„Tai pavojinga“ – kodėl taikdarių įvedimas į Ukrainą yra bloga mintis: štai kas nutiko su kita šalimi  ()

Volodymyras Jelčenka įsitikinęs, kad taikos palaikymo misija Ukrainoje turėjo būti atlikta prieš 10 metų. Dabar Kremlius neleis dislokuoti karių iš NATO ar ES.


Visi šio ciklo įrašai

  • 2023-04-01 „Tai pavojinga“ – kodėl taikdarių įvedimas į Ukrainą yra bloga mintis: štai kas nutiko su kita šalimi  ()

Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Taikos palaikymo pajėgų įvedimas į Ukrainos teritoriją šiame karo etape gali įšaldyti konfliktą daugeliui metų. Tokią nuomonę išsakė diplomatas, nuolatinis Ukrainos atstovas prie JT 2015-2019 metais Volodymyras Jelčenka. Apie tai jis kalbėjo penktadienį, kovo 31 d., televizijos kanalo „Espreso“ eteryje.

Ukrainos diplomato teigimu, 2016–2017 metais, kai Ukraina buvo JT Saugumo Tarybos narė, Donbase buvo iškeltas taikdarių dislokavimo klausimas. Tačiau tada susidurta su dviem problemomis. Viena vertus, Kijevas ir sąjungininkai nebuvo entuziastingi dėl šios idėjos dėl didelių jos įgyvendinimo išlaidų. Vakarų vertinimais, tai galėjo kainuoti milijardus dolerių. Tuo pačiu metu niekas nebuvo tikras, kad tai duos kokį nors rezultatą. Tuo pat metu Rusija pasiūlė JT taikdariams saugoti ESBO stebėtojus Donbase. Ši idėja buvo nedelsiant atmesta ir nuo to laiko ši problema daugiau nebuvo iškelta.

„Esu įsitikinęs, kad, šiandien atrodo absoliučiai netikslinga įvesti kokius nors taikdarius, ar tai būtų JT, ar ES, ar net NATO“. Rusija niekada neleis priimti sprendimo, kuris nenumatytų tų šalių, kurios jai draugiškos, dalyvavimo. Įsivaizduokite taikdarius iš Baltarusijos, Sirijos, Eritrėjos ar Irano Donbase ar prie Chersono“, – aiškino Vladimiras Jelčenka.

 

Buvusio JT ambasadoriaus teigimu, taikdarių įvedimas įšaldys konfliktą, kaip buvo Šiaurės Kipre, kur konfliktas tęsiasi jau 70 metų.

„Taip, mirs mažiau žmonių, bet tai visiškai nepatenkins nei Ukrainos žmonių, nei vadovybės lūkesčių. Ši idėja nebėra laiku. Tai buvo galima ir turėjo būti padaryta prieš 10 metų, bet šiandien tai nerealu ir visiškai absoliučiai niekam to nereikia“, – pridūrė Jelčenka.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(28)
(0)
(28)

Komentarai ()