Japonijoje sukurtas žemdirbiams skirtas egzoskeletas "Power Assist Suit"  (8)

Japonijos inžinieriai sukūrė robotizuotą išorinį žmogaus skeletą, vidutiniškai 62 proc. sumažinantį sunkiam darbui atlikti būtinas fizines pastangas. Toks iš metalo ir plastiko pagaminto egzoskeleto prototipas naudoja 8 elektrinius variklius jį dėvinčio žmogaus rankoms ir kojoms sustiprinti.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įrenginyje taip pat integruota visa eilė jutiklių, kurie seka žmogaus judesius ir vykdo kompiuterinės balso atpažinimo sistemos „išgirstus“ žmogaus nurodymus, praneša portalas „Physorg.com“. į „Power Assist Suit“ pavadinto egzoskeleto prototipą suprojektavo ir pagamino Tokijo Žemės ūkio ir technologijų universiteto (TAT) specialistai, vadovaujami profesoriaus Sigeki Toyamos. Skirtingai nuo kitų šalyje kuriamų robotizuotų egzoskeletų, šis yra skirtas masinei gamybai. Pranešama, kad egzoskeletą gaminanti bendrovė bus įsteigta iki šių metų pabaigos ir netrukus pateiks jį rinkai. Pagrindinė jo paskirtis, pasak TAT mokslininkų ir inžinierių – padėti kaimo vietovėse gyvenantiems vyresniojo amžiaus žmonėms atlikti įvairius fizinės jėgos ir ištvermės reikalaujančius darbus. Pavyzdžiui, pasilenkus prie daržovių lysvės, „Power Assist Suit“ tvirtai prilaikys nugarą, skinant vaisius – rankas, o nešant sunkesnį svorį jį bus galima pasidėti ant egzoskeleto kaip ant atramos. Išradėjų teigimu, „Power Assist Suit“ vidutiniškai 62 proc. sumažina įvairiems žemės ūkio darbams būtinas fizines pastangas.

15 metų kurtas egzoskeletas esą labiausiai palengvins vaisių ir daržovių derliaus nuėmimą. Tai bus rimta paspirtis japonų valstiečiams, nes dėl žemo gimstamumo ir ilgėjančios gyvenimo trukmės 66 proc. šios šalies žemės ūkyje dirbančių žmonių jau yra vyresni nei 65 metų amžiaus, sakoma pranešime.

Tokijo Žemės ūkio ir technologijų universitete yra sukurti du valstiečiams skirto egzoskeleto modeliai. Vienas iš jų skirtas sunkiems darbams, pavyzdžiui, dideliems kroviniams kilnoti, jis sveria 30 kilogramų. Kitas – lengvesnis: jis sveria 23 kg ir tinka naudoti lengvesniems, bet ištvermės reikalaujantiems darbams, pavyzdžiui, vynuogių skynimui. „Power Assist Suit“ rinką turėtų pasiekti 2012 metais, planuojama jo kaina – apie 1 mln. jenų (maždaug 11 000 dolerių), tačiau, pasak gamintojų, masinei gamybai įsibėgėjus ji sumažės bent dvigubai. 

Tai nėra pirmasis tokio tipo robotizuotas egzoskeletas. Kompanijų "Cyberdyne" ir "Daiwa House" sukurtas ir jau gaminamas egzoskeletas  HAL pagal pirminius planus turėjo kainuoti apie 4200 dolerių, tačiau diegimas rinkoje kol kas nejuda taip, kaip planuota - tam įtakos greičiausia turi palyginti konservatyvus rinkos nusistatymas. Egzistuoja ir paprastesnių egzoskeletų modifikacijų. Pavyzdžiui, kompanija "Honda" yra sukūrusi judrią kėdę primenantį įtaisą, kurį sudaro sėdynė ir nedidelė atrama. Gamintojai perspėja, jog šis modelis nepadės paralyžiuotiems žmonėms – norint jį naudoti, reikia bent truputi vaikščioti pačiam. Tačiau judant mechanizmas žymiai sumažina kojoms tenkantį krūvį, prilaiko nugarą ir taip padeda įveikti sunkesnes kelio atkarpas – laiptus, įkalnes ir t.t. Panašiu principu veikiantys įrenginiai netolimoje ateityje turėtų būti naudojami medicininei reabilitacijai. O pačius sudėtingiausius ir mechaniškai atspariausius egzoskeletus jau ne pirmi metai kuria kariškiai, tad kol kas sunku prognozuoti, kokia bus pirmojo masinei vartojimo rinkai pateikto egzoskeleto paskirtis - taiki, ar sukarinta.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: TV3
TV3
(0)
(0)
(0)

Komentarai (8)

Susijusios žymos: