Tai ne „Kinžal“, ir ne „Iskander“. Masinį pavojų Ukrainai kelia kai kas naujo  ()

Nuo balandžio 28 iki gegužės 29 d. Rusija į Ukrainą paleido 198 raketas (neįskaitant priešlėktuvinių, priešradarinių ir kitų mažesnių raketų). 177 iš jų Ukrainai pavyko perimti, tačiau ekspertai mato vieną problemą.


Prisijunk prie technologijos.lt komandos!

Laisvas grafikas, uždarbis, daug įdomių veiklų. Patirtis nebūtina, reikia tik entuziazmo.

Sudomino? Užpildyk šią anketą!

Gynybos ekspertas Oleksijus Kapytko savo straipsnyje 24tv.ua suskaičiavo, kad laikotarpyje nuo balandžio 28 iki gegužės 29 dienos Rusija į Ukrainą daugiausia leido tokias raketas (paleistų/perimtų raketų skaičius):

  • „Ch-101/555“ - 137/126;
  • „Kalibr“ 31/28;
  • „Iskander-M / K“ – 18/16;
  • „Ch-47M2“ („Kinžal“) - 7/7;
  • „Ch-22“ - 5/0.

Reikėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Visų pirma, Ukrainai pavyko perimti visas „Kinžal“ raketas. Jos vis dar pavojingos, bet Rusija jas naudoja retai. Kapytko teigia, kad „Kalibr“ skaičiai, nors ir atrodo neblogai, nenupasakoja realios situacijos, nes vieną dieną pavyksta perimti visas „Kalibr“ raketas, o kitą dieną - ne. Tuo tarpu „Ch-22“, tarnaujanti nuo 1962 metų, yra sena, netiksli, bet gana sunkiai perimama raketa.

Tačiau vienas pavojingas ginklas toje suvestinėje net nepažymėtas. Kapytko teigia, kad Rusija turi tūkstančius S-300 ir S-400 raketų. Jos originaliai skirtos oro gynybai, bet gali būti modifikuotos atakuoti antžeminiams taikiniams. Jas labai sunku numušti ir jos yra labai pavojingos, net jei neskrenda taip toli kaip „Kalibr“ ar „Kinžal“.

 

Iranietiški „Shahed“ dronai irgi yra problema. Juos numušti nesunku - gegužę Ukraina perėmė 377 iš Rusijos paleistų 413 šio tipo dronų. Bet jų yra labai daug ir jie pigūs. Pigesni nei raketos, kuriomis jie dažnai mušami. Tai eikvoja oro gynybos sistemas, o tai yra vienas iš Rusijos tikslų.

(22)
(4)
(18)

Komentarai ()

Susijusios žymos: