LANVA: interneto piratai gali būti baudžiami kalėjimu  (27)

Lietuvos antipiratinės veiklos asociacijos (LANVA) pirmininkas Vytas Simanavičius teigia, kad pribrendo laikas, kai teismai turėtų griežčiau bausti internete „pirataujančius“ asmenis, ir skirti įstatymuose numatytas sankcijas, kurios numato ir laisvės atėmimą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Apie tai V.Simanavičius užsiminė ketvirtadienį kalbėdamas su 15min.lt žurnalistu.

Pokalbis vyko kita tema – 15min.lt pasiekė informacija, jog tik praėjusį pirmadienį LANVA iniciatyva uždarytos 12 piratinių svetainių pradeda atnaujinti savo veiklą. Neoficialiomis žiniomis, dalis šių svetainių vėl visiškai funkcionuoja, kitose pasirodė žinučių, žadančių, jog turinys netrukus bus grąžintas. Pavyzdžiui, pirmadienį paviešintoje informacijoje minima Softema.lt šiuo metu yra vėl prieinama, naudojantis šioje svetainėje pateikiamomis nuorodomis galima siųstis muziką, programas ir kitą autorių teisių saugomą turinį.

Svetaines vėl uždarys

V.Simanavičius patvirtino, jog šie faktai jam yra žinomi. „Realiai mes imsimės veiksmų, jei jos ir atsidaro. „Softemos“ atžvilgiu veiksmų jau ėmėmės. Artimiausiu metu bent jau siuntimai bus sustabdyti“, – sakė LANVA pirmininkas.

Domenų registrų centrai nurodo, jog Softema.lt duomenys buvo perkelti į serverius Latvijoje. V.Simanavičius teigė, jog tai didelių kliūčių tyrimui nesukels. „Reikia išsamesnio tyrimo ir bus matyti, ar nėra peradresavimų, ir tada bus galima pasakyti, ar ta svetainė Latvijoje, ar kur kitur. Jeigu pasirodys, kad ji užsienyje, reikės teisinės pagalbos, laikas galbūt ir užtruks... Bet mes jau ėmėmės kitų priemonių, kad neteisėtas kūrinių siuntimas būtų sustabdytas“, – teigė V.Simanavičius.

LANVA pirmininkas teigė, jog piratavimu internete įtariami asmenys šiais atvejais buvo identifikuoti. „Mes turime susirinkę informaciją, bet kokiu atveju tie asmenys yra identifikuoti. Jei būtų atliekamas policijos tyrimas, mes nurodytume tuos asmenis, o policija atliktų savo tyrimą pagal tuos pirminius įrodymus ir nustatytų, ar tie patys asmenys vėl vykdo tą veiklą, ar nevykdo“, – teigė jis.

Už pažeidimus gresia ir kalėjimas

Šią savaitę jau rašėme apie panašų atvejį – neseniai pradėjo veikti vasarį LANVA iniciatyva sustabdytas tinklalapis Filmai.in, kuriame galima žiūrėti naujausius filmus „online“.

Paklaustas, kodėl taip nutinka, kad uždarytos nelegalios svetainės atnaujina veiklą ir ar tai nerodo, kad LANVA kova su piratais yra beprasmė, V.Simanavičius užtikrino, jog taip nėra.

„Nenuostabu, kad galbūt žmonės nesupranta, kokia veikla užsiima, kokia laukia atsakomybė, ieškiniai. Paimkime „The Pirate Bay“ atvejį – teisėsaugos institucijoms atliekant tyrimą, jie ("piratai") svetainę vėl atidarė, vartotjai vėl gali siųstis neteisėtas kūrinių kopijas. Tačiau kaltininkams- svetainės savininkams ir administratoriams- buvo priteisti tikrai labai dideli ieškiniai. Ir jie dabar turi problemų jau visam likusiam gyvenimui“, – kalbėjo V.Simanavičius.

Jis turėjo omenyje pernai Švedijos teismo skirtą bausmę keturiems su svetaine „The Pirate Bay“ susijusiems asmenims – po metus kalėjimo kiekvienam ir 3,6 mln. dolerių baudą.

„Lygiai taip pat bet kurios lietuviškos svetainės atveju, jei bus nustatyti pažeidėjai, surinkti įrodymai, o teismas juos nubaus,- bus paskirtos bausmės, priteisti ieškiniai. Ir jei pažeidėjai negalės susimokėti gamintojams ir teisių turėtojams priteistos žalos, turės rimtų problemų“, – sakė LANVA pirmininkas.

Vėliau jis priminė, jog „piratams“ keliamos ne tik administracinės, bet ir baudžiamosios bylos. „Žmonės paprasčiausiai nesuvokia, kokia veikla užsiima. Už „piratavimą“ Baudžiamajame kodekse numatyta ir laisvės atėmimo bausmė. Mes manome, kad jau pribrendo laikas Lietuvai ir kažkuriuo atveju gali būti ši bausmė skirta“, – sakė V.Simanavičius.

Jis priminė, jog kol kas areštas buvo skirtas tik vienam kompaktines plokšteles su nelegaliu turiniu platinusiam Kėdainių piliečiui. „Jei internetinio (ir ne tik) "piratavimo" atveju bus surinkti įrodymai ir nubaustas žmogus, tai gali būti ne tik piniginė bauda, gali būti ir laisvės atėmimas arba apribojimas“, – pakartojo LANVA pirmininkas.

V.Simanavičius galimai kalbėjo apie Baudžiamojo kodekso 192 straipsnį „Literatūros, mokslo, meno kūrinio ar gretutinių teisių objekto neteisėtas atgaminimas, neteisėtų kopijų platinimas, gabenimas, laikymas“.

Jis atrodo taip: „1. Tas, kas neteisėtai atgamino literatūros, mokslo ar meno kūrinį (įskaitant kompiuterių programas ir duomenų bazes) ar gretutinių teisių objektą arba jų dalį komercijos tikslais arba platino, gabeno ar laikė komercijos tikslais neteisėtas jų kopijas, jeigu kopijų bendra vertė pagal teisėtų kopijų, o kai jų nėra, pagal atgamintų kūrinių originalų kainas viršijo 100 MGL dydžio sumą, baudžiamas viešaisiais darbais arba bauda, arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų. 2. Tas, kas padarė šio straipsnio 1 dalyje numatytą veiką, jeigu neteisėtų kopijų bendra vertė pagal teisėtų kopijų, o kai jų nėra, pagal atgamintų kūrinių originalų kainas viršijo 250 MGL dydžio sumą, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki trejų metų. 3. Už šiame straipsnyje numatytas veikas atsako ir juridinis asmuo.“

Pasidalinkite su draugais
Aut. teisės: 15min.lt
Autoriai: Gediminas Gasiulis
(0)
(0)
(0)

Komentarai (27)

Susijusios žymos: