Kinija bando balistinę raketą JAV lėktuvnešiams naikinti  (20)

Kinija pradėjo naujos balistinės raketos su konvenciniu užtaisu, skirtos priešo lėktuvnešiams naikinti, bandymus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

JAV Ramiojo vandenyno regiono vadavietės (PACOM) vadas admirolas Robertas Willardas Jungtinių Valstijų Kongreso narius informavo apie tai, kad Kinija vykdo naujos balistinės raketos, skirtos išimtinai lėktuvnešiams naikinti, bandymus. Jo teigimu, naujoji raketa su konvenciniais užtaisais kuriama Kinijos vidutinio nuotolio balistinės raketos DF-21/CSS-5 pagrindu, pranešė „Wired“.

Pasak leidinio, tai, kad kinai projektuoja specialiai lėktuvnešiams skandinti skirtą balistinę raketą, buvo žinoma dar nuo paskutiniojo praėjusio amžiaus dešimtmečio, tačiau tai pirmasis oficialus JAV kariuomenės vadovybės patvirtinimas apie prasidėjusius tokio ginklo bandymus. Jeigu jie būtų sėkmingi, naujoji Kinijos ASBM (anti-ship ballistic missile) klasės balistinė raketa būtų pirmoji, galinti iš sausumoje esančių mobiliųjų paleidimo platformų pasiekti toli jūroje esančius lėktuvnešius.

Turint galvoje didelį tokių raketų veikimo nuotolį ir kitas „asimetrines“ priemones – kitų tipų balistines bei sparnuotąsias raketas, povandeninius laivus, torpedas ir jūros minas – iškiltų rimtas pavojus JAV operacijoms ne tik vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje, bet ir kituose regionuose, įskaitant Persijos įlanką, teigia apžvalgininkai.

JAV karinio jūrų laivyno Žvalgybos valdybos (ONI) vyresnysis karininkas Scottas Bray‘us praėjusių metų lapkritį pareiškė, kad laivams naikinti skirtos kiniškos balistinės raketos kūrimo programa vykdoma įspūdingais tempais. Mažiau nei per dešimtmetį, pasak jo, Kinijos ASBM klasės raketų projektas iš koncepcijos virto beveik užbaigtu ginklu. Kinija, pasak jo, jau turi tolimojo laivų sekimo priemonių tinklą ir dabar siekia dar labiau išplėsti jo aprėptį ir tikslumą.

Įdomu, kad pernai rudenį per Kinijos centrinės TV 7-ąjį kanalą, pasakojantį apie šios šalies kariuomenės aktualijas ir pasiekimus, buvo parodytas ilgas filmas apie Kinijos kuriamas ASBM raketas, pastebi „Wired“. Jame yra vertas dėmesio animacinis epizodas, kuriame vaizduojami JAV laivyno jūreiviai, klaidingai įsitikinę, kad nuo priešo raketų juos gali apsaugoti „Aegis“ priešraketinės gynybos sistema. Pasirodo, prieš kinišką ASBM balistinę raketą ši sistema bejėgė, ir amerikiečių lėktuvnešis animaciniame filmuke po jos pataikymo „išlaksto gabalais“.

Pasak analitikų, Pekinas lėktuvnešiams naikinti skirtų balistinių raketų kūrimo programą pradėjo po 1995 – 1996 m. Taivano sąsiaurio krizės. Kinijos lyderiai nenorėjo susitaikyti su JAV Ramiojo vandenyno regiono vadavietės smogiamosios laivyno grupuotės, susidedančios iš lėktuvnešių ir juos lydinčių karo laivų, strateginiu dominavimu regione. Pekinas Taivaną laiko žemyninės Kinijos teritorijos dalimi. Naujosios raketos – Kinijos kariškių bandymas sukurti efektyvią JAV atgrasymo priemonę, verčiančią susilaikyti nuo dalyvavimo galimuose karo veiksmuose dėl Taivano salos kontrolės.

Pentagonas gerai suvokia tokį pavojų ir imasi rimtų priemonių jam sumažinti, teigia „Wired“. JAV aiškiai ėmėsi žingsnių, kad į lėktuvnešius nukreiptos balistinės raketos negalėtų pakeisti „žaidimo taisyklių“ vakarinėje Ramiojo vandenyno dalyje bei kituose pasaulio regionuose. Dabartinė Baltųjų rūmų administracija pritarė Pentagono planui kasmet Kariniam laivynui pateikti po du naujus povandeninius laivus ir finansuoti naujo povandeninio laivo, naudosiančio naujos kartos balistines raketas, projektą, teigiama pranešime.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (20)