„Tada prasidės panika“. CNN skelbia analizę, kaip Ukraina prasiverš pro rusų gynybą  ()

Ukraina baigia ruoštis galingam kontrpuolimui. Kada jis prasidės, priklauso nuo daugelio svarbių veiksnių.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Kaip tiksliai Ukrainos kariai gali prasiveržti pro valstybės agresorės gynybą, analizavo CNN.

„Ukraina bet kurią akimirką gali pradėti puolimą“

Žurnalistai pažymi, kad CNN ir kitų naujienų agentūrų patikrintos palydovinės nuotraukos rodo Rusijos gynybos mastą, pastatytą dalyje pietų Ukrainos. Tai yra prieštankinių griovių, kliūčių, minų laukų ir apkasų sluoksniai.

Ukrainos kariai turi greitai apeiti ar įveikti tokias kliūtis, sukurdami pagreitį, kuris sukels Rusijos vadovybės ir kontrolės „suirimą“.

Keliose „Maxar Technologies“ pateiktose palydovinėse nuotraukose, padarytose trečiadienį, matyti dideli apkasai Zaporižios regione. „Reuters“ vaizdų analizė atskleidė tūkstančius gynybinių pozicijų didžiulėje teritorijoje.

„Reuters“ teigimu, Rusijos pozicijos labiausiai sutelktos prie fronto linijos pietryčių Zaporižios srityje, rytuose ir siauroje žemės juostoje, jungiančioje Krymo pusiasalį su likusia Ukrainos teritorija.

„Šis ruožas bus labai svarbus, jei Ukrainos pajėgos mėgins įsiveržti į Melitopolio miestą ir padalins Rusijos pajėgas pietuose“, – pažymi leidinys.

Rusijos įtvirtinimai – „ribota kliūtis“

Įtvirtinimai pradėjo atsirasti po to, kai įsibrovėliai lapkritį pabėgo iš dalies Chersono regiono ir iš tikrųjų sukūrė naują gynybinę liniją, besitęsiančią daugiausia per pietines vietoves. JK gynybos ministerija lapkritį paskelbė, kad dvi gamyklos gamina „drakono dantis“.

Tačiau tokia gynyba yra svarbi tiek, kiek kiekvienam sektoriui priskiriamos pajėgos. Betoninės užtvaros savaime yra ribota kliūtis. Būtent todėl rusai į Pietų Ukrainą perkėlė daugiau dalinių. Šios gynybos linijos tapo labai svarbios siekiant bendrų tikslų, pažymi leidinys.

Palydovinės nuotraukos rodo, kad didelė Rusijos bazė šiauriniame Kryme, kuri vasario mėnesį buvo užpildyta įranga, ypač tankais ir artilerija, kovo pabaigoje buvo iš dalies tuščia, o praėjusią savaitę – beveik visiškai tuščia.

 

Neaišku, kur nukeliavo ginklai, analitikai teigia, kad priešas juos pasiuntė į Šiaurę, kad sustiprintų Rusijos gynybines linijas. Nepaisant to, labai sunku pasakyti, kiek Rusijos karių ir kokia kokybė yra skirta kiekvienai tokios ilgos fronto linijos atkarpai.

„Labai svarbu sutrikdyti tiekimo liniją“

Ukrainiečiams bus labai svarbu nutraukti tiekimo linijas, sunaikinti amunicijos sandėlius ir smogti degalų infrastruktūrai (be daugelio kitų užduočių) prieš kontrpuolimą. Tai apsunkins besiginančių karių išlaikymą, pažymėjo CNN.

CNN taip pat pridūrė, kad Ukrainos kariuomenė įvertins Rusijos silpnąsias vietas, nes pagreitis po kontrpuolimo pradžios bus kritinis.

Ukrainos daliniai turės įvaldyti kombinuotus ginklų manevrus su nauja įranga, ypač išminuoti, pašalinti tankų kliūtis ir statyti tiltus su savo puolimo batalionais. „Tai sudėtingas koordinavimas“, – sako analitikai.

 

„Ukrainos tikslas turėtų būti sukelti Rusijos karinės vadovybės paralyžių ir paniką tarp Rusijos eilinių“, – sakė karo ekspertas Franz-Stefan Gady.

Gady idealiu scenarijumi laiko šarvuotų pajėgų proveržį per Rusijos gynybą pačioje silpniausioje vietoje, greitą veržimąsi į okupantų užnugarį ir grėsmės vadovavimo centrams (karinėms būstinėms) ir tiekimo centrams sukūrimą.

Matthew Schmidtas, Niu Heiveno universiteto krašto saugumo docentas, įsitikinęs, kad kombinuotųjų ginklų įvaldymas – įvairių priemonių panaudojimas koordinuojant – bus lemiamas.

„Atakuokite atsargų sandėlius užnugaryje, greitai išvalykite minas, koordinuokite ugnį ir judėjimą iš brigados lygio į būrio lygį“, – sakė Schmidtas.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(53)
(1)
(52)

Komentarai ()

Susijusios žymos: