Naktinis matymas - mobiliuosiuose telefonuose ir akiniuose  (9)

Mokslininkai, pritaikę plokščiaekraniuose televizoriuose naudojamą technologiją, sukūrė ploną plėvelę, galinčią konvertuoti infraraudonuosius spindulius į matomo diapazono šviesą. Pritaikius išradimą, ateityje būtų galima nebrangų ir nedidelių gabaritų naktinio matymo įtaisą integruoti į mobiliuosius telefonus, akinius ir automobilių stiklus.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Išradimas buvo sukurtas dalinai remiant JAV karinės paskirties mokslinių tyrimų organizacijai DARPA. "Šis įtaisas gali konvertuoti bet kokį infraraudonųjų spindulių vaizdą į matomą šviesą, ir svertų ne daugiau kaip įprastiniai akiniai", sako Floridos universiteto (JAV) mokslininkas Franky So, kuris technologiją apibūdino neseniai žurnale "Advanced Materials" publikuotame straipsnyje.

Dauguma šiandien naudojamų naktinio matymo įtaisų naudoja daug elektros - dažnai sugeneruojama net kelių tūkstančių voltų elektrinė įtampa; vakuumui vidinėje kameroje išlaikyti reikalingi storo stiklo lęšiai, todėl tokia įranga sveria palyginti daug. So teigimu, jo kolektyvo sukurta naujovė remiasi visiškai nauju principu. Stiklas pakeistas plonu plastiku, o vakuumo poreikis eliminuotas pritaikius energetiškai efektyvius organinius šviesos diodus (OLED).

Technologija iš esmės "pasiskolinta" iš plokščiaekranių televizorių. Infraraudoniji šviesa patenka į specialią plėvelę; pirmasis iš septynių jos sluoksnių atlieka detektavimą - sugeneruoja nedidelį elektros krūvį. Šis signalas sustiprinamas naudojant papildomą maždaug 3V įtampą galintį generuoti stiprintuvą. Tada signalas jau yra keičiamas į matomą šviesą.

Kaip ir dauguma šiandieninių naktinio matymo kamerų, So sukurtas įtaisas emituoja "antgamtišką" žalią šviesą. Tačiau kitaip nei dauguma šiandieninių naktinio matymo technologijų, šis įrenginio variantas sveria mažiau kaip 100 gramų.  Beje, mokslininkų teigimu, svorį galima nesunkiai sumažinti, nes prototipas buvo konstruojamas nesiekiant jo padaryti kuo lengvesnio. So teigia, kad komerciniam naudojimui tinkamas įrenginys galėtų sverti vos 10 gramų ir būtų tik kelių mikronų storio. Kitaip tariant, dabartinius sunkius naktinio matymo akinius galima pakeisti plona lengva danga, kuri svertų mažiau nei kelios kortos.

Tyrinėtojų teigimu, praktiniam taikymui tinkamo įtaiso kūrimas truks apie 18 mėnesių. Taikymo sričių įvairovė nemaža - tokius įrenginius galima būtų pritaikyti automobilių stikluose, lengvuose naktinio matymo akiniuose ir netgi mobiliuosiuose telefonuose. "Prieš dešimtį metų žmonės kalbėjo apie galimybę mobiliuosiuose telefonuose integruoti vaizdo kameras, ir dauguma klausdavo, kam gi to reikia", sako So. "Dabarparduotuvėje nerasite mobiliojo telefono, neturinčio vaizdo filmavimo funkcijos. Ateityje tikriausiai nerasite mobiliojo telefono be naktinio vaizdo matymo funkcijos".

Naktinio matymo funkciją turintys mobilieji telefonai galėtų būti tik pati pradžia. So sako, kad jo vadovaujama komanda planuoja sukurti mobiliuosius telefonus, kurie gali "matyti" šilumą ir, svarbiausia, ją išmatuoti. Tokiu termovizoriumi "apginkluotas komunikacijos įrenginys galėtų akimirksniu išmatuoti paciento kūno temperatūrą ir nustatyti, ar jis karščiuoja. Priekinis automobilio stiklas galėtų palengvinti pėsčiųjų matymą naktį ir taip sumažintų nelaimingų autoįvykių tikimybę. Kiti mokslininkai šį išradimą taip pat vertina entuziastingai. "Tai turi didžiulį potencialą revoliucionizuoti naktinę regą", sako Ročesterio universiteto profesorius Yongli Gao. "Technologija būtų labai naudinga detektuojant gyvenamųjų namų šilumos nuostolius ir taip padėtų sumažinti energijos sąnaudas. Neabejoju, kad išradimas bus panaudotas ir karyboje".

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: www.technologijos.lt
(0)
(0)
(0)

Komentarai (9)