Tai veikia! Paaiškėjo gudrus ukrainiečių triukas, kaip apgauti grėsmingus Rusijos dronus  (3)

Ukrainos ginkluotosios pajėgos naudoja pripučiamus masalus, kad suklaidintų rusus ir sumažintų Rusijos armijos arsenale esančių rusiškų bepiločių orlaivių „Lancet“, laikomų pavojingiausiais tokio tipo dronais, keliamą grėsmę.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kariaujantys asmenys nuo pirmųjų žinomų karų griebėsi įvairių priešo apgaudinėjimo būdų. Nesvarbu, ar tai Trojos arklys, ar vadinamieji „Rupertai“ – skudurų prikimšti maišai, kurie vaizdavo parašiutininkus sąjungininkų išsilaipinimo 1944 m. Normandijoje metu.

Tobulėjant technologijoms, tobulėja ir būdai, kuriais slepiamas karinis pranašumas. Bepiločiai orlaiviai ir kiti technologiniai pasiekimai gerokai pakeitė situaciją mūšio lauke Ukrainoje, tačiau dabar atėjo eilė „manekenams“. Apie tai praneša „The Economist“.

Rusijos pusė paskelbė sunaikinusi gana daug HIMARS. Kijevas savo ruožtu tvirtina, kad nuo tada, kai Jungtinės Valstijos pradėjo juos tiekti pernai liepą, nebuvo prarastas nė vienas HIMARS.

Ukraina turi medinių HIMARS kopijų parką, kurie montuojami ant sunkiasvorių sunkvežimių. Ankstesniais metais Ukraina daugiausia naudojo tokius maketus, anot fondo „Grįžk gyvas“ atstovo Andrijaus Rymaruko, kurie priminė sunkiasvorius šarvuočius.

Medinė „technika“ yra sudėtinga susideda iš kelių dalių. Reikalingas automobilis pervežimui ir komanda, kuri juos surinktų ir išardytų. O pripučiama konstrukcija pagaminta iš nailono audinio, pigiau pagaminama, pakankamai lengva nešiotis kuprinėje.

Pasak inžinieriaus iš Čekijos bendrovės „Inflatech“, gaminančios šarvuotų automobilių maketus, šios sistemos įdiegiamos labai greitai: tereikia įjungti siurblį ir po dešimties minučių HIMARS bus paruoštas.

 

Tankai, artilerija, minosvaidžiai, kulkosvaidžiai – beveik bet kokiai karinei įrangai galite pagaminti guminį analogą.

Rusijos Federacijoje taip pat yra gamyklų, skirtų pripučiamų konstrukcijų, be kita ko, naikintuvų, gamybai, todėl oro bazė atrodys perpildyta orlaivių.

Sunkumai kyla atvaizduojant kai kurias šarvuočių dalis, pavyzdžiui, radarų sistemų antenas. „Inflatech“ inžinieriaus teigimu, tankų pabūklai yra per ilgi, todėl vietoj pripučiamų dalių naudojami aliuminio vamzdžiai. Nuo karo Ukrainoje pradžios „Inflatech“ užsakymai išaugo 30 proc.

 

Savo ruožtu tobulinami ir maketai. Taigi netikras tankas, kaip aiškino kariškiai, iš penkių metrų atstumo praktiškai nesiskiria nuo tikrojo.

Norint suklaidinti bepiločių orlaivių termovizorių, pripučiamuose maketuose įtaisyti atšvaitai, dėl kurių atrodo, kad sviedinys pataikė į tanką.

Dronai „Lancet“

Tokie masalai naudojami siekiant sumažinti Rusijos bepiločių orlaivių „Lancet“ grėsmę, kurie Rusijos armijos arsenale laikomi pavojingiausiais tokio tipo orlaiviais. Dronų „Lancet“ veikimo nuotolis – 40 km, naudingasis svoris – 3 kg sprogmenų. Dronai „Lancet“ pasižymi pakankamai aukštomis savybėmis, kad galėtų efektyviai naikinti artileriją.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(45)
(1)
(44)

Komentarai (3)