„Wagner“ likimas pakibo ant plauko: ISW skelbia, kas nutiko  ()

Tūkstančiai „Wagner“ samdinių žūsta Ukrainoje, ypač Bachmuto apylinkėse Donecko srityje.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Amerikos karo studijų instituto (ISW) analitikai pastebi, kad „Wagner“ prie Bachmuto neteko tiek daug karių, kad tai gali atgrasyti rusus nuo tolesnio puolimo.

JAV Jungtinio štabo viršininkų vadovas generolas Markas Milley kovo 30 dieną priminė, kad „Wagner“ daugiausia kovoja Bachmuto srityje. Ten yra apie:

  • 6 tūkstančiai profesionalių „Wagner“ samdinių;
  • 20-30 tūkstančių kalinių, kurie buvo užverbuoti karui Ukrainoje.

Verta paminėti, kad 2022 metų gruodžio pabaigoje Baltųjų rūmų nacionalinio saugumo tarybos atstovas Johnas Kirby sakė, kad 50 000 rusų kariavo Ukrainoje „Wagner“ gretose. Visų pirma:

  • 10 tūkstančių profesionalių karių;
  • 40 tūkstančių nuteistųjų, kuriuos įmonė užverbavo iš įkalinimo įstaigų.

Analitikai pastebi, kad labai tikėtina, kad skirtumas tarp Kirby ir Milley pateiktų skaičių yra dėl nuostolių.

„Vasario 17 d. Kirby pranešė, kad per operacijas Ukrainoje „Wagner“ neteko 30 000 karių ir 9 000 iš jų žuvo“, – teigia ISW.

Kovo 30 dieną Jungtinės Karalystės delegacijos ESBO vyresnysis karinis patarėjas Ianas Stubbsas sakė, kad kovose Bachmuto srityje žuvo arba buvo sužeista 30 000 Rusijos karių ir „Wagner“ samdinių. Todėl priešams reikia skubiai papildyti savo personalą.

„Šie karių praradimai ir toliau atgrasys Rusijos puolimo operacijas Bachmuto srityje, taip pat platesnėje operacijų erdvėje, o dideli „Wagner“ nuostoliai greičiausiai kels grėsmę jos gebėjimui išlaikyti įtakingą vaidmenį tarp Ukrainoje kovojančių Rusijos pajėgų“, – reziumavo ISW analitikai.

 

Kovo 30 d., Ukrainos ginkluotųjų pajėgų Rytų grupės atstovas Sergejus Čerevatijus irgi teigė, kad „Wagner“ fronte patiria rimtų problemų. Visų pirma, jie nebegali savarankiškai judėti į priekį Bachmuto sektoriuje. Nors, anot pranešėjo, būtent Prigožino „Wagner“ yra pagrindinė Rusijos jėga fronte. Anot jo, „Wagner“ dabar yra priversta prašyti Rusijos kariuomenės aviacijos ir artilerijos paramos. Tai yra, jie patys nebeturi pakankamų pajėgumų pulti.

(38)
(1)
(37)

Komentarai ()

Susijusios žymos: