Teisininkų komentaras. Informacinių technologijų amžiaus pasekmė – nepažabojamas piratavimas internete

Komentarai Prisijungti

Viršuje:   Seniausi | Naujausi

Anzuolas 2010-04-29 12:24
Lietuvoje ir taip beveik jau uz ora reikia moketi, o dar norima lupti pinigus is kai kuriems paskutinio dziaugsmo saltinio - internete randamu filmu ar muzikos... Gyvenu sumautoje valdininku-vagiu korupcininku salyje, tad kiek galesiu, tiek piratausiu. Saziningai uzdirbtu paskutiniu litu neatiduosiu.
TomasS 2010-04-29 12:36
Neginant piratavimo galima pamąstyti. Juk viena iš priežasčių, kodėl žmogus pasiekė tokį mąstymo/išsimokslinimo lygį yra ta, kad jis sugeba/siekia perduoti savo turimą informaciją/žinias/metažinias kitiems savo gentainiams. Tiek tėvai vaikams, tiek ir kaimynai kaimynams. Taigi dalinimasis (dažniausiai neapmokestinamas) yra vienas iš varikliukų, veikiančių tūkstantmečius (ir daugiau). Taigi gal vertėtų visą šitą intelektualios nuosavybės problemą spręsti ne uždraudžiant žmogui įgimtus veiksmus (dalinimąsi), o galvojant, kokiais kitais būdais remti kūrinių gamybą. Dabar galiojantys ir rengiami/svarstomi variantai, tokie kaip laikmenų apmokestinimas nėra tobuli, bet tai žingsnis į teisingą pusę. Galėtų gi sakykime kiekviena valstybė skirti kažkokį biudžetą mokslinių/grožinių leidinių kūrimui vėliau tokią informaciją nemokamai pateikiant elektroniniu formatu ir mokamai už spausdintą variantą. Beje, tokiu būdu dalinai būtų galima spręsti ir mažiau pajamų gaunančių žmonių išsilavinimo atsilikimą (jiems nebereikėtų pereiti neįperkamų informacijos šaltinių barjerą). Tai galioja tiek Lietuvos, tiek ir globaliame kontekste (pagalvokime ir apie kokius nors Afrikos vaikus, kurie niekaip negalės patys (jų tėvai) nusipirkti kokybiškų juos dominančios srities vadovėlių). P.S. Su windows 7 apskritai nėra ką šnekėti, šiuo metu realiai pirkėjai didžiąją dalį kainos sumoka ne už windows 7 (ar jo palaikymą), o už Microsofto R&D darbus kitose, nepelningose srityse (žaidimai, paieškos, telefonai, paguldytus „touch“ monitorius (aka „surface“) ir t.t. ir pan.)
jooopt 2010-04-29 13:00
Net ašarą išspaudė kokios nuskriaustos korporacijos negalinčios išspausti paskutinių centų iš vartotojų. Jei rimčiau tai patiko šios išsakytos mintys: Pavyzdžiui, „Windows 7“ operacinė sistema Lietuvoje kai kuriais atvejais kainuoja brangiau nei kitose Vakarų Europos šalyse. „Manote, tai yra normalu, kad autoriaus teisių turėtojas taiko nevienodas pardavimo sąlygas savo ekonominiais pajėgumais akivaizdžiai atsiliekantiems mūsų šalies vartotojams?“ – klausia advokatas ir iškart priduria, kad neišmintinga rinkodara daug kartų padidina tam tikro programinės įrangos produkto piratų skaičių. Kita paplitusio piratavimo priežastis – teisinės sąmonės stoka. Pasak R. Rinkevičiaus, žmonės, negerbiantys savo ir kitų darbo bei daugiamečio triūso, nė nesusimąsto apie savo veiksmų esmę. Galų gale jiems niekas to ir neaiškina. Kad ir kaip būtų keista bet geras produktas ar kūrinys kalba pats už save: http://www.technologijos.lt/n/technolog ... 29&l=2&p=1 http://www.technews.lt/naujiena/n/a/ava ... korda.html O kad piratavimas suveikė kaip reklama nutylima. Jau geriau sudarytų sąrašą kokių autorių, leidėjų, gamintojų produkcija yra saugoma autorių teisių ir pateikiama vienoje vietoje, tai nors naudos būtų vartotojams. O dabar randi kokį 1-2 metų žurnalo pdf'a ir galvoji: ar jo turinio informacija saugoma ar ne? Ar geriau nueiti į skaitykla ir jį NEMOKAMAI perversti ar paskaityti. P.S. Kaip dar autorių teisių gynėjai nesugalvojo prie bibliotekų reidų daryti, juk ten tiek žmonių nemokamai autorių kūrinių ima nemokamai. O dar ir konkretus asmuo su įkalčiais vietoje pagautas kaip vagis nusikaltimo vietoje.
Mopsiasnukis 2010-04-29 14:06
O kodel paprastas vartotojas turi gilintis i visa shita teisini reikala, daryti savo interpretacijas ar ugdytis kazkoki esama, neesama samoninguma. Ir isvis kokios cia kalbos apie interneto ribojimus ir taip toliau, jei patys to autorinio kontento atstovai nesugeba sutvarkyti savo biznio bazes. Tai, ka dabar visos valstybes turi ant pirstu galu atsistot, kad kazkokio klouno skeryciojimais ekrane butu apmoketi? Kodel tada i kitas sritis tokio demesio nekreipiama? Pvz gal davai geriau pasigilinam ar medikai, policininkai, gaisrininkai ir t.t. pakankamai uzdirba, o ne kazkokiais vejais uzsiiminejam.
lape 2010-04-29 14:09
Bet ir teisininkam nuo piratavimo šis tas nubyra...
Indigo89 2010-04-29 14:12
As pvz sutikciau moketi realia kaina uz produktus. Patys pardavejai turi pakeisti poziuri i savo produktus kad baigtusi piratavimas. Windowsai, kainuojantys kelis simtus uz viena kopija yra labai pervertinti ir zmones ta supranta, todel mazai kas perka. Padarytu kaina 20-30 litu ir tikrai daug kas nusipirktu. Kitos programos taip pat jei kainuotu po kelis litus daug maziau kas siustusi nelegaliai. Bet to nepadarys, nes dideles kompanijos vistiek turi pirkti legalius windowsus ir tokiu budu ms gauna tas pacias pajamas kokios butu pardavinejant pigiai, bet taip geriau del to, kad maziau vartotoju reikia aptarnaut ir mazesnes islaidos islaikymo. Cia yra svajones kad zmones kada nors moketu tokias sumas uz operacine sistema. Jei ir kaip nors pasieks toki dalyka, kad neitu atsisiust ir nusikopijuot niekaip, tai paprasciausiai didzioji dalis pereitu prie vis labiau vartotojui draugiskos kokios nors atviro kodo operacines sistemos, tada MS dar maziau pinigu gautu, nes nebebutu populiarumo ivairioms windows programoms.
AirDog 2010-04-29 14:19
Visiškai sutinku. Kadaise dainos eidavo iš lūpų į lūpas, knygos - iš rankų į rankas, o dabar eina iš laikmenos į laikmeną ir tai yra natūraliai žmogiška.
lizunas 2010-04-29 14:25
Galvojau nusipirksiu Windows 7 pro, tildės biurą ir kai bus pardavinėjamas MS Office 2010, bet kai tą sumautą PSD uždėjo, dėl kurio praradau santaupas, pirkiniai liks tik svajonėmis....
MarijonasM 2010-04-29 14:45
Galvojau nusipirksiu Ubuntu 10.04, openoffis kuris turi LT tikrinimą, o ir šiap nemokamų žodynų pilną, bet kai tą sumautą PSD uždėjo (norėčiau sirgt ir kas kitas už mane sumokėtų), nors pala, koks skirtumas, tai gi nemokama , Ai , taip išeina kad tu tam PSD kokius 2K sumokėjai
Arns 2010-04-29 15:18
Tubūt nesupranti jog Windows kuria ne 5-6 žmonės. Supranti kad ten keli tūkstančiai žmonių dirba? Jog reikia išlaikyti visą infrastruktūrą ir pan? O tu siūlai 20-30lt Sakykim iki 200 - 300 lt jau būtu normalesnė kaina. Beje, kodėl kai reikia pirkti Apple daiktą, didžioji dalis randa pinigų, nors visi supranta jog jų pelnas nuo vienos prekės beveik 50% kainos?
DiretxEB 2010-04-29 15:26
Esmė yra čia Windows Home Premium kainuoja ~106 USD (eBay). Eilinio Amerikiečio minimalus atlyginimas yra ~4000 USD (jei klystu pataisykit), tai PĮ santykys su atlyginimu skiriasi apie 40 kartų. Lietuvoje tokie patys windows kainuoja 400 Lt (Bms). Eilinio lietuvio minimalus atlyginimas ~650 Lt. Taigi ši sistema šioje šalyje (kuri dar iš paskutinių pinigų beveik kiekviena eilini žmogelį pasmaugti) tampa Aukso Vertes, kurio panaudojimas yra numatytas blogiausiu 3 metams į priekį, geriausiu atveju 5 - 8 metam ... Arba kūrėjas turi stebėti mūsų rinką (jei pardavinėtų windows po 20 Lt, įmone susigrąžintu tiek pinigų ir spėju 1,5 kartų daugiau, negu kiek patiria nuostolių parsisiunčiant iš p2p) , arba mums absoliučiai turi keisti ir "kažkas" įtikinti, kad ne WINDOWS NĖRA DIEVAS, yra daug alternatyvų, o jei mūsų valstybės valdžioje sėdėtų ne BUDELIAI, jaučiu jau nuo 1990 per 20 metų būtume turėję savo IT rinką, konkuruojančią su JAV ar Europą, nes kasmet į pasaulį vėjais išleidžiame tūkstančius specialistų. Su menais ir filmais, ir audio turi rūpintys patys autoriai. Jei POP autoriai sugebą reklamuotis per TV kad už 20000 LT sugeba išleisti ant suknelių, vienam koncertui, tai malonėk ponas pamokėt neblogą sumą pakloti įrašų studijai už kokias nors DRM apsaugas. (Pats nusipirkęs kompaktą kuriame užrašyta MAX 2 KOPIJOS, galbūt susimąstysi ar 2 kopiją pasidaryti sau, ar pasiųsti per p2p kuris po kurio laiko taps "apsaugotų duomenų" kratiniu). Antra autorius negali apsiriboti tik CD ar net kai kur MC. Visi mes žinome, viskas kas yra po ranka yra internetas. Mielai sutikčiau kokio nors filmo svetainėje pamokėti 10 - 50 USD ir pažiūrėti filmą "streamindamas" internetu, ar turėti kokia paskyrą panašią kaip google docs, kurioje galėčiau "sandėliuoti savo filmus" ir t.t., idėjų yra daug, jei internetu piratavimo proceso neįmanoma sustabdyti, o mes bandome tai daryti kovodami su vėzdu prieš milijoninę ginkluotų karių, turime galvoti kitokius būdus. Net jau nuo senų senovės yra žinoma: "KLIENTAS YRA VISADA TEISUS" t.y, kam man mokėti pora šimtų už šlamštą jei Petras man siūlo už dyką?
TomasS 2010-04-29 15:28
Kodėl žmogus pirkdamas windausus turi mokėti didžiąją dalį kainos už mikrosofto nesėkmingus bandymus „užkariauti“ žaidimų konsolių, paieškos, duomenų bazių, CRM ir panašias rinkas? Juk tie pinigai tikėtina bus kaip į balą - MS jau n metų stengiasi įžengti į aukščiau minėtas rinkas, bet kaip sėdėjo ant OS + Office „cash cow“ taip ir sėdi.
lizunas 2010-04-29 17:37
Taip, beveik atspėjai O ko tu man čia aiškini naudoti Linux ar Open Office ? Ką noriu tą renkuosi, nereikia man Linux, man patogiau MS OS. Kaip sakoma, Linux programuotojams, MAC kas dirba su video, nes ir jei pats dirbčiau video srityje tai imčiau MAC, bet man patogiausia daba yra Windows 7.
lmn 2010-04-29 18:19
Tai kam dejuoti, kad brangu? Pirk Windows, MS Office. Mano nuomone, windows nėra mirtinai brangūs, juk perkant kompą už ~2000 Lt (ar pan.) galima gi primesti 350 Lt už langines.
Tommix 2010-04-30 02:10
Piratavima sbuvo ir bus ir butent jis KELIA pardavimus ir ispopuliarina atlikejusir programas. O teisininkai ir ypac LATGAA suinteresuota tuom, kad tik pasipelnytu is nekaltu zmoniu, kurie tik tenorejo paklausyti kokios lievos muzikos uz kuria neverta moketi ne 5lt
MarijonasM 2010-04-30 08:46
Anksčiau mac buvo geriau garso studijose, nes jų garso kortos buvo geros ir programos tam, o vaizdas buvo šūdinas, dabar jie paprasti pc, ir šiaip mac os atgyvena, nes jie jau seniai nekeičia nieko jam be išvaizdos. Linuxai, pvz ubuntu, na tai čia išvis skiedi. O kas iš vartotojo pusės geriau tai nesiginčiju, bet neverkšlenk, kad eini vogt nes brangu, kai pilna alternatyvų.
BerniukasBezdaliukas 2010-05-01 01:17
joo... ipatingai mikrosoftui truksta pinigu....
Tir4elis 2010-05-11 14:24
Matyt itin labai trūksta, kad tokias kainas plešia. Kur tai matyta, kad LT OS versija Lietuvoj kainuotu daugiau nei Angliška ar net Rusiška??
Arns 2010-05-11 14:40
Todėl jog lietuvių tik 4 milijonai per pasaulį, o rusakalbių gal virš 200 milijonų. Angliškai kalbančiųjų ne tik daug, bet ir visi darantys čia OS ją moka