„Molfar“ analitikai skelbia neįtikėtiną žinią: Rusijoje slapta sukurta galybė privačių armijų - jos veikia visame pasaulyje  ()

Visos įmonės yra susijusios su Kremliumi, nepaisant to, kad privačių kariuomenių kūrimas prieštarauja Rusijos Federacijos įstatymams.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Rusijoje buvo sukurtos 37 privačios karinės kompanijos (PMC), kurios visame pasaulyje vykdo hibridinius karus, rengia teroro aktus ir užpuolimo reidus. Tai pareiškė „Molfar“ analitikai.

Pranešama, kad tokių kompanijų nariai ir jų vadovai dažniausiai nesuimami. Tačiau taip nutinka, jei vadovas „iškrenta iš Kremliaus palankumo zonos“.

„Šiuo metu plati 37 PMC sistema veikia 34 pasaulio šalyse: 67% (25) visų kompanijų dalyvauja Ukrainoje, iš kurių beveik pusė (12) įmonių buvo sukurtos ir naudojamos išskirtinai karui“.

Tiesa, iš 37 tyrėjų aptiktų PMC apie 10 jau buvo uždarytos, 27 sukurtos po 2014 m. Dar 11 buvo įsteigtos prasidėjus plataus masto Rusijos invazijai į Ukrainą.

Remiantis ataskaita, 67% Rusijos PMC dalyvavo Ukrainoje nuo 2014 m. iki dabar. Be to, nuo 2011 m. kovose Sirijoje dalyvavo 32 proc. Be to, kai kurie samdiniai veikė Irake, taip pat Centrinės Afrikos Respublikoje ir Nigerijoje bei kitose Afrikos šalyse.

Analitikai teigia, kad 16% PMC finansuoja Rusijos oligarchai. Tarp jų yra Jevgenijus Prigožinas, Genadijus Timčenka, Olegas Deripaska, Sergejus Isakovas. Be to, 67% įmonių palaiko ryšius su Rusijos Federacijos vyriausybinėmis agentūromis, įskaitant net Rusijos stačiatikių bažnyčią. Likusios turi mišrų finansavimą.

 

Anot analitikų, yra daug priežasčių, kodėl Rusijoje taip aktyviai kuriamos privačios karo kompanijos:

  • PMC yra sukurtos hibridiniams karams vykdyti be tiesioginio valstybės dalyvavimo. Taigi Rusijos Federacija neprovokuoja atviros agresijos prieš save ir apeina JT Chartiją. Be to, dauguma PMC buvo sukurtos karui Ukrainoje.
  • Kovotojų sąnaudas gali finansuoti verslininkai, o tai ilgainiui mažina naštą šalies biudžetui. Taip pigiau nei išlaikyti reguliarią kariuomenę.
  • PMC yra mobilios karių grupės, todėl jas galima greičiau dislokuoti. Jų nuostoliai nėra oficialūs, visi samdiniai eina tarnauti savo noru, todėl Kremlius nesirūpina žuvusiųjų šeimomis.
  • Dažnai kovotojai turi labai trumpą apmokymo laiką, nes jie naudojami kaip „patrankų mėsa“. Tačiau yra ir samdinių, kurie mokomi atlikti sudėtingas operacijas. Tiesa, dažnai jie buvę kariškiai.
  • Analitikai taip pat teigė, kad Rusijos elitas nori apsaugoti save ir savo turtus galimo žlugimo ar perversmo Rusijoje atveju.
  • Kai kurios PMC naudojamos kontroliuoti 19 Afrikos šalių naudingų iškasenų vietoms.

 

Be to, pasitelkus PMC, Kremlius nori išlaikyti valdžią, taip pat išsaugoti grobį kitose šalyse ar pačioje Rusijos Federacijoje.

 

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(7)
(2)
(5)

Komentarai ()