krizės eigą. JAV vadovybei tai padėtų priimti adekvačius pavojui ir gerai pagrįstus sprendimus. „Rapid Eye“ veiktų tol, kol krizės regioną pasiektų gerokai „vėluojantys“ Amerikos žvalgybiniai lėktuvai ar ilgai skraidantys nepilotuojami orlaiviai.

„Rapid Eye“ nuspręsta atsisakyti ne dėl techninių projekto kliūčių – pasak DARPA atstovės spaudai, visi 2009 m. numatyti jo vykdymo tikslai, įskaitant rizikos valdymą, technologinę plėtrą ir sistemos tobulinimą, buvo pasiekti. „Greitosios akies“ esą atsisakoma dėl programos ir biudžeto prioritetų.

Pasak leidinio, nors buvęs DARPA direktorius Tony Teheris buvo didelis „Greitosios akies“ entuziastas, projekto koncepcija nuo pat pradžių pasižymėjo labai rimtu trūkumu. Tarpžemyninės balistinės raketos paleidimas be išankstinio perspėjimo galėjo būti klaidingai palaikytas branduoline ataka, o tai sukeltų įvykių grandinę, kuri galėtų pasibaigti atsakomuoju smūgiu ir atominiu karu. Potencialų pavojų didina vis didėjantis šalių, kuriančių ir tobulinančių nacionalines priešraketinės gynybos bei kosmines globalaus stebėjimo sistemas, skaičius.

Kaip veiktų „Rapid Eye“ sistema, jei būtų sukurta, galima pamatyti šiame vaizdo siužete.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)

Susijusios žymos: