"EyeDriver" technologija leidžia automobilius vairuoti akimis (Video)  (6)

Kompanija "SensoMotoric" ir Laisvasis Berlyno universitetas (Free University of Berlin) sukūrė technologiją, kurią naudodamas žmogus gali vairuoti automobilį atlikdamas tam tikrus judesius akimis. Vaizdo kamera šiuos judesius registruoja, o kompiuteris analizuoja surinktus duomenis ir pagal juos valdo mašinos vairo mechanizmą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Įvairių įrenginių valdymo akių judesiais idėja nėra nauja - vienas pagrindinių tokio tipo technologijų kūrimo motyvų yra sudaryti sąlygas negalią turintiems žmonėms naudotis tokiomis priemonėmis, kuriomis jie paprastai negali valdyti. Tačiau šią konkrečią idėjos pritaikymo versiją dalis visuomenės yra linkusi vertinti skeptiškai. Pirma, jei žmogus dėl kokios nors priežasties negali vairuoti, lygiai dėl tos pačios priežasties jiems kils elementaresnių problemų, tokių kaip įlipti ir išlipti iš transporto priemonės. Antra, egzistuoja nemažai techninių barjerų, trukdančių naujovę įdiegti plataus vartojimo rinkoje, tokių kaip patikimumas. Vienas dalykas yra vairuoti tokį automobilį eksperimentinėje trasoje, o kitas - esant prastam orui važiuoti prastai apšviestu keliu, kai į pėsčiųjų perėją bet kurią akimirką gali iššokti koks nors žmogus.

Tačiau tai nereiškia, jog kažkada ateityje ši technologija nebus taikoma praktiškai. Galbūt akimis bus galima valdyti dalį transporto priemonės funkcijų, nuo kurių nepriklauso vairuotojo ir keleivių saugumas; galbūt tai pravers valdant automobilius kokiose nors specifinėse srityse, kaip pavyzdžiui, karyba (remiantis principu "vienu vairuotoju mažiau - vienu šauliu daugiau"). Tuo tarpu dabartinės technologijos versijos veikimą galite įvertinti žemiau pateiktame video, kuriame pateiktas trumpas sistemos struktūros paaiškinimas bei užfiksuotas akimis valdomos transporto priemonės bandymas Tempelhof oro uoste.



 
(0)
(0)
(0)

Komentarai (6)

Susijusios žymos: