Be šito gyvenimas saloje būtų neįmanomas. Kodėl Bermudoje stogai laiptuoti ir balti? (Video)  ()

Nuostabiai balti Bermudų namų stogai yra salos vizitinė kortelė, tačiau jie skirti ne tik pasirodymui – jie atlieka svarbų tikslą. Be šių terasinių kalkakmenio stogų gyvenimas Bermudoje būtų neįmanomas.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Bermuda garsėja dviem dalykais – uraganais ir gėlo vandens trūkumu (ir liūdnai pagarsėjusiu Bermudų trikampiu). Bermuda yra tiesiai uraganų kelyje. Bet, kadangi Bermuda yra nedidelė šalis (priklausanti JK), daugelis uraganų apeina salas, tačiau salose tvyro audringi vėjai.

Ankstyviausiuose Bermudų namuose stogai buvo dengiami palmių lapais, tačiau XVII amžiaus pabaigoje gyventojai pradėjo atnaujinti savo stogus į akmenines čerpes. Būdami sunkūs, šie stogai yra atsparūs uraganiniams vėjams.

Bėgant amžiams statybininkai taip pat išmoko statyti laiptuotus stogus, kad sulėtintų stiprų lietų ir kad jį būtų galima surinkti neužkemšant pastato lietaus latakų. Lietaus vandens surinkimas yra labai svarbus norint išgyventi Bermudoje – saloje nėra gėlo vandens šaltinių ar ežerų – ir iki šiol tai buvo vienintelis gėlo vandens šaltinis.

Laimei, Bermudos klimatas palankus lietaus vandens surinkimui. Salose kasmet iškrenta vidutiniškai 140 cm kritulių, kurie tolygiai pasiskirsto ištisus metus. Tai leidžia reguliariai papildyti požemines cisternas, kurios pagal įstatymus yra įrengtos kiekviename name. Įstatymas reikalauja, kad kiekvienas namas turi surinkti 80 procentų vandens, kuris patenka ant jo stogo. Dėl šių statybos taisyklių kiekvienas namas pats apsirūpina vandeniu.

Tradicinis Bermudos stogas pastatytas iš stačiakampių vietinio kalkakmenio plokščių, viena prie kitos pritvirtintų skiediniu. Ant kraštų užtepama daugiau skiedinio, užpildant siūles ir suteikiant stogui tradicinę laiptuotą formą. Ilgas betoninis lovelis palei apatinius stogo kraštus nukreipia lietaus vandenį į vamzdžius, vedančius į požeminę cisterną.

 

Anksčiau visa konstrukcija buvo padengta kalkių skiediniu, kuris turėjo antibakterinių savybių. Šiandien kalkės buvo pakeistos baltais dažais, kurie atspindi ultravioletinę saulės šviesą ir padeda išvalyti vandenį, kai jis renkamas. Balti stogai taip pat vėsina namus karštesniais mėnesiais.

Daugelyje namų taip pat yra atskira santechnikos sistema, nuvedama į vonios kambarius. Sūrus vanduo tiekiamas į antrąją vandentiekio sistemą, o vanduo daugiausia naudojamas tualetams nuleisti. Tokiu būdu namas gali sutaupyti nuo 40 iki 50 procentų paprastai reikalingo vandens.

 

Vandens tausojimo vertybių taip pat mokoma nuo ankstyvos vaikystės.

Tačiau didėjant Bermudų gyventojų skaičiui ir augant jos, kaip turistų lankomos vietos, reputacijai, salos pradėjo patirti iššūkių, susijusių su šia vandens strategija. Dabar namai turi kelis aukštus, kuriuose gyvena kelios šeimos, todėl sumažėja stogo ploto, taigi ir galimybė surinkti pakankamai vandens visiems. O prasidėjus turistiniam sezonui, vien Bermudų vandens surinkimas nuo stogų negali patenkinti poreikių. Taigi viešbučiai, ligoninės ir kitos komercinės operacijos dabar prisijungusios prie požeminių vandeningųjų sluoksnių. Salose taip pat yra šeši vandens gėlinimo įrenginiai.

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: MTPC
MTPC
(24)
(0)
(24)

Komentarai ()